Volkskrant OchtendDinsdag 2 juni

Volkskrant Ochtend: President Trump dreigt het leger in te zetten tegen massale demonstraties | Handhaving van de regels bij de terrassen: als het moet, sluit de boa de tent

Terwijl u sliep

President Trump dreigt het leger in te zetten tegen massale demonstraties
President Donald Trump dreigt zwaarbewapende militairen in te zetten tegen de demonstraties die de Verenigde Staten al dagen in de greep houden. Dat heeft hij vannacht in een toespraak vanuit het Witte Huis gezegd. Ook dreigt hij met het gedwongen instellen van een uitgaansverbod.

Onafhankelijke autopsie: George Floyd overleden door verstikking door agent
Uit een tweede, onafhankelijke autopsie op het lichaam van George Floyd is gebleken dat hij door verstikking om het leven kwam. De autopsie is uitgevoerd in opdracht van de familie van Floyd die de autopsie door de pathologen van justitie niet vertrouwden. Hierin werd gezegd dat Floyd niet was gestikt, maar was overleden aan een combinatie van factoren.

Miljoenen genoten van zijn vrolijke Eftelingmuziek, toch vangt hij maar 198 euro per jaar
Zijn muziek betoverde jarenlang miljoenen bezoekers van De Efteling. Het was dan ook een prachtopdracht voor componist Maarten Hartveldt. Toch levert het hem maar 198 euro per jaar op. Waarom? Buma/Stemra vindt het tankstationmuziek. Dinsdag doet het gerechtshof uitspraak.

Ophef over niet ingrijpen van burgemeester bij grote Black Lives Matter-betoging in Amsterdam
Het recht van demonstratie weegt soms zwaarder dan de in noodverordeningen vastgelegde regel dat mensen in deze coronatijd minimaal anderhalve meter afstand moeten houden. Met deze afweging bij de anti-racismebetoging op de Dam haalde de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zich maandag de woede op de hals van vele burgers en politici.

Vandaag in het nieuws

In acht Amerikaanse staten vinden voorverkiezingen plaats voor de presidentsverkiezingen in het najaar. Om 16.00 uur loopt een ultimatum van FNV tegen Tata Steel af: als hun eisen niet worden ingewilligd, dan volgen er werkonderbrekingen. En Britse parlementariërs worden weer geacht in persoon op hun werk te verschijnen.

Aanraders van de redactie

Met de rellen boekt Minneapolis de sombere oogst van de scheiding tussen wit en zwart
Minneapolis, dat na de dood van George Floyd al een week het toneel is van hevige rellen, geldt als een progressieve en welvarende stad. Tegelijk is het ook een van de steden in de VS waar de zwarte en de witte bevolking het meest van elkaar zijn gescheiden.

Terrence Floyd (in wit shirt) woont maandag in Minneapolis een wake bij op de plek waar zijn broer George een week geleden werd gedood.Beeld Stephen Maturen / AFP

Handhaving van de regels bij de terrassen: als het moet, sluit de boa de tent
Een terrasje pikken mag weer, als de nieuwe regels worden gevolgd. De handhaving van die regels ligt op het bordje van de boa’s. Hoe moeilijk is hun werk op zo’n eerste dag als maandag? ‘Ze zoeken bij ons sneller de grens op dan bij de politie.’

Grenzen aan Europa – een rondreis
Volkskrant-journalist Remco Andersen rijdt langs de (gesloten) binnengrenzen van Europa en beschrijft de gevolgen van twee maanden lockdown. Volg zijn reis hier.

Wat we kunnen leren van bloed en urine van covid-19-patiënten
Bloed, urine, poep en andere lichaamsstoffen van coronapatiënten bevatten kennis over covid-19. Sinds de allereerste coronapatiënten werden opgenomen in het Amsterdam UMC verzamelen infectieneuroloog Diederik van de Beek en zijn collega’s zulke lichaamsstoffen in de eerste covid-19-biobank van Nederland.

Ex-verslaafde Manfred Buijs: ‘Ik wil nu iets goeds doen met mijn zwarte periode’
Dat Manfred Buijs op zijn 11de met harddrugs begint te experimenteren, heeft alles met zijn ellendige jeugd te maken. Het zou daarna nog 36 jaar duren voordat hij zijn hopeloze bestaan beetje bij beetje weet om te keren. Wat kan het leven je na zo’n lange zwarte periode nog bieden?

Manfred BuijsBeeld Jitske Schols

Het amusementspark is een eerste levensbehoefte geworden
De deur stond nog niet op een kier of er vormde zich een wachtrij van tienduizenden voor de Efteling, schrijft Toine Heijmans. ‘Alsof de kaartjes gratis waren’. Het is opnieuw bewijs dat het amusementspark een eerste levensbehoefte is geworden voor de naoorlogse Nederlander.

Meer over