Volkskrant OchtendZondag 10 mei

Volkskrant Ochtend: Rutte’s route uit de lockdown biedt perspectief, maar ook een hoop verwarring en gemor | Denk-voorzitter Selçuk Öztürk: ‘Dit moet waardig worden opgelost’

Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad.  Beeld ANP
Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Obama hekelt crisisaanpak Trump: een ‘chaotische ramp’
Barack Obama houdt zich doorgaans aan de ongeschreven regel dat Amerikaanse presidenten hun opvolger niet voor de voeten lopen met kritiek. Maar nu heeft Obama president Trump toch in het openbaar gehekeld, wegens diens ‘chaotische’ aanpak van de coronacrisis.

De Nederlandse en Britse Tata Steel staan op het punt van scheuren
De twintig jaar oude fusie tussen de staalbedrijven in Nederland – het voormalige Hoogovens – en Groot-Brittannië – het voormalige British Steel – staat op springen. Dat laten ingewijden aan de Volkskrant weten.

Live: Al drie leden coronateam Witte Huis in quarantaine
Medisch topadviseur Anthony Fauci is het derde lid van de coronavirus-taskforce van het Witte Huis dat 14 dagen in thuisisolatie gaat. Volg het laatste nieuws over de coronacrisis in dit liveblog.

Isle of Wight twijfelt over app: privacy of volksgezondheid
Terwijl het Nederlandse kabinet nog worstelt met het laten ontwikkelen van een veilige app om coronabesmettingen mee in kaart te brengen, zetten de Britten al een tussenstap. Op het Isle of Wight wordt er een getest. Wat vinden de eilandbewoners er zelf van?

Vandaag in het nieuws

De Britse regering presenteert plannen voor de versoepeling van de coronamaatregelen, die vanaf morgen moeten ingaan. De marathon van Leiden gaat ‘gewoon’ door, maar dan online. Deelnemers kunnen inloggen in een speciale app. De kilometertijden worden dan opgenomen in het klassement.

Aanraders van de redactie

Rutte’s route uit de lockdown biedt perspectief, maar ook een hoop verwarring en gemor
De anderhalvemetersamenleving van Mark Rutte blijkt geen rechte weg omhoog uit de lockdown, maar een kronkelpad vol vertakkingen, hobbels en ingewikkelde spelregels. Kon dat niet wat simpeler?

Denk-voorzitter Selçuk Öztürk: ‘Dit moet waardig worden opgelost’
Kamerlid en Denk-voorzitter Selçuk Öztürk verbreekt zijn zwijgen na de reeks conflicten binnen zijn partij. Hoe verwacht hij de idealen van Denk nog te kunnen uitstralen?

Acteur Hein van der Heijden verloor drie naasten aan corona: ‘Het verdriet moet nog komen’
In maart was acteur Hein van der Heijden nog aan het repeteren voor de familiekroniek Leedvermaak. Maar toen zijn dochter twee weken lang opgesloten raakte met zijn stervende schoonvader, ontvouwde zich een heel ander familieverhaal. ‘In hun ontmoeting komt zoveel samen.’

Virologen, romanciers, (sport)journalisten: een golf van coronaboeken staat voor de deur
Net gaat Nederland een klein beetje van het slot en daar verschijnen de eerste in een lange reeks coronaboeken. Hoe kunnen uitgevers die zo snel uitgeven? En hoe schrijf je over een mondiale crisis waar we nog middenin zitten?

Het móést wel fout aflopen met de Hillegomse brandstichter Sean M.
Sean M. verschijnt deze maand voor de rechter. Hij wordt ervan verdacht brand te hebben gesticht in Hillegom waarbij Maolin Zhang, een Chinese promovendus astronomie, is omgekomen. Deel 2: de bekentenis.

Nu de boel weer half open gaat, is het de vraag van wie de straten en pleinen zijn
Niet ‘van ons allemaal’, nu iedereen op de tast moet zien uit te zoeken wat kan en wat niet kan, en de ene helft er nog niet uit durft, en de andere helft triomfantelijk zoveel mogelijk levensruimte koloniseert’, schrijft Sheila Sitalsing. Misschien moeten we elkaar net als in Barcelona, een tijdvak op straat gunnen?

Meer over