Volkskrant Ochtend: Politieke impasse is terug van nooit echt weggeweest | Enorme brand in woontoren Londen

Het is definitief over tussen GroenLinks, D66, VVD en CDA, de politieke impasse is terug van nooit helemaal weggeweest. Op de achtergrond speelt nu de optie met de PvdA, maar Lodewijk Asscher geeft vooralsnog geen krimp, schrijft onze politiekredacteur Frank Hendrickx. Verder in onze ochtendnieuwsbrief: Jeff Sessions werd vannacht gehoord in de Senaat en we keken naar de documentaire over Wilders.

null Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl u sliep

De strijd om de waarheid barst los: de politieke impasse is terug van nooit helemaal weggeweest
Een dag na het mislukken van de formatie met GroenLinks etaleren VVD, CDA en D66 hun verbittering over het echec breeduit. Want ze dachten - tot hun eigen verbazing - toch echt dat er een akkoord was. (+)

Jeff Sessions: 'Ik heb absoluut niets met de Russen te maken gehad'
De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions zegt zich niets te herinneren van een gesprek of ontmoeting met de Russische ambassadeur, tijdens een receptie van de Trump-campagne vorig jaar. Tijdens een hoorzitting van de Inlichtingencommissie van de Senaat dinsdag ontkende Sessions, destijds veiligheidsadviseur van Trump, alle aantijgingen dat hij met de Russen zou hebben samengewerkt om de verkiezingen te beïnvloeden.

Enorme brand in hoge woontoren Londen; meerdere gewonden
Bij een enorme brand in een Londense woontoren zijn gewonden gevallen. De brandweer is met groot materieel uitgerukt - zeker 200 brandweermannen- en vrouwen zijn aan het blussen - maar kon niet voorkomen dat het 27 verdiepingen tellende gebouw volledig is verwoest. Het is nog niet duidelijk hoe ernstig de verwondingen van de slachtoffers zijn.

Nieuwe methode om leververvetting te bestrijden: 'verjong' de weefsels
Ziekten en veroudering tegengaan of zelfs terugdraaien, het komt steeds dichterbij. Nog even, denken onderzoekers, en mensen kunnen zo van leververvetting genezen.

Deelnemers aan de rollatorrun in het Olympisch Stadion in Amsterdam, 2015. Beeld Robin Utrecht
Deelnemers aan de rollatorrun in het Olympisch Stadion in Amsterdam, 2015.Beeld Robin Utrecht

Vandaag in het nieuws

Het is Buitenspeeldag! Veel straten in Nederland worden afgesloten voor verkeer zodat u (of uw kinderen) veilig buiten kunt spelen. Verder doet de rechtbank uitspraak in de zaak van de doodgestoken krantenbezorger Anita van Dijk, en ook in de zaak van Tristan van der V. volgt vandaag een uitspraak: kunnen zijn ouders medeverantwoordelijk gehouden voor zijn daad? Daarnaast kunnen de vlaggen uit in het Witte Huis: president Donald Trump is vandaag 71 jaar oud geworden. Daarmee is hij de een-na-oudste president ooit.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

Aanraders van de redactie

Ameland wil zo snel mogelijk zelfvoorzienend zijn
Een op de zeven huizen heeft al zonnepanelen, maar Ameland heeft meer ambities. Het is vastbesloten de rest van Nederland de loef af te steken met verantwoorde energie. (+)

Sheila Sitalsing: geschiedenis wordt geschreven door overwinnaars, maar wie is de held en wie de stumper?
Een maand geleden stond Mark Rutte op een ledencongres van de VVD op Ruttiaanse wijze zijn grenzeloze bewondering uit te venten voor de leider van GroenLinks: 'Ik ben onder de indruk geraakt van Jesse Klaver. Hij deugt. Hij staat te knokken voor zijn idealen. Nederland is better off omdat mensen als Jesse Klaver voor de politiek kiezen.' (+)

Amerikaanse documentaire wil Wilders laten zien als normaal mens
Op het Britse Sheffield International Documentary Festival gaat maandag een portret van Geert Wilders in première. De Amerikaanse regisseur Stephen Robert Morse volgde de Nederlandse politicus in de aanloop naar de Kamerverkiezingen eerder dit jaar. (+)

Zonnepark Ameland voorziet met zonnecellen 1500 huishoudens van energie. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Zonnepark Ameland voorziet met zonnecellen 1500 huishoudens van energie.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Willem Vissers: Zo erg is een natte luier niet, van een 16-jarige jongen
De luier van een 16-jarige verschonen is als een Ikeakastje in elkaar zetten. Met zijn tweeën is het handiger. (+)

Best Kept Secret: van postpunk uit Dokkum, Indiase muzikanten met Johnny Greenwood tot hiphopper Joey Purp
Zo'n écht Engels gitaarbandje, weelderige wereldmuziek en stuiterende raps. Deze acts mag je niet missen op Best Kept Secret. (+)

Verslaggeverscolumn: Je kunt een enorm tekort aan vakmensen best ontwrichtend noemen
Tijdens de crisis is eenvijfde van de bouwvakkers ontslagen en halveerde het aantal leerwerkbanen. En nu er weer werk is, ontbreekt de interesse. Vooral bij ouders, die veiligheidshalve hoger reiken. (+)

Dit is Joey Purp. Hij komt op Best Kept Secret. 'Purp zal met zijn krachtige raps en stuiterende beats het festival een nieuwe climax bezorgen.' Beeld
Dit is Joey Purp. Hij komt op Best Kept Secret. 'Purp zal met zijn krachtige raps en stuiterende beats het festival een nieuwe climax bezorgen.'Beeld
Meer over