NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Spanje staat stil door politieke chaos: ‘Ik zou willen dat mijn leven begint’ | Als je ouders van de Stasi blijken

Terwijl u sliep

Lula voert direct na vrijlating alweer campagne voor een links Brazilië
De Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft zijn linkse aanhangers één dag na zijn vrijlating uit de gevangenis alweer enthousiast toegesproken. Hij heeft ze ervan verzekerd er alles aan te zullen doen om Brazilië in 2022 weer aan een linkse regering te zullen helpen.

Spanje staat stil door politieke chaos: ‘Ik zou willen dat mijn leven begint’
Voor de vierde keer in vier jaar zijn er in Spanje zondag verkiezingen. Het politieke landschap is totaal versnipperd en verdeeld. Ondertussen wordt het land niet geregeerd, waardoor het op achterstand komt in Europa. Aan de bevolking denkt niemand meer in al het politiek geweld. Drie Spanjaarden vertellen hun verhaal.

Spanje gaat niet vooruit – en daar zijn de gewone Spanjaarden, zoals Yoseba Farto (30), de dupe van. Beeld Cesar Dezfuli
Spanje gaat niet vooruit – en daar zijn de gewone Spanjaarden, zoals Yoseba Farto (30), de dupe van.Beeld Cesar Dezfuli

Vuurwerk in Utrecht: CDA-congres in ban van boerenprotest
Donderdag publiceerde het wetenschappelijk instituut van het CDA het rapport Zij aan zij, inclusief landbouwparagraaf over dierenwelzijn en duurzaamheid. Zaterdag congresseerde de partij. Dat werd vuurwerk.

Nederlander B-boy Menno wint officieuze wereldkampioenschap breakdance in Mumbai
De Nederlandse breakdanser Menno van Gorp (30), alias B-boy Menno, heeft zaterdagavond de Red Bull BC One gewonnen. De Red Bull BC One is een van de grootste breakdance-evenementen ter wereld en wordt binnen de gemeenschap gezien als het wereldkampioenschap.

Dit wordt het nieuws

Voor de vierde keer in vier jaar zijn er in Spanje vandaag verkiezingen. Het politieke landschap is totaal versnipperd en verdeeld. En het is voor de 22e keer de Dag van de Mantelzorg, een dag voor de 4,4 miljoen Nederlanders die zorgen voor iemand die zij liefhebben.

Aanraders van de redactie

Als je ouders van de Stasi blijken
Zijn vader was de rechterhand van de West-Duitse bondskanselier Willy Brandt. Dacht hij. Op zijn 17de ontdekte Pierre Boom (62) dat zijn ouders DDR-spionnen waren. Hoe heeft dat zijn leven bepaald?

Nobelprijswinnaar Esther Duflo: ‘Intuïtie kan zó schadelijk zijn’
Haar wetenschappelijke experimenten rond armoedebestrijding worden alom geprezen. Maar Esther Duflo (47), de jongste winnaar ooit van de Nobelprijs economie, wil meer. Ze bouwt aan een revolutionaire beweging van nuchtere loodgieters.

Ik maak me oprecht zorgen over Utrecht nu de ziel uit de stad verdwijnt
Je kunt klachten over toenemend toerisme en de drang naar winst zien als gezeur. Maar Frank Heinen geeft om Utrecht en is oprecht bezorgd nu de ziel uit de stad verdwijnt.

null Beeld Senne Trip
Beeld Senne Trip

De vrouw achter de zeehond: Leni ’t Hart over de (foute) keuzes in haar leven
Wie zeehonden zegt, zegt Lenie ’t Hart, de Moeder Theresa van deze zeezoogdieren. Onomstreden is ze niet; ze heeft keuzes gemaakt waar ze nu spijt van heeft. John Schoorl zocht haar op, ter gelegenheid van het verschijnen van haar biografie.

Ik weet niet hoe het met u zit, maar mij kun je bij Sans frou frou wel zo’n beetje opvegen, qua eethuisidylle
Bij Sans frou frou in Rotterdam serveren de chef en zijn zingende vrouw precies de robuuste gerechten waar ze zelf zin in hebben – en wij ook.

Eva Hoeke: ‘Ze heeft al een visfrietje gehad, hoor’, zei ik, de burgertrut
Herfstvakantie, voor het eerst, dus Eva was vijf dagen thuis met de Dochter (4). De dagen vulden zich als vanzelf met kalme rituelen en prettige traagheid. De aanschaf van een roestbruine bolchrysant werd overwogen, speciaal poezenvoer gekocht. En de Dochter, die kreeg een extra visfrietje.

Meer over