NieuwsbriefOchtend

Volkskrant Ochtend:Speciaal loket krijgt duizenden Groningse schadeclaims niet weggewerkt | Steekmug overwintert in Nederland door klimaatverandering

Minister Wiebes brengt een bezoek aan het Groningse Zeerijp in 2018.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Speciaal loket krijgt duizenden Groningse schadeclaims niet weggewerkt: ‘We staan er slechter voor dan een jaar geleden’
Een jaar na de zware aardbeving bij Zeerijp kampt Groningen met een uitdijend stuwmeer van duizenden onverwerkte schadeclaims. De overheid heeft het afhandelen van bevingsschade vorig jaar overgenomen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en daarvoor een nieuw loket opgericht: de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG).Die instantie slaagt er niet in de achterstand weg te werken.

President Jim Yong Kim van de Wereldbank stapt plotseling op
Compleet onverwacht heeft president Jim Yong Kim (‘Mr Jim’) van de Wereldbank maandagavond zijn aftreden bekendgemaakt. De 59-jarige Amerikaan van Koreaanse geboorte werd twee jaar geleden nog voor vijf jaar herbenoemd – onder meer dankzij de lobby van de Nederlandse minister Dijsselbloem. 

Eerste storm van het jaar: dijkbewaking in Noord-Nederland, KLM schrapt vluchten
In het noorden van het land zijn tijdens de eerste storm van het jaar windstoten tot 95 kilometer per uur waargenomen. Op verschillende plekken in Groningen en Friesland is dijkbewaking ingesteld vanwege de gevreesde hoge waterstand en krachtige wind. Er wordt een drukkere ochtendspits dan normaal verwacht.

Steekmug overwintert in Nederland door klimaatverandering
Het is volop winter, maar steekmuggen veroorzaken overlast. Met name rond Den Haag, rond Breda, in Amsterdam en op de grens van Gelderland en Overijssel hebben mensen last van muggen. De boosdoener is waarschijnlijk de Culex pipiens molestus-mug, een ondersoort van de bekende Nederlandse huissteekmug.

Foto gemaakt met een microlens van de Aziatische tijgermug (Aedes Albopictus).Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo reist naar het Midden-Oosten. En de Afrikaanse voetballer van het haar wordt bekendgemaakt. Genomineerd zijn Mohamed Salah en Sadio Mané van Liverpool en Pierre-Emerick Aubameyang van Arsenal.

Aanraders van de redactie

Wereldlessen: Singapore. Op zoek naar beter onderwijs

De Singaporese cultuur draait eigenlijk maar om één ding: de beste zijn, in álles. Kinderen kunnen daarom niet vroeg genoeg naar een preschool, en bijles wordt gewoon verkocht in het winkelcentrum.

Één klap sloeg alle twijfel weg: hoe Wiebes besloot de gaskraan dicht te draaien

Een jaar geleden beeft de aarde in het Groningse Zeerijp zo hard, dat minister Wiebes een beslissing neemt: de aardgaswinning in Groningen moet worden beëindigd. Maar hoe overtuigt hij de rest van het kabinet? Een reconstructie van een pijnlijk besluit.

De Nashville-verklaring wekt in protestants Nederland vooralsnog meer afkeer dan enthousiasme op

De Nashville-verklaring, gericht tegen ‘postchristelijke dwalingen’, brengt tegenstellingen tussen gelovigen aan het licht. De ondertekenaars gaan niet alleen in tegen de opvattingen van de seculiere meerderheid, maar ook tegen de recente overeenkomst van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Naar aanleiding van de Nashville-verklaring, de het anti-homo-manifest, hangen verschillende instellingen in Amsterdam de regenboogvlag buiten.Beeld Foto Simon Lenskens

De klimaatambities van de financiële sector: een doorbraak of greenwashing?

Verstopt tussen de honderden pagina’s van het voorlopige klimaatakkoord staat het: banken, verzekeraars en andere financiële partijen komen met hun eigen CO2-doelstelling. Doorbraak of greenwashing? Alles gaat de komende tijd afhangen van deze vijf ogenschijnlijke details.

Waarom de nieuwjaarsterroristen buiten schot blijven

Iedereen weet wie de bom in Opijnen op oudjaarsnacht tot ontploffing bracht, maar niemand noemt namen: het is een klein dorp. Bij Weily Yu ligt de voordeur van zijn restaurant nu wel uit de sponning. Verslaggever Toine Heijmans zocht hem op. ‘Het was een aanslag met voorbedachten rade. Ik hoop met hem dat de bommenleggers voor de rechter komen.’

Ook vanaf een ver ziekbed heerst Ali Bongo over Gabon

Terwijl president Ali Bongo in Marokko herstelt van een beroerte, probeerden militairen de macht te grijpen in het straatarme land in West-Afrika. Dat mislukte. De Bongo’s, die zich gruwelijk hebben verrijkt, kunnen hun heerschappij voortzetten.

Ali Bongo wordt ingezworen als president van Gabon op 27 september 2016 in Libreville, Gabon.Beeld AFP
Meer over