Volkskrant Ochtend: Steeds meer Europese landen versoepelen de grenscontroles | Presentator Aad van den Heuvel overleden

Redactie

Terwijl u sliep

Een demonstratie nabij de plek waar Rayshard Brooks (27) doodgeschoten werd tijdens een aanhouding.  Beeld EPA
Een demonstratie nabij de plek waar Rayshard Brooks (27) doodgeschoten werd tijdens een aanhouding.Beeld EPA

Doodschieten zwarte man in Atlanta leidt tot rellen en aftreden politiechef
In de Amerikaanse stad Atlanta zijn het afgelopen weekend rellen uitgebroken nadat de politie een zwarte man had doodgeschoten. Bij de rellen brandde een restaurant af. In verband met de zaak trad het hoofd van de politie in Atlanta af, de agent die de schoten loste werd onmiddellijk ontslagen.

Presentator Aad van den Heuvel overleden
De bekende tv-presentator, televisiemaker en journalist Aad van den Heuvel is afgelopen week op 84-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie maandag gemeld. Van den Heuvel, die al geruime tijd ziek was, is bekend van programma’s als KRO’s Brandpunt en Ook dat nog!

Britse premier over beeldenstorm: ‘We kunnen de geschiedenis niet fotoshoppen’
Premier Boris Johnson vindt dat Groot-Brittannië zijn culturele landschap en complexe geschiedenis niet kan ‘fotoshoppen’, omdat dit een vervorming van het verleden zou zijn. Dat zegt de premier in een interview met The Telegraph in reactie op de discussie over het verwijderen van beelden van historische figuren.

Live: Steeds meer Europese landen versoepelen de grenscontroles
Reizigers kunnen zich vanaf vandaag weer iets vrijer bewegen binnen Europa. Veel EU-lidstaten versoepelen de grensmaatregelen waarmee ze de verspreiding van het coronavirus wilden tegengaan. Ondertussen is in Bejing een nieuwe uitbraak van het virus vastgesteld. In dit liveblog leest u alles over het coronavirus.

Vandaag in het nieuws

Met de hervatting van hun vastgelopen gesprekken luiden de leiders van de VK en de EU vandaag een zomer van intensieve onderhandelingen in. De Britten lijken in dit Brexit-pokerspel de zwakste hand te hebben.

De Britse premier Boris Johnson bekijkt zondag, een dag voor de heropening, de coronamaatregelen in het Westfield-winkelcentrum in Londen. Beeld Reuters
De Britse premier Boris Johnson bekijkt zondag, een dag voor de heropening, de coronamaatregelen in het Westfield-winkelcentrum in Londen.Beeld Reuters

En vanaf vandaag mogen verpleeghuisbewoners meer bezoek ontvangen. Maar in de praktijk worden in elk verpleeghuis de bezoekregels anders uitgelegd. Tot frustratie van bewoners en hun naasten.

Aanraders van de redactie

Grenzen aan Europa – een rondreis
Volkskrant-journalist Remco Andersen reisde langs de (gesloten) binnengrenzen van Europa en beschreef de gevolgen van twee maanden lockdown. De conclusie: de volgende keer moeten de Europeanen sámen tot een plan komen.

Wie schrikt er straks nog van een paar duizend miljard om de opwarming te stoppen
De coronacrisis heeft het denken veranderd, stelt Bert Wagendorp. Bij beleidsmakers en politici heeft de crisis gezorgd voor nieuw zelfbewustzijn: ineens bleken er in een crisis snelle en ingrijpende maatregelen genomen te kunnen worden. Nog een voordeel van de crisis volgens Wagendorp: we zijn gewend geraakt aan grote bedragen. ‘Wie schrikt er nog van een paar duizend miljard om de opwarming te stoppen en een duurzame economie te creëren?’

In Beiroet liggen de afgedankte dienstmeisjes op straat
In Libanon onthult de coronapandemie een verborgen misstand. Plots duiken overal buitenlandse dienstmeiden op. Gedumpt door families die ze vanwege de crisis niet meer kunnen betalen. Veel van die vrouwen blijken jarenlang fysiek en geestelijk mishandeld.

Mantewa, werkt al 4 jaar in Libanon. 'Mijn moeder weet niet hoe we hier leven. Ze zou zich zorgen maken.’ Beeld EPA, Diego Ibarra Sánchez
Mantewa, werkt al 4 jaar in Libanon. 'Mijn moeder weet niet hoe we hier leven. Ze zou zich zorgen maken.’Beeld EPA, Diego Ibarra Sánchez

Eerlijk zullen we een coronavaccin delen? Vier obstakels die dat in de weg staan
Het kabinet heeft voorgesorteerd op een coronavaccin. Zelfs als dat er snel komt, dan zal het lang duren voordat de hele wereld het kan krijgen. Hoe verdeel je het schaarse middel dan eerlijk? Vier obstakels.

Geen zoen, knuffel of hand, maar hoe begroeten we elkaar dan wel?
Geen hand, geen knuffel en (tot vreugde van velen) geen zoenen. Het oude begroeten heeft voorlopig afgedaan. Wat komt ervoor in de plaats? V onderzoekt.

null Beeld Rob en Robin
Beeld Rob en Robin

Deze festivals zijn pas echt cruciale festivals
Wat ook al niet doorgaat: tientallen dorpsfestivals die deze maand net op stoom zouden komen. Ze zijn belangrijker dan vaak wordt gedacht, merkte verslaggever Margriet Oostveen toen ze langsging in Hengevelde, waar de zomerfeesten zijn afgeblazen.

Meer over