nieuwsbriefDonderdag 6 februari

Volkskrant Ochtend: Rijkswaterstaat stond storten afvalstof in natuurplas toe, na bemoeienis ex-minister Halbe Zijlstra | Jihadisten lijken uit op een nieuw kalifaat in de Sahel

Natuurplas en zandwinning in het project Over de Maas nabij het Gelderse dorp Alphen. Van Rijkswaterstaat mag er granuliet worden gedumpt.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Natuurplas en zandwinning in het project Over de Maas nabij het Gelderse dorp Alphen. Van Rijkswaterstaat mag er granuliet worden gedumpt.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Rijkswaterstaat stond storten afvalstof in natuurplas toe, na bemoeienis ex-minister Halbe Zijlstra
De top van Rijkswaterstaat heeft eind vorig jaar een Amsterdams bouwstoffenbedrijf toegestaan duizenden tonnen aan afvalstoffen te lozen in een natuurplas in Gelderland. Dit blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Zembla, dat donderdagavond een uitzending heeft over de affaire.

Vrijspraak in impeachmentproces toont: Trump is aan niemand verantwoording verschuldigd
De afzettingsprocedure van Donald Trump was een lang proces waarvan de uitkomst vooraf al vaststond. Veel Republikeinen erkennen dat de president over de schreef is gegaan, maar hebben hem woensdag zoals verwacht vrijgesproken van machtsmisbruik en tegenwerking van het Congres.

Het gaat slecht met de natuur, maar sommige dieren leven juist op
Je moet er met een vergrootglas naar zoeken, maar hier en daar leeft de natuur op bij de achteruitgang. Terwijl de grutto, kievit en scholekster sinds 1990 achteruit vliegen, namen de roodborsttapuit en putter in aantal toe. Ook vier soorten vlinders, onder meer hooibeestje en oranjetipje, komen vaker voor dan voorheen.

Een putter. Beeld KINA / Jan Sleurink
Een putter.Beeld KINA / Jan Sleurink

Kappers aangeklaagd wegens ‘haardiscriminatie’: knipbeurt moet genderneutraal prijskaartje
Het College voor de Rechten van de Mens buigt zich donderdag over dameskapsels. Dat wil zeggen: de prijs om die te knippen. Want vrouwen betalen bij veel kapperszaken meer dan mannen, ongeacht haarlengte. Discriminatie, vindt Winnie Hänschen, die een klacht indiende tegen twee kappersketens.

Vandaag in het nieuws

Zeven Franse vakbonden hebben tot staking opgeroepen vanwege de pensioenplannen van de regering-Macron. De nieuwe buitenlandchef van de EU, Josep Borrell, bezoekt in de VS onder anderen buitenlandminister Pompeo. De Tweede Kamer debatteert met minister Blok over waarheid en misleiding rond de oorlog in Afghanistan. En het College voor de Rechten van de Mens buigt zich over de vraag: mag een kapper meer geld vragen voor een damesknipbeurt? Journalist Mirjam Leunissen (zelf kort gekapt) boog zich al eens over die vraag.

IS-strijders in de Sahel.  Beeld AFP
IS-strijders in de Sahel.Beeld AFP

Aanraders van de redactie

Jihadisten lijken uit op een nieuw kalifaat in de Sahel en het gaat hen voor de wind
Smokkelaars die zich laten beschermen door jihadisten. Jihadisten die garen spinnen bij etnische conflicten. De Sahel is een nieuwe inkomstenbron voor IS en Al Qaida. Staat hier de wieg van een nieuw jihadistisch machtscentrum?

Farmers Defence Force bevestigde zijn proletenstatus door een dreigbrief te sturen
​Een heleboel was ons al duidelijk over de types die bij de Famers Defence Force zitten, stelt Sheila Sitalsing. Gezien de reputatie van de FDF vindt Sitalsing het dan ook niet verwonderlijk dat de groepering woensdag een dreigbrief stuurde aan andere landbouworganisaties. ‘In de brief kwamen alle sterke punten van FDF samen, van de grote bek tot de zwakzinnige redenering.’

Uiteenlopende reacties van Aziatische landen op het coronavirus
Wat te doen als het aantal met het coronavirus besmette burgers in je land oploopt? De landen in Zuid- en Oost-Azië reageren verschillend.

Schaatsers laten zich in Calgary wat lacherig op het coronavirus testen
Komend weekeinde zijn er in Calgary wereldbeker-wedstrijden. Om een uitbraak van het coronavirus te vermijden, worden alle deelnemers en begeleiders getest.

Regisseur Greta Gerwig: ‘Toen ik Little Women herlas, overdonderde het me hoe modern en urgent het was’
De 19de-eeuwse roman Little Women was al meermaals verfilmd. Maar niet eerder op de manier waarop Greta Gerwig het heeft aangepakt: zij wil nu ook mannen raken. De Volkskrant sprak de regisseur in Parijs.

Hoe zelfsturing een kasteelruïne tot nieuw leven brengt
Ariejan Korteweg bezocht een kasteel aan de Maas. Een kasteel dat gerenoveerd werd met behulp van omwonende dorpsgenoten. Ruim 25.000 uur vrijwilligerswerk ging in de renovatie zitten. Ariejan Korteweg sprak met een aantal mensen die betrokken waren bij het project.

Meer over