NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Realiteitszin dwingt de vakbond FNV tot het aanvaarden van het pensioenakkoord | Waarom de Slowaken een links-progressieve vrouw als president kiezen

Zuzana Čaputová in Bratislava, Slowakije. Beeld Bloomberg via Getty Images
Zuzana Čaputová in Bratislava, Slowakije.Beeld Bloomberg via Getty Images

Terwijl u sliep

Realiteitszin dwingt de vakbond FNV tot het aanvaarden van het pensioenakkoord
Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen. De FNV heeft het spreekwoord ter harte genomen. Voor de tweede keer dit decennium – in 2010 en nu – spreekt de FNV zich uit over een pensioenakkoord. Voor de tweede keer waren de leden voor, maar nu respecteert de FNV dat en steunt het pensioenakkoord.

Ook Saoedische kroonprins legt schuld voor aanvallen op tankers bij Iran
De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman verdenkt Iran ervan achter de aanvallen te zitten op de twee olietankers in de Golf van Oman. In een interview met de krant Asharq al-Awsat roept hij de internationale gemeenschap op om een ‘resoluut standpunt’ in te nemen.

Oranje verslaat Kameroen: een prachtgoal, ontiegelijk slecht voetbal en plaatsing voor de achtste finales
Nederland – Kameroen was een bizar schouwspel, met ontiegelijk slecht voetbal, veel overtredingen, een prachtig doelpunt en, uiteindelijk, plaatsing voor de achtste finales van het WK in Frankrijk. Twee gespeeld, twee gewonnen, van Nieuw-Zeeland (1-0) en dus Kameroen (3-1). Daarmee is veel gezegd. Bijna alles.

Kun je ongetraind een marathon lopen?
Antwoord op lezersvragen over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. Deze week: kun je ongetraind een marathon lopen?

Vandaag in het nieuws

Het is vandaag Vaderdag. Last-minute cadeau nodig? Bekijk onze gids. Vanavond vindt het eerst tv-debat tussen de Britse premierskandidaten plaats.

Aanraders van de redactie

Benut ego-motieven om mensen eco-positief te laten handelen
Recent aangekondigde klimaatmaatregelen hebben de klimaatscepsis aangewakkerd, constateert Daan Remarque. Een andere aanpak zal een groter draagvlak creëren.

‘Als ik roep dat mijn zoon niet normaal is, krijg ik terug: je bent zelf niet normaal’
De 8-jarige, verstandelijke beperkte zoon van columnist Harriët Duurvoort schopt en krabt haar. Ze schreef erover en dat maakte deze week veel los. Want geweld van kinderen komt redelijk vaak voor, maar ouders zwijgen meestal.

Kofi is verstandelijk beperkt en autistisch. Inmiddels is hij 25 en een stuk rustiger, maar vroeger werd zijn moeder Karin geregeld geconfronteerd met zijn gewelddadige kant. Beeld
Kofi is verstandelijk beperkt en autistisch. Inmiddels is hij 25 en een stuk rustiger, maar vroeger werd zijn moeder Karin geregeld geconfronteerd met zijn gewelddadige kant.

Slowakije krijgt de links-progressieve Zuzana Čaputová als president: ‘Ze was een geschenk uit de hemel’
Waar de afgelopen jaren in veel landen de proteststem naar een ‘rechtse buitenstaander’ ging, zocht de Slowaakse kiezer zijn toevlucht tot een linkse kandidaat. Hoe was dat mogelijk in dit toch wel conservatieve land?

Deze Nederlander is de zakenpartner van Drake: ‘Ik ben zo druk, ik word gek.’
Sabah Nissan is de zakenpartner van rapper Drake, heeft panden over de hele wereld, vijf kinderen in drie landen en slaapt twee à drie uur per nacht.

Sabah Nissan. Beeld Linda Stulic
Sabah Nissan.Beeld Linda Stulic

Waarom slagen we er niet in tot een gezamenlijke strategie tegen dr. Alzheimer te komen?
Met alzheimer, zeggen ze allemaal, weet je nooit iets zeker. Daarom kun je beter maar ver vooruit kijken, realiseerde Toine Heijmans zich. Achteraf.

Buutvrij, vier volle dagen, en in mijn hoofd reeg de ene mogelijkheid zich aan de ­andere
De Man ging op vakantie. ‘Ja tuurlijk, ga!’ had Eva Hoeke geroepen. Want: vier dagen lang geen lukraak opengetrokken lades, geen chaos in de keuken na het koken en geen gezoek naar háár telefoonoplader. ‘In mijn hoofd reeg de ene mogelijkheid zich aan de ­andere, alsof ík degene was met vakantie.’

Meer over