Volkskrant Ochtend: Scholen strijden om pabostudenten | Theo Hiddema: 'Baudet kan pedant zijn'

Goedemorgen. In de Randstad wordt gestreden om de pabostudent: leraren in opleiding krijgen al vanaf hun eerste jaar werk aangeboden. Wie nu op een pabo zit, heeft vaak eerder een baan op zak dan een diploma. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: Theo Hiddema over zijn fractiegenoot Thierry Baudet ('Hij kan pedant en wijsneuzerig zijn' en de koffiecupjesoorlog is weer opgelaaid.

Cristiano Ronaldo viert het scoren van een doelpunt in de finale van de Champions League tegen Juventus Beeld epa
Cristiano Ronaldo viert het scoren van een doelpunt in de finale van de Champions League tegen JuventusBeeld epa

Terwijl u sliep

Scholen strijden om pabostudenten
Het oplopende lerarentekort leidt in de Randstad tot een run op pabostudenten. De leraren in opleiding krijgen al vanaf hun eerste jaar werk aangeboden. Twee pabo's hebben een baangarantie afgekondigd voor studenten die in september beginnen. Ook recruiters azen op studenten.

Diverse media: Bosz vanmiddag gepresenteerd als nieuwe trainer Dortmund
Trainer Peter Bosz verlaat na er een seizoen werkzaam te zijn geweest Ajax en tekent volgens De Telegraaf en AD dinsdagmiddag een meerjarig contract bij het Duitse Borussia Dortmund. De overgang hing al enige dagen in de lucht.

Onderzoek: Werken bij MRI-scanner is riskant, meer kans op ongeluk en heftige menstruaties
MRI-scanners bieden door hun toenemende kracht steeds betere plaatjes van afwijkingen aan weefsels. Fijn voor patiënten. Maar het betrokken personeel loopt meer kans op een ongeluk op weg naar huis en heftige menstruaties.

'Jong' heeft minstens zoveel te klagen over inkomen als ouderen
Twintigers zijn de pineut. Zij zagen hun huishoudensinkomen het afgelopen decennium met 800 euro kelderen, naar gemiddeld 23.100 euro op jaarbasis. Alle andere werkenden gingen er in doorsnee juist 1.200 euro (gecorrigeerd voor inflatie) op vooruit.

Vandaag in het nieuws

In Normandië wordt D-Day herdacht, de geallieerde invasie in 1944. Bij de Tweede Kamer vragen zeldzame landbouwdieren vandaag aandacht voor zogeheten 'levend erfgoed'. En Parijs presenteert zijn kandidatuur voor de Olympische Spelen van 2024.

Aanraders van de redactie

Deze pabostudenten hebben nog geen diploma, wel een baan
Nog maar een paar jaar geleden kwam een pas afgestudeerde basisschooldocent nauwelijks aan het werk. Dat is volkomen omgeslagen. Wie nu op een pabo zit, heeft vaak eerder een baan op zak dan een diploma. (+)

Theo Hiddema: 'Baudet kan pedant en wijsneuzerig zijn'
Samen met Thierry Baudet, eveneens goed gecoiffeerd, vormt hij de illustere tweemansfractie van Forum voor Democratie (FVD). Theo Hiddema, strafpleiter en Kamerlid in verwondering, over zijn nieuwe werkomgeving en de mores van de politiek. 'Baudet kan pedant en wijsneuzerig zijn.' (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

Bert Wagendorp: Poetins pr-offensief draait op volle toeren in de VS
In een interview met de Amerikaanse televisiejournaliste Megyn Kelly - beroemd vanwege haar hevige clash met presidentskandidaat Trump - zei de Russische president Poetin dat Rusland zich niet heeft bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen: 'een hoop nonsens'. (+)

Aluminiumcupje doet bittere koffiestrijd weer oplaaien
Na een jarenlange, sluimerende strijd is de koffiecupjesoorlog weer opgelaaid. Jacobs Douwe Egberts (JDE) heeft de aanval op Nespresso geopend door in de supermarkten aluminiumcapsules te introduceren die passen in de apparaten van Nespresso. Tot nu toe had Nespresso met de aluminiumuitvoering zo'n beetje het rijk alleen. (+)

Poetin geeft een interview aan Megyn Kelly van NBC Beeld ap
Poetin geeft een interview aan Megyn Kelly van NBCBeeld ap

Teun van de Keuken pleit voor bijvangst
Dus welke vis kunnen we nu eten? Bijvangst natuurlijk! Als wij niet zo eenkennig zijn en ons niet beperken tot zalm, schol, zeebaars en tong, maar ook vissen gaan eten die we niet zo goed kennen, dan lossen we een probleem op voor de visser en de natuur. En voor onszelf, want die vissen zijn goedkoop en het is altijd leuk nieuw lekker eten te ontdekken. (+)

Hoe Zidane zijn ster klaarstoomde
Ronaldo was met twee doelpunten beslissend voor Real Madrid in de Champions League-finale zaterdagavond tegen Juventus (4-1), maar zijn coach Zinedine Zidane is de ware architect van de nieuwe bloeitijd van de succesvolste club aller tijden. (+)

Meer over