Volkskrant Ochtend: SGP Amsterdam kiest jonge vrouw als lijsttrekker | Wat zet een Oezbeek aan tot terreur?

Goedemorgen. Voor het eerst dingt de SGP mee om de zetels van de Amsterdamse gemeenteraad. Daarbij schuift de partij een tot voor kort ondenkbare lijsttrekker naar voren: een jonge vrouw. Verder in de Volkskrant Ochtend: het afgelopen jaar waren Oezbeekse terroristen verantwoordelijk voor in totaal 68 doden wereldwijd. Onze correspondent ging in de hoofdstad Tasjkent op zoek naar een verklaring.

Redactie
Amsterdamse SGP-lijsttrekker Paula Schot Beeld Simon Lenskens
Amsterdamse SGP-lijsttrekker Paula SchotBeeld Simon Lenskens

Terwijl u sliep

Ook op 'laatste gespreksdag' van coalitieonderhandelingen komen CDU en SPD er niet uit
De onderhandelingen over een nieuwe coalitie in Duitsland hebben nog niets opgeleverd. Maximaal vijf dagen wilden CDU/CSUen de SPD aan verkennende gesprekken besteden, maar donderdag, aan het eind van de vijfde dag, lag er nog geen resultaat.

Een tot voor kort ondenkbare lijsttrekker bij SGP Amsterdam: een jonge vrouw
Voor het eerst doet de conservatief-christelijke SGP mee met de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. En dan ook nog onder leiding van een jonge vrouw. Een kantelpunt? 'Overal in de partij worden vrouwen actiever.'

Leger Assad rukt op in 'deëscalatiezone', 100 duizend inwoners op de vlucht
De Syrische regio Idlib zou een 'deëscalatiezone' moeten zijn, maar sinds vorige week wordt er zwaar gevochten. Regeringslegers rukken op en zeker 100 duizend inwoners zijn op de vlucht geslagen.

Zeespiegel bij Nederlandse kust hoger dan ooit gemeten
De zeespiegel langs de Nederlandse kust was in 2017 hoger dan ooit eerder gemeten. Over het hele jaar genomen lag de zeespiegel gemiddeld 11 centimeter boven NAP (Normaal Amsterdams Peil).

Vandaag in het nieuws

Jeroen Dijsselbloem neemt afscheid als Eurogroep-voorzitter en draagt het stokje over aan Mario Centeno. Saoedische vrouwen mogen vandaag voor het eerst naar een voetbalwedstrijd. Een rechter in Zuid-Afrika beslist of Guus K., veroordeeld voor oorlogsmisdrijven, wordt uitgeleverd. In Nederland wacht hem 19 jaar celstraf.

Aanraders van de redactie

Wat zet een Oezbeek aan tot terreur in Stockholm?
Afgelopen jaar waren Oezbeekse terroristen verantwoordelijk voor in totaal 68 doden bij vier aanslagen. Biedt het leven in de hoofdstad Tasjkent aanknopingspunten voor een verklaring? (+)

Op middelbare scholen is Frans niet langer 'en vogue'
Het aantal eindexamenkandidaten Frans daalt sterk. Onderzoeker Marjolijn Voogel is voor een verplichting in de lagere klassen. Leerlingen die geen Frans kiezen hebben hun redenen. 'De docent Duits is minder streng.' (+)

Plusteken bij artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Waarom maar weinigen de verleiding van de zeemeermin kunnen weerstaan
De zeemeermin is een van de ongrijpbaarste mythische wezens die we kennen. Theatermakers krijgen dit seizoen dan ook geen genoeg van haar. (+)

New York City sleept oliereuzen voor de rechter om klimaatverandering: hoeveel kans maakt deze zaak?
De stad New York klaagt vijf grote oliebedrijven aan omdat zij te weinig verantwoordelijkheid nemen voor de klimaatverandering. Maakt de zaak kans? (+)

Ann Blyth in Mr. Peabody and the Mermaid uit 1948. Beeld
Ann Blyth in Mr. Peabody and the Mermaid uit 1948.Beeld

Vier dagen na dodelijk ongeval door epileptische aanval stapte verdachte weer in de auto
De Poolse Sylwia en Gregorz kwamen in 2014 om bij een auto-ongeluk. De verdachte kampt met epilepsie. Toch stapte ze kort na het ongeluk weer in de auto. (+)

Achter uitkleedbeleid gaat emotie en onmacht schuil
Verslaggever Toine Heijmans wordt na twee rondjes om het metrostation in de Rotterdamse wijk Delfshaven gevraagd of hij 'politie is'. Dat niet, maar Heijmans is er wél om te kijken of hij - net als de politie - dure dingen kan spotten. In het kader van het nieuwe uitkleedbeleid. (+)

Op het Visser 'tHooft Lyceum in Leiden krijgt een 6-vwo-klas Franse les van Meike Skafidas-Buma. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Op het Visser 'tHooft Lyceum in Leiden krijgt een 6-vwo-klas Franse les van Meike Skafidas-Buma.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Meer over