Volkskrant OchtendMaandag 5 augustus

Volkskrant Ochtend: Rechts-extremistisch terrorisme is een factor in het vuurwapengeweld in de VS | Leider Lam: ‘Demonstranten vernietigen Hongkong’

Jessica (links) and Kalani Windham laten bloemen en een kaars achter buiten de Walmart in El Paso. Beeld Getty Images
Jessica (links) and Kalani Windham laten bloemen en een kaars achter buiten de Walmart in El Paso.Beeld Getty Images

Terwijl u sliep

Rechts-extremistisch terrorisme is een factor in het vuurwapengeweld in de VS
Amerika werd dit weekend opgeschrikt door twee massaschietpartijen, in El Paso (Texas) en Dayton (Ohio). In ieder geval één schutter had een racistisch motief, die in Texas. Hij had het gemunt op Mexicanen, om de ‘latino invasie van Texas’ tegen te houden.

19 doden en tientallen gewonden door explosie in Caïro
Negentien mensen zijn om het leven gekomen bij een explosie in een auto in de Egyptische hoofdstad Caïro. Nog eens 30 mensen raakten gewond. Er zijn geen aanwijzingen dat het om een aanslag gaat.

Leider Carrie Lam van Hongkong: ‘Demonstranten proberen Hongkong te vernietigen’
De aanhoudende protesten in Hongkong brengen de stad in een ‘extreem gevaarlijke situatie’. Dat zei leider Carrie Lam van Hongkong maandag in een persconferentie. In de speciale administratieve regio van China is maandag een algemene proteststaking van start gegaan.

Geen olympische kwalificatie volleybalsters door kansloze nederlaag tegen Italië
De Italiaanse vrouwenploeg won op Sicilië de beslissende wedstrijd in het olympisch kwalificatietoernooi met opvallend gemak. De Nederlandse ploeg is nu aangewezen op een tweede kans in januari.

Een algemene proteststaking heeft maandag het openbaar vervoer in Hongkong platgelegd. Beeld Getty Images
Een algemene proteststaking heeft maandag het openbaar vervoer in Hongkong platgelegd.Beeld Getty Images

Vandaag in het nieuws

Japan herdenkt de slachtoffers van de atoombom die op 6 augustus 1945 op Hiroshima werd gegooid. Het OM eiste 20 jaar plus tbs tegen Sjonnie W. (46) voor de moord op drie vrouwen. Uitspraak is vandaag. Betogers in Hongkong houden een grote staking.

Aanraders van de redactie

‘Dubieuze rol Frankrijk’ bij speurtocht naar IMF-directeur, waardoor Dijsselbloem internationale topfunctie misloopt
Dat Jeroen Dijsselbloem niet de opvolger wordt van IMF-directeur Christine Lagarde is deels te wijten aan de dubieuze rol die Frankrijk speelde als regisseur van de selectieprocedure. Dat zeggen EU-diplomaten en -ambtenaren die het proces achter de schermen van nabij hebben gevolgd.

Goed voorbereide zomergast Hanna Bervoets hield de regie stevig in handen
Schrijver Hanna Bervoets analyseert graag wat ze ziet, wat haar tot een uitstekende Zomergast maakt, schrijft onze tv-recensent.

Een rondleiding langs de lhbti’ers van het dierenrijk. Dieren zijn divers, omdat de natuur dat wil
De lhbti’ers in de mensenwereld hebben het niet helemaal van zichzelf. Een rondleiding in Artis tijdens de Pride-week toont de dieren van een andere kant. Al zijn zij dat eerder om pragmatische redenen.

Frenkie de Jong is de nieuwe god in tempel Camp Nou
Frenkie de Jong is geland in Camp Nou, zijn tweede huis in de komende voetbaljaren. Barcelona, zijn nieuwe club, is bijna een geloof.

De imposante bijbelse taferelen van een 29-jarige ‘ambachtsman’ sieren de Martinikerk
In de Groningse Martinikerk verbeeldt Egbert Modderman de zeven (tegenwoordig acht) christelijke ‘werken van barmhartigheid’. Groots en meeslepend moet zijn werk zijn, zoals De Nachtwacht van Rembrandt. Maar noem Modderman vooral geen kunstenaar.

Pianist Ivo Janssen gaat verder als klusser: ‘Zelfs sommige collega’s horen niet hoeveel ik sjoemel’
Het begon met zijn handen, die niet meer alles bestreken. En de gages voor de concerten liepen ook flink terug. Dus besloot pianist Ivo Janssen klusser te worden, pardon Macher.

Meer over