NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Sire wil met #DOESLIEF iets doen aan de ‘hufterigheid’ van Nederlanders | Gevangengenomen Arnhemse IS-strijder Yago R.: ‘IS bood het hele pakketje’

Een vakantiehuisje in Polen. Beeld Getty Images/iStockphoto
Een vakantiehuisje in Polen.Beeld Getty Images/iStockphoto

Terwijl u sliep

Betrapt op fraude en toch met een tweede huis in de bijstand? Dat kan nog steeds
Frauderen in de bijstand kan lonen. Wie zijn bijstandsuitkering kwijtraakt omdat er verzwegen bezit in het buitenland is ontdekt, kan daarna via een omweg toch weer bijstand krijgen en het bezit houden. Turkse en Marokkaanse Nederlanders maken zich hier schuldig aan, maar ook Oost-Europeanen met een huis in het land van herkomst.

Sire wil met #DOESLIEF iets doen aan de ‘hufterigheid’ van Nederlanders
Een nieuwe Sire-campagne moet Nederlanders ertoe aanzetten een beetje vriendelijker tegen elkaar te doen. #DOESLIEF gaat maandag van start.

Zeker 23 doden door storm in VS; zoektocht naar vermisten bij daglicht hervat
In de Amerikaanse staat Alabama zijn zeker 22 mensen omgekomen door twee tornado’s. Volgens sheriff Jay Jones van Lee County zijn er veel gewonden, van wie sommigen ernstig. De tornado’s hebben een kilometerslang spoor van vernieling achtergelaten.

Patrick Roest prolongeert wereldtitel allround, Kramer derde
Patrick Roest heeft zondag in Calgary zijn wereldtitel allround geprolongeerd. Won hij vorig jaar in Amsterdam nog dankzij een onfortuinlijke val van de Noor Sverre Lunde Pedersen, dit keer veroverde Roest op eigen kracht het kampioenschap. ‘Dat geeft toch iets meer voldoening’, zei hij na afloop tegen de NOS. ‘Nu ben ik écht de beste.’

Vandaag in het nieuws

In Nijmegen wordt begonnen aan de renovatie van de Waalbrug. Als eerste wordt het betondek vervangen. De Auto van het Jaar wordt bekendgemaakt voorafgaand aan de autobeurs in Genève. En in Londen wordt begonnen aan de opnames van de 25ste James Bond-film.

Aanraders van de redactie

Gevangengenomen Arnhemse IS-strijder Yago R.: ‘IS bood het hele pakketje’
De bij verstek veroordeelde Nederlandse IS-strijder Yago R. gaf zich onlangs met zijn vrouw over aan de rand van de laatste snipper kalifaat. Hij wordt gevangen gehouden door Syrische Koerden en doet zijn verhaal in dit interview. ‘We vroegen ons constant af: komen we hier nog wel levend uit?’

Van de Eurotunnel tot Heathrow; de blunders van de Britse minister Grayling stapelen zich op
De Minister van Blunders wordt hij genoemd. Of Failing Grayling. De 56-jarige minister van Transport Grayling heeft regelmatig rotdagen op kantoor, maar afgelopen vrijdag was bijzonder rampzalig. Zijn departement maakte bekend 33 miljoen pond te gaan betalen aan Eurotunnel.

Britse minister van Transport Chris Grayling. Beeld AFP
Britse minister van Transport Chris Grayling.Beeld AFP

De ware herkomst van de opgezette Afrikaan El Negro
Frank Westerman schreef in El Negro en ik (2004) over de opgezette Afrikaan El Negro, die twee eeuwen lang in Europa werd tentoongesteld, tot hij in 2000 werd herbegraven in Botswana. Alleen, ontdekte Westerman onlangs, daar kwam El Negro niet vandaan.

Op zoek naar een e-bike op de beurs in Utrecht
De e-bike ontworstelt zich aan het oubollige imago van seniorenfiets. Voor het eerst is de omzet van elektrische fietsen hoger dan die van gewone stadsfietsen. Op de beurs E-Bike Xperience in Utrecht blijkt uit reacties van drie bezoekers waarom.

Teun van de Keuken
De NS wil de prijzen van treinkaartjes in de spits verhogen. Dát zal de mensen wel de auto injagen, denkt Teun van de Keuken. ‘Heel veel mensen werken of studeren nu eenmaal op plekken met een negen-tot-vijfmentaliteit. We moeten af van dat ouderwetse (spits-)geforens, maar treinreizigers straffen die geen andere optie hebben, is oneerlijk en onzinnig.

De Volkskrant Beter Leven Gids
Gezonder leven, slimmer bewegen en beter slapen: dat willen we (bijna) allemaal. De Volkskrant gidst u door de wereld van gezondheidsclaims, afvallen, sportmythes en fitboys.

Meer over