Volkskrant OchtendVrijdag 20 december

Volkskrant Ochtend: Rechter van het Holleeder-proces: ‘Slachtoffers in de rechtszaal hebben te veel rechten gekregen’ | Dick Schoof vertrekt alweer als baas AIVD

Rechter Frank Wieland (midden) tijdens de strafzaak tegen Willem Holleeder. Beeld Beeld Raymond Rutting/De Volkskrant
Rechter Frank Wieland (midden) tijdens de strafzaak tegen Willem Holleeder.Beeld Beeld Raymond Rutting/De Volkskrant

Terwijl u sliep

Rechter van het Holleeder-proces: Slachtoffers in de rechtszaal hebben te veel rechten gekregen
De rechten voor slachtoffers in de rechtszaal zijn te ver doorgeschoten. Slachtofferverklaringen en de toelichting van advocaten daarop vormen een te grote belasting voor het strafproces. ‘Dit is een heilloze weg.’

‘Baanbrekend’: rechter legt boete op voor rondzwervende kunstgraskorrels
De rechtbank in Rotterdam heeft het sportbedrijf van de gemeente Enschede een boete opgelegd voor rondslingerende kunstgraskorrels rond voetbalvelden. De firma Sportaal moet vanwege milieuverontreiniging 10 duizend euro boete betalen, waarvan de helft voorwaardelijk, conform de eis van het Openbaar Ministerie. Niet eerder werd om deze reden een boete uitgedeeld.

Queen Elizabeth belooft namens Boris Johnson een ‘Gouden Eeuw’
Donderdag mocht koningin Elizabeth in haar Queens’ Speech vertellen wat haar net herkozen premier zoal van plan is.

Dick Schoof vertrekt alweer als baas AIVD
Na iets meer dan een jaar vertrekt Dick Schoof als baas van inlichtingendienst AIVD. Hij wordt de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van NRC.

eroen Pauw presenteert vandaag voor het laatst zijn talkshow op NPO 1 Beeld ANP
eroen Pauw presenteert vandaag voor het laatst zijn talkshow op NPO 1Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

In Groningen meren twintig fraai verlichte historische schepen aan langs diverse kades in de stad. Voor het eerst sinds 1976 kiest het parlement in Cuba een premier, onder president Miguel Díaz-Canel. En Jeroen Pauw presenteert voor het laatst zijn talkshow op NPO 1. Hij gaat andere dingen doen.

Aanraders van de redactie

‘Ik denk dat onze samenleving eraan toe is om te zien dat wij ook mensen zijn’
Problemen los je niet op met harde straffen, vindt strafrechter Frank Wieland. En wanneer hij toch een zwaar vonnis moet uitspreken, vindt hij steun bij het boeddhisme. ‘Ik ben slechts een steen in de waterstroom van Willem Holleeders leven, en hij stoot zijn kop aan mij. Zo simpel is het.’

Met deze tips verlicht u het leed van uw pakketbezorger
In de maand van Sinterklaas, Black Friday en Kerstmis is het pompen of verzuipen voor pakketbezorgers. De film Sorry We Missed You heeft de discussie over de werkdruk in de sector aangewakkerd. Ook in Nederland gaan schrijnende verhalen van koeriers rond. Vijf tips om het leed van uw pakketbezorger te verlichten.

 Topdrukte bij Post NL in aanloop naar de feestdagen.  Beeld Freek van den Bergh
Topdrukte bij Post NL in aanloop naar de feestdagen.Beeld Freek van den Bergh

Boris Johnson en getrouwen richten pijlen op de BBC, de ‘Biased Broadcasting Corporation’
Na de verkiezingszege van de Conservatieven voelt de BBC nattigheid. Er zullen grote veranderingen aankomen, deels gedreven door rancune. Te beginnen bij het kijk- en luistergeld.

Janine Jansen: ‘In de muziek is breekbaar zijn iets moois, waarom dan aan de buitenkant een superwoman zijn?’
Nederlands bekendste violist (41) wil minder optreden, maar is vanaf volgende week terug op het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht.

De beste 0%-wijnen, -aperitieven en -digestieven om alcoholvrij de Kerst mee door te komen
De keuze aan alcoholvrije aperitieven en digestieven is overweldigend. Maar... zijn ze ook lekker? Ons testpanel geeft zijn onbeschonken oordeel.

Meer over