Volkskrant Ochtend: Sitalsing over 'een administratief dingetje' van Shell | Op zoek naar Joke 18 (een koe)

De Amsterdamse academische ziekenhuizen AMC en VUmc gaan fuseren. De gigantische operatie kan bij voorbaat op veel kritiek rekenen. Wordt het een logische bundeling van krachten of een bestuurlijke moloch: over die vraag houdt de Tweede Kamer vandaag een hoorzitting. Verder in de ochtendnieuwsbrief: Sheila Sitalsing maakt gehakt van Shell en de NAM en Toine Heijmans gaat op zoek naar een koe: Joke 18, de Jeanne d'Arc van Nederland.

Gaan het AMC en VUmc fuseren? Beeld Simon Lenskens
Gaan het AMC en VUmc fuseren?Beeld Simon Lenskens

Terwijjl u sliep

Salah Abdeslam wilde na Parijs 'het karwei afmaken' en 'sterven als martelaar'
De terrorist Salah Abdeslam wilde 'sterven als martelaar' en nieuwe aanslagen plegen, nadat zijn bomgordel niet was afgegaan op 13 november 2015 in Parijs. Dit staat volgens de Franse radiozender France Inter in een 'testament' op een teruggevonden computer. Volgens France Inter is ook de Franse politie tot de conclusie gekomen dat de bomgordel van Abdeslam op 13 november defect was.

Spaans Hof: Puigdemont moet fysiek aanwezig zijn bij herbenoeming - en riskeert daarmee arrestatie
Carles Puigdemont kan alleen opnieuw worden beëdigd als premier van Catalonië als hij in eigen persoon naar het Catalaans parlement komt. De verdreven Catalaanse leider mag niet per videoverbinding worden ingezworen, noch mag hij de toespraak die voorafgaat aan zijn benoeming door een ander laten voorlezen. Dat heeft het Grondwettelijk Hof in Madrid dit weekend besloten.

Opnieuw een dodelijke aanslag in Kabul. Zijn de Taliban weer terug op volle sterkte?
Het front in Afghanistan verplaatst zich steeds meer naar de grote steden: zaterdag werd de derde grote aanslag in tien dagen tijd gepleegd. Dit keer kwamen er in de hoofdstad Kabul zeker 103 mensen om het leven en raakten 245 mensen gewond door een bom die was verstopt in een ambulance.

Bruno Mars grote winnaar bij Grammy's
Bruno Mars is zondagnacht de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de Grammy Awards in New York. Hij won in alle zes categorieën waarvoor hij genomineerd was, waaronder de muziekprijzen voor beste album en beste nummer van het jaar.

undefined

Vandaag in het nieuws

Negen Syriëgangers, vermoedelijk nog in Syrië, staan terecht. De zaak wordt dus bij verstek behandeld. De Hongaarse premier Orbán praat met de Oostenrijkse bondskanselier Kirz over migratie. En de Nederlandse ambassadeurs in het buitenland zijn in Den Haag voor hun jaarlijkse conferentie.

Terwijl u sliep

Shell voelt zich enorm verantwoordelijk voor alles wat Shell doet, maar dat betekent eigenlijk niets
Shell was jarenlang verantwoordelijk voor dochteronderneming NAM, maar nu schadevergoedingen voor de Groningers in de pijplijn zitten, schrapt het bedrijf deze 403-verklaring. 'Shell is erg van het maatschappelijk ondernemen, maar dan vooral wanneer het gratis is', schrijft Sheila Sitalsing in haar column. (+)

Patiëntenwalhalla of zorgmonster: mogen de Amsterdamse ziekenhuizen AMC en VUmc fuseren?
De Tweede Kamer houdt maandag een hoorzitting over de fusie tussen de twee Amsterdamse academische ziekenhuizen, het AMC en het VUmc. Daar is veel kritiek op, zelfs van de toezichthouders die het samengaan eerder goedkeurden. De voors en tegens van het megaziekenhuis op een rij. (+)

Vallen je ogen dicht bij het kijken van een film? In deze bioscoop is dat juist de bedoeling
In slaap vallen in de bioscoop genant? Bij regisseur Weerasethakul is het juist de bedoeling. Thaise regisseur richt filmhotel in op IFFR: een slaapzaal uit een sprookje. (+)

Op roze sloffen van de eeuwige jeugd: Van Persie en de Federer van 2018
'Het is fascinerend om relatieve ouderdom op het sportveld te aanschouwen, vooral als ouderdom zo'n jeugdig karakter aanneemt, alsof leeftijd niet bestaat. De eeuwige jeugd, wie wil dat niet? Gevorderde leeftijd in de sport bestaat in alle soorten en maten', constateert Willem Vissers. In zijn wekelijkse column vergelijkt hij de prestaties van de 'koning' van het tennis, Roger Federer, met die van 'de zoon van Rotterdam', Robin van Persie. (+)

Een emotionele Roger Federer na het behalen van zijn twintigste Grand Slam-titel Beeld reuters
Een emotionele Roger Federer na het behalen van zijn twintigste Grand Slam-titelBeeld reuters

Dit zijn de dossiervreters die volgende week Willem Holleder verdedigen
Sander Janssen en Robert Malewicz, twee jonge advocaten, verdedigen vanaf volgende week de belangen van Willem Holleeder. Na het uitputtende liquidatieproces Passage volgt opnieuw een megastrafzaak. Het wordt, zeggen collega's, 'de zaak van Sander en Robert tegen de rest'. (+)

'Free Hermien' en #mekoe: ineens is koe Hermien van nationaal belang
Toine Heijmans is in Lettele, waar koe Hermien is ontsnapt uit een wei achter Chinees Indisch Restaurant China aan de Holterweg. 'Niemand hier vertelt me waar ik de koe kan vinden. Al weten ze best waar ze is. 'Er is geen houen aan man', zegt René Mittendorff over de aandacht voor de koe, 'ik snap d'r niks van'. (+)

Robert Malewicz (l) en Sander Janssen (r) op weg naar een pro-formazitting in het Holleeder-proces in september vorig jaar. Beeld anp
Robert Malewicz (l) en Sander Janssen (r) op weg naar een pro-formazitting in het Holleeder-proces in september vorig jaar.Beeld anp
Meer over