Volkskrant OchtendDonderdag 6 juni

Volkskrant Ochtend: Roken op schoolterreinen is vanaf volgende zomer definitief voorbij | Verliezers D66 en SP gaven het meeste uit aan Europese verkiezingscampagne

Terwijl u sliep

Roken op schoolterreinen is vanaf volgende zomer definitief voorbij
Onderwijsinstellingen moeten uiterlijk augustus 2020 een rookverbod instellen op hun terrein en dat ook handhaven. Doen ze dat niet, dan kunnen ze boetes tot 4.500 euro per overtreding verwachten. Scholen krijgen daarmee met dezelfde aanpak te maken als horecagelegenheden.

Verliezers D66 en SP gaven het meeste uit aan Europese verkiezingscampagne
De absolute topadverteerder tijdens de afgelopen campagne voor de Europese verkiezingen is het gehalveerde D66. De partij besteedde naar schatting 700 duizend euro aan advertenties, zo blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau Nielsen en de Volkskrant. Resultaat: twee parlementszetels.

Verkoop van namaakproducten schaadt Nederlandse economie jaarlijks voor 2 miljard euro
De verkoop van namaakspullen bezorgt de Nederlandse economie jaarlijks een schade van bijna 2 miljard euro. In de hele Europese Unie loopt het bedrag op tot 60 miljard, blijkt uit een schatting door EUipo , het bureau voor intellectueel eigendom van de EU, dat pleit voor een strengere aanpak van producenten van nepproducten.

Deense sociaal-democraten winnen verkiezingen, meerderheid voor linkse partijen
Denemarken lijkt weer een linkse regering te kunnen krijgen. Het blok van linkse partijen heeft de meerderheid behaald in de Deense parlementsverkiezingen van woensdag. Op rechts moeten de Deense populisten een enorme klap incasseren.

Vandaag in het nieuws

Over de hele wereld wordt D-Day herdacht. Vandaag precies 75 jaar geleden begon de bevrijding van Europa met de landing van geallieerde troepen in Normandië. U leest er meer over verderop in deze nieuwsbrief. Nederland en Engeland spelen vanavond in Portugal de halve finale van de Nations League. Nabestaanden van dj Avicii brengen een album uit met nummers waaraan hij werkte. En omwonenden horen van Tata Steel in IJmuiden hoe het bedrijf de overlast door stof, geur, geluid en licht wil aanpakken.

Dit jaar op 6 Juni is het precies 65 jaar geleden dat D-Day plaatsvond. Duizenden mensen zijn naar de stranden van Normandië gekomen. Beeld Joris Van Gennip
Dit jaar op 6 Juni is het precies 65 jaar geleden dat D-Day plaatsvond. Duizenden mensen zijn naar de stranden van Normandië gekomen.Beeld Joris Van Gennip

Aanraders van de redactie

Twee decennia geleden was Vierville-sur-Mer uitgestorven gebied, nu komen zelfs Chinezen voor een D-day-trip
In Vierville-sur-Mer drijft de familie Brissard het D-day-museum nabij de heilige grond van Omaha Beach. Twee decennia geleden was dit uitgestorven gebied, nu komen zelfs Chinezen voor een D-day-trip. Met dank aan opa Brissard.

Apocalypse Now-setfotograaf Chas Gerretsen: van de Vietnamoorlog via Hollywood naar een zwervend bestaan per zeilboot
Oorlogsfotograaf, avonturier en Groninger Chas Gerretsen (75) werkte in 1976 op de beruchte set van Francis Ford Coppola’s Vietnamepos Apocalypse Now. Nu is er een expositie in Kino Rotterdam ­– met bijbehorende wilde anekdotes.

Geallieerden marcheren door hedendaags Normandië
Donderdag is het 75 jaar geleden dat de geallieerden vanaf de Normandische kust begonnen aan de bevrijding van Europa. Fotograaf Peter Macdiarmid brengt met deze combinatiefoto’s D-day tot leven.

Vandaag precies 75 jaar geleden begon de bevrijding van Europa met de landing van geallieerde troepen in Normandië. Fotograaf Peter Macdiarmid brengt met combinatiefoto’s D-day tot leven. Beeld Peter Macdiarmid / Getty Images
Vandaag precies 75 jaar geleden begon de bevrijding van Europa met de landing van geallieerde troepen in Normandië. Fotograaf Peter Macdiarmid brengt met combinatiefoto’s D-day tot leven.Beeld Peter Macdiarmid / Getty Images

Wij zijn allen het gevolg van plagiaat; God zelf is de grote plagiator, en wel van zichzelf
Oud-rector van de UvA Dymph van den Boom wordt beschuldigd van plagiaat. Extra pijnlijk omdat Van den Boom in haar tijd als rector magnificus juist voorop ging in de strijd tegen plagiaat. Maar is plagiaat plegen werkelijk zo’n grote misdaad, vraag Bert Wagendorp zich af: ‘Als iets is gezegd, en het is goed gezegd: ken geen scrupules en plagieer.’

Duizenden mensen spelen tot in detail de landing op Normandië na: ‘Dit is voor ons Disneyland’
Duizenden burgers in historische militaire kledij bevolken dezer dagen de omgeving van de stranden waarop de landing op Normandië zich 75 jaar geleden afspeelde. ‘Re-enactment’, heet de hobby: het uitbeelden van een historische gebeurtenis, vaak op de plek waar die gebeurtenis heeft plaatsgevonden.

Het nieuwe pensioenakkoord - ‘evenwichtig’ of ‘weer het casinopensioen’?
‘Het goede pensioen voor iedereen komt er niet’, zegt SP-Kamerlid Bart van Kent. ‘Het moet evenwichtig zijn voor alle generaties. Daar gaan we scherp op letten’, zegt minister Koolmees. In dit dubbelinterview wordt het nieuwe akkoord van twee kanten belicht.

Meer over