Volkskrant OchtendVrijdag 25 september

Volkskrant Ochtend: Ruzie om megawindmolens is een splijtzwam in Abcoude | Waarom Duitsland wel ruimhartig vluchtelingen uit Moria opneemt

Redactie
Bij een oude molen aan het Gein zijn protestborden opgehangen tegen de komst van windturbines. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Bij een oude molen aan het Gein zijn protestborden opgehangen tegen de komst van windturbines.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Nieuws

Ruzie om megawindmolens is een splijtzwam in Abcoude
Overal in het land vinden verhitte discussies plaats over windmolens en zonnepanelen, vanwege de Regionale Energiestrategie (RES), die een begin moet zijn van de uitvoering van het Klimaatakkoord. In Abcoude ontaarden die discussies soms in gescheld, verwijten en verdachtmakingen.

Live: Proef met sneltest van start, uitslag binnen kwartier
In een teststraat bij het UMC Utrecht is een sneltest-test van start gegaan. Bezoekers krijgen naast een gewone test ook een sneltest. Zo willen onderzoekers meten hoe betrouwbaar de sneltest is. Volg de laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus in ons liveblog.

Opnieuw demonstraties in Louisville na beslissing maar één agent te vervolgen voor doden zwarte vrouw
In de Amerikaanse stad Louisville zijn donderdagavond opnieuw honderden mensen de straat opgegaan uit ongenoegen over het besluit om maar een van de drie politieagenten te vervolgen die betrokken waren bij de dood van de zwarte vrouw Breonna Taylor (26).

Smeercampagne tegen zoon Biden vooralsnog mislukt
Het onderzoek van de Amerikaanse senaat naar de activiteiten van Joe Bidens zoon in Oekraïne heeft vooralsnog niet het schandaal opgeleverd waar het campagneteam van Trump op had gehoopt. De bevindingen zijn te zwak om een bom te leggen onder de kandidatuur van vader Biden voor het presidentschap.

Steun voor Colombiaanse activisten: hooggerechtshof eist einde aan politiegeweld
De regering van Colombia moet het recht op vreedzame demonstraties garanderen. Dit bepaalde het hooggerechtshof woensdag. Het is een verstrekkende uitspraak in een land dat een lange geschiedenis van (overheids)geweld kent.

McDonald’s geeft leesvoer bij zijn Happy Meals in de Kinderboekenweek
Vanaf volgende week woensdag ontkomen kinderen tien dagen niet aan een ander soort consumptie bij hun Happy Meal: leesvoer. De fastfoodketen wordt partner van de Kinderboekenweek, die komende woensdag aanvangt.

Een demonstratie voor het evacueren van Griekse migranten en tegen de bouw van een nieuw kamp op Lesbos, in Berlijn.  Beeld REUTERS
Een demonstratie voor het evacueren van Griekse migranten en tegen de bouw van een nieuw kamp op Lesbos, in Berlijn.Beeld REUTERS

Aanraders

Waarom Duitsland wel ruimhartig vluchtelingen uit Moria opneemt
Geen land in Europa nam na de brand op Lesbos zo ruimhartig vluchtelingen op als Duitsland. Waar komt de idealistische houding van de regering van Merkel vandaan?

Column: De VVD heeft weer last van kerncentralekolder, maar misschien hebben ze gelijk
Bij de VVD krijgen ze om de zoveel tijd de kerncentralekolder in de kop, ziet Bert Wagendorp. In november 2018 vond fractievoorzitter Dijkhoff dat er snel een paar gebouwd moesten worden. Met die oproep gebeurde niet veel, vooral omdat geen enkel energiebedrijf zin had er miljarden in te investeren.

Bij droogte stijgt zout water op naar de akkers, een nachtmerrie voor boeren
In Noord- en Zuid-Holland komen boeren tijdens droge periodes zoet water tekort. Oud zeewater stijgt er op uit diepe grondwaterlagen. Vastgelegde waterpeilen dwingen waterschappen vaak om het water te lozen dat ze later zo hard nodig hebben. Met kunst- en vliegwerk brengt het waterschap nieuw zoet water binnen uit de rivieren.

Hoe erg is het eigenlijk aIs we een film als Tenet niet begrijpen?
Twee recente films, Tenet en I’m Thinking of Ending Things, zijn als een ingewikkelde puzzel, die de toeschouwer na afloop met een hele waslijst aan vragen achterlaat. In hoeverre heb je antwoorden nodig om kunst te waarderen? Een ode aan het onbegrijpelijke.

null Beeld Jaime Jacob
Beeld Jaime Jacob

Verslaggeverscolumn: 89 windturbines in een stervend IJsselmeer
Vanuit Enkhuizen, Lelystad, Vlieland en misschien wel verder zul je de molens zien, ook ’s nachts: een massieve zeshoek van rode lichten, een fort, stelt Toine Heijmans. Het IJsselmeer is natuurgebied, er was protest tot aan de Raad van State maar ook die vond het goed. De provincie betaalt dik honderd miljoen euro mee aan de molens en krijgt er zeggenschap voor terug plus rendement.

Test je kennis over het nieuws van de afgelopen week. Met vragen over Ginsburg, Johnson en ING
Vul hier de quiz in en test je kennis.

Meer over