Volkskrant OchtendWoensdag 13 november

Volkskrant Ochtend: PvdA en GroenLinks: kortingen moeten van tafel anders geen steun pensioenakkoord | Egypte vreest uitdroging door Ethiopische reuzenstuwdam in de Nijl

Terwijl u sliep

PvdA en GroenLinks: ‘Kortingen moeten van tafel anders geen steun pensioenakkoord’
PvdA en GroenLinks zetten het pensioenakkoord op scherp. Zij trekken hun steun in voor de vernieuwing van het pensioenstelsel als volgend jaar pensioenen verlaagd worden. De oppositiepartijen stellen zich daarmee op naast de vakcentrale FNV die kortingen ook afwijst.

‘Kees bouwt een schuurtje’ of ‘Annemarie bakt een taart’: het wemelt in Nederlandse schoolboeken nog van stereotypen
Kinderen krijgen via schoolboeken stereotiepe beelden voorgeschoteld van mannen, van vrouwen en van mensen met een niet-westerse achtergrond. Dat blijkt uit onderzoek van Judi Mesman, hoogleraar maatschappelijke vraagstukken jeugd aan de Universiteit Leiden.

Bestuurscrisis PvdD zet door: weggestuurde voorzitter in beroep tegen royement
Sebastiaan Wolswinkel, de voormalig voorzitter van de Partij voor de Dieren, gaat in beroep tegen zijn royement. Volgens Wolswinkel ontstaat ‘een buitengewoon problematisch precedent’ als hij zich zou laten wegsturen door zijn voormalige bestuursgenoten. Daarmee houdt de onrust in de top van de PvdD aan.

Veertien universiteiten: ‘Je moet ook hoogleraar kunnen worden als je vooral goed bent in onderwijs’
Universiteiten moeten wetenschappers niet langer louter beoordelen op onderzoekskwaliteit, maar net zoveel carrièremogelijkheden bieden aan mensen die uitblinken in onderwijs of patiëntenzorg. Dat vinden 14 universiteiten en een waslijst aan wetenschappelijke organisaties.

Vandaag beginnen de openbare hoorzittingen in het impeachment­onderzoek tegen president Trump. Beeld Hollandse Hoogte
Vandaag beginnen de openbare hoorzittingen in het impeachment­onderzoek tegen president Trump.Beeld Hollandse Hoogte

Vandaag in het nieuws

Het kabinet maakt vandaag officieel zijn maatregelen tegen de stikstofuitstoot bekend. In de VS bezoekt de Turkse president Erdogan, tegen wie Amerikaanse sancties dreigen, het Witte Huis. En tegelijkertijd beginnen de openbare hoorzittingen in het impeachment­onderzoek tegen president Trump.

Aanraders van de redactie

Maximaal 100? Wat vinden de elektrische (en andere) rijders daarvan?
Wat vinden automobilisten op het tank- en oplaadstation langs de A2 tussen Eindhoven en Den Bosch van de verlaging van de maximumsnelheid? En voelen elektrische rijders, die helemaal geen stikstof uitstoten, zich oneerlijk behandeld?

Polarisatie op het platteland: hoe stinkende varkens gemeenschappen verscheuren
Boeren noemen het ‘geurhinder’, de overheid ook, maar wie naast een megastal woont weet beter: de stank van duizenden varkens is onverdraaglijk. Het leidt tot scheuring binnen gemeenschappen, met uitsluiting, intimidatie en achterdocht. In een serie verhalen onderzoekt de Volkskrant Nederland varkensland. Deel 3: de overlast voor de buren.

Column: ‘Ik heb nog geen 5-jarige horen klagen dat Piet zo bleekjes zag’
De zwartepietendiscussie laait weer op in Den Haag, zag Jean-Pierre Geelen. Op het strijdtoneel verscheen daar toetsenbordterrorist ‘Djjohndon’, die ‘de 1e blanken’ wilde zijn die zichzelf zou opblazen voor ‘de traditie’. ‘‘Ik kom op voor onze cultuur onze kinderen’, schreef de dj over de ruggetjes van de kinderen. Met een bomgordel opkomen voor je cultuur, is dat niet een andere traditie?’

Egypte vreest uitdroging door Ethiopische reuzenstuwdam in de Nijl
Egypte en Ethiopië liggen in de clinch over de aanleg van de grootste stuwdam van Afrika. Ethiopië is al voor driekwart klaar met de Grote Ethiopische Renaissance Dam in de Blauwe Nijl. Het stroomafwaarts gelegen Egypte vreest watertekorten en dreigde daarom enkele jaren geleden zelfs met militair ingrijpen. De Amerikaanse president Trump wil wel bemiddelen.

Vriendinnen gezocht v/v: het succes van speeddaten op zoek naar vrouwelijke maatjes
‘Ik zit elke dag alleen. Ik wil een netwerk in Nijmegen!’ De noodkreet op Twitter staat niet op zichzelf. Meer dan 40 procent van de Nederlanders voelt zich weleens eenzaam. Vandaar het succes van speeddaten voor vriendschappen.

Column: Kan een gemeentebestuur zijn inwoners ietsje gelukkiger maken?
In Schagen werd vorige week de zegen gegeven voor het wegbezuinigen van de ‘geluksambtenaar’. Marjon Bolwijn ging langs bij Merieke Bredewold van de locale partij Wens4U, die het geluksbeleid aan bod bracht. ‘West-Friezen zijn nuchter van aard. Geluk wordt soft gevonden, terwijl het harde wetenschap is.’

Van acterende koeien tot duurzame kleding en van betoverende fotografie tot levensgrote, kunstige drollen: wekelijks tipt onze V-vlogger Lisa een evenement dat het bezoeken waard is.

Meer over