Volkskrant Ochtend: Speciaal aanklager gaat Rusland-banden Trump onderzoeken | Wijkagent pleit voor meer rechercheurs in de regio

Goedemorgen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft het voormalige FBI-hoofd Robert Mueller als speciaal aanklager aangesteld om het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de verkiezingen te leiden. Mueller is de voorganger van de vorige week ontslagen James Comey. Verder in dit ochtendoverzicht: de georganiseerde misdaad heeft volgens wijkagenten in steden nagenoeg vrij spel en inwoners van Ede zijn het gelukkigst.

Voormalig FBI-hoofd Robert MuellerBeeld epa

Terwijl u sliep

Georganiseerde misdaad kan lekker zijn gang gaan in de stad
De georganiseerde misdaad heeft in de steden nagenoeg vrij spel, zegt een grote meerderheid van de wijkagenten in Nederland. Een tekort aan rechercheurs frustreert het lokale werk van de geüniformeerde agenten. Dat blijkt uit een onderzoek van twee wetenschappers van de Politieacademie in Apeldoorn, in opdracht van de Nationale Politie.

Oud-FBI-baas leidt onderzoek naar Russische inmenging verkiezingen VS
Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft het voormalige FBI-hoofd Robert Mueller aangesteld om het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de verkiezingen van 2016 te leiden.

'Braziliaanse president stemde in met betaling zwijggeld'
De Braziliaanse president Michel Temer heeft ingestemd met het betalen van zwijggeld aan een voor corruptie veroordeelde collega. Dat meldt de krant O Globo, op basis van geluidsopnames waarop de president zelf te horen zou zijn. De onthullingen sloegen woensdagavond in als een bom. De oppositie heeft direct een verzoek ingediend een afzettingsprocedure te starten.

Inwoners Ede zijn het gelukkigst, Rotterdammers het ongelukkigst
De inwoners van Ede, een middelgrote stad in Gelderland, zijn de gelukkigste Nederlanders. Dat staat in de Atlas voor gemeenten, die vandaag verschijnt. Alphen aan den Rijn en Amstelveen staan in dat overzicht tweede en derde. Rotterdammers zijn het ongelukkigst.


De eerste koopzondag in EdeBeeld anp

Vandaag in het nieuws

Staatssecretaris van Justitie Rod Rosenstein informeert de Amerikaanse Senaat over het ontslag van FBI-baas Comey. In Nederland doet de rechter uitspraak in de zaak over de beledigingen van oud-Denk-politica Sylvana Simons op internet.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

Beeld anp

Aanraders van de redactie

Post-formatie meetup bij GroenLinks: Jesse Klaver voelt zich 'goed klote'
Als de GroenLinks-leider één ding heeft geleerd van het mislukte formatie-avontuur, dan is het dat de partij nog groter moet worden. Klavers boodschap tijdens zijn jongste meet-up: 'Onze idealen zijn te mooi voor de zijlijn.' (+)

Column: Trump is ongeduldig man, ik denk dat hij er wel klaar mee is
Bert Wagendorp is niet verbaasd als blijkt dat Trump op eigen impeachment aan heeft gestuurd (+)

Hebben cao's hun langste tijd gehad?
Na supermarktketen Jumbo en werkgevers in de bakkersbranche en in de horeca wijst ook Albert Heijn de vakbonden de deur. Is de loonsverhoging zonder cao die magazijnmedewerkers krijgen een teken des tijds? (+)

GroenLinks-leider Jesse Klaver voelt zich 'goed klote' nu de onderhandelingen zijn stukgelopen. Hij sprak in het Haagse poppodium het Paard van Troje zijn achterban toe.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Maakte Anna Atkins het eerste fotoboek ooit?
Volgens sommige definities maakte de Engelse botanist Anna Atkins in 1843 's werelds eerste fotoboek. Het Rijksmuseum sloeg snel toe toen het op de markt kwam. (+)

Moderne robotrollen vereisen een vorm van acteren die op fijnschilderen lijkt
In Alien: Covenant speelt Michael Fassbender een schitterende dubbelrol als een tweeling. Twee robots, welteverstaan. Hoe doe je dat, acteren dat je een computergestuurde machine bent en toch menselijke emoties overbrengen? (+)

Verslaggeverscolumn: de spindokter spreekt waar de Kamerleden zwijgen
Dit is de week waarin de macht van kamp verandert. Ariejan Korteweg is in Den Haag. (+)

Martin Jürgens (links) en Hans Rooseboom (tweede van links) met de nieuwe aanwinst van het Rijksmuseum: een zeldzaam exemplaar van Photographs of British Algae (1843-1853) van Anna Atkins.Beeld Marlena Waldthausen
Meer over