Volkskrant Ochtend: Rusland en VS bereiken akkoord Syrië en nieuwe sancties Noord-Korea

Goedemorgen. Rusland en de Verenigde Staten gaan samen proberen vrede in Syrië te bewerkstelligen. Dat hebben de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken John Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov bekendgemaakt in Genève. Verder in dit ochtendoverzicht: hoe escaleerde het bij 'Gülenschool' De Roos en waarom journalist Bahram Sadeghi drie jaar lang zijn wegwerpplastic bewaarde.

John Kerry (links) en Sergej Lavrov. Beeld AFP
John Kerry (links) en Sergej Lavrov.Beeld AFP

Terwijl u sliep:

VS en Rusland bereiken akkoord over Syrië
Rusland en de Verenigde Staten gaan samen proberen vrede in Syrië te bewerkstelligen. Dat hebben de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken John Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov bekendgemaakt in Genève.

VN: nieuwe sancties op komst voor Noord-Korea
De VN-Veiligheidsraad heeft de vijfde Noord-Koreaanse kernproef die vrijdag plaatsvond 'scherp veroordeeld'. De raad gaat een nieuwe resolutie voorbereiden met economische sancties voor het land.

Europese Commissie wil aparte begroting voor de eurolanden
De Europese Commissie komt in het voorjaar van 2017 met plannen voor een Europese werkloosheidsverzekering en een aparte begroting voor de eurozone. De ministers van Financiën steunen een verdere vervlechting van de eurolanden, maar over de manier waarop en de snelheid waarmee bestaat grote verdeeldheid.

Klokkenluider Chelsea Manning in hongerstaking
Chelsea Manning, de vanuit haar positie binnen het Amerikaanse leger die in 2010 geheime informatie doorspeelde aan WikiLeaks, is in de militaire gevangenis Fort Leavenworth in Kansas in hongerstaking gegaan. Ze protesteert daarmee tegen de 'pesterijen' van het gevangenisbestuur en de Amerikaanse overheid en zegt dat ze met respect behandeld wil worden.

Chelsea Manning Beeld reuters
Chelsea ManningBeeld reuters

Aanraders van de redactie:

Hoe escaleerde het bij basisschool De Roos? (+)
Voor de coup in Turkije barstte basisschool De Roos uit zijn voegen. Nu lopen ouders weg van deze 'terroristenschool'. Hoe escaleerde het in Zaandam? En wie waren de hoofdrolspelers?

Ja, nu weiger ik dat dekseltje bij de koffie-to-go (+)
Nee, hij is helemaal niet uit op een verbod van plastic, maar Bahram Sadeghi is wel geïntrigeerd door de plasticsoep. En hij begon een experiment.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Hoe een ten onrechte veroordeelde alsnog in criminaliteit belandde (+)
'Dit is dezelfde zaal', benadrukt Peter R. de Vries veelbetekenend. In zittingszaal A van de Zutphense rechtbank werden Herman du Bois en Wilco Viets in 1995 veroordeeld tot tien jaar cel wegens de lustmoord op de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius in de bossen bij Putten. Ten onrechte, blijkt bij hun vrijspraak in 2002, als ze hun straf al hebben uitgezeten. Daarmee werd de Puttense Moordzaak een van de grootste gerechtelijke dwalingen in de Nederlandse geschiedenis.

Waarom Google stopt met te upgraden telefoon (+)
Een mobiele telefoon met losse onderdelen die je kunt vervangen: klinkt goed. Dus waarom stopt Google met de ontwikkeling van de door een Nederlander bedachte blokkentelefoon?

Herman Dubois (L) en Wilco Viets omhelzen elkaar in Zutphen na de uitspraak in de Puttense moordzaak. Beeld anp
Herman Dubois (L) en Wilco Viets omhelzen elkaar in Zutphen na de uitspraak in de Puttense moordzaak.Beeld anp

In de kajuit van een roestbak de oceaan over (+)
Voor reizigers zonder haast: boek een kajuit op een vrachtschip voor een tocht over de oceaan. Schrijfster en regisseur Threes Anna dacht daar rustig aan haar nieuwe roman te kunnen werken.

Even wennen, dat asielzoekerstekort (+)
De asielzoekers laten ons lelijk in de steek. In januari nog lekte er een 'ambtelijke prognose' uit waarin stond dat we dit jaar konden rekenen op 93.600 vluchtelingen. Het kabinet temperde de verwachtingen en verklaarde dat het er hooguit 58 duizend zouden worden. Maar tot dusver is de teller blijven steken op 17 duizend. Daardoor staat 40 procent van de bedden in bestaande azc's leeg en kunnen veel plaatsen die een nieuw azc was beloofd het schudden: de plannen zijn van tafel.

null Beeld Threes Anna
Beeld Threes Anna

Vandaag in het nieuws

Moslims uit de hele wereld beginnen aan de pelgrimstocht in Mekka, de Tyrannosaurex Rex 'Trix' is voor het eerst te zien voor bezoekers van Naturalis en de dertigste editie van de Open Monumentendag wordt georganiseerd. Na de interlandperiode wordt de Eredivisie weer hervat. In de vijfde speelronde gaat landskampioen PSV op bezoek bij NEC. In de vrouwenfinale van de US Open neemt de 24-jarige Tsjechische Karolina Pliskova, die Serena Williams versloeg in de halve finale, het op tegen Angelique Kerber.

Meer over