Volkskrant OchtendMaandag 18 november

Volkskrant Ochtend: Politie belegert universiteit in Hongkong | Eén op de vijf jonge artsen kampt met klachten van burn-out

Juist voor jonge zorgverleners is de werkdruk de afgelopen jaren snel toegenomen Beeld Tijmen Snelderwaard
Juist voor jonge zorgverleners is de werkdruk de afgelopen jaren snel toegenomenBeeld Tijmen Snelderwaard

Terwijl u sliep

Eén op de vijf jonge artsen kampt met klachten van burn-out
Het aantal jonge artsen met burn-outverschijnselen is de afgelopen jaren sterk gestegen. 20 procent van de doktoren onder de 35 jaar heeft nu dit soort klachten, tegenover 13 procent twee jaar geleden.

Steun van politici en uit voetbalwereld na stilleggen FC Den Bosch - Excelsior om racistische spreekkoren
De wedstrijd FC Den Bosch - Excelsior is zondag korte tijd stilgelegd, nadat Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira door aanhangers van de thuisclub vanaf de tribune racistisch was bejegend. Verschillende politici hebben het racisme veroordeeld.

Honderdduizenden minder proefdieren nodig
Voor het eerst in 25 jaar wordt de richtlijn voor het testen van medicijnen op schadelijkheid bij zwangerschap aangepast. Daardoor zijn voortaan veel minder proefdieren nodig.

Politie belegert universiteit in Hongkong; tientallen betogers opgepakt
Bij de ingang van de campus van de Polytechnische Universiteit van Hongkong, die nog door honderden betogers wordt bezet, is vannacht brand uitgebroken. Volgens journalisten ter plaatse versperde de politie de weg voor de honderden betogers die het gebouw wilden verlaten.

Vandaag in het nieuws

Een originele handgeschreven partituur van Mozart komt onder de hamer in Parijs. In Den Haag is een conferentie over discriminatie op grond van levensovertuiging of religie. En in de zaak van Julio Poch tegen de Staat wordt onder anderen Hirsch Ballin gehoord.

Aanraders van de redactie

Boze Tsjechen protesteren tegen premier Babiš: ‘We willen niet in de periferie van Europa belanden’
In Praag zijn zaterdag ruim 200.000 Tsjechen de straat opgegaan om te demonstreren tegen premier Andrej Babiš. Die verwijten ze onder andere machtsmisbruik en belangenverstrengeling. Maar de demonstranten houden het beschaafd: het is een kwestie van de lange adem.

Protest zaterdag in Praag tegen de Tsjechische premier Andrej Babiš. Beeld AFP
Protest zaterdag in Praag tegen de Tsjechische premier Andrej Babiš.Beeld AFP

Column Jean-Pierre Geelen: Tussen het ranzige racisme klonk enkel de valse zwanenzang na een vet verloren strijd
Volgens columnist Jean-Pierre Geelen is de gewapende vrede uitgebroken in de strijd tussen pro-Pieten en tegendemonstranten. ‘Het avondje zal weer heerlijk zijn. Piet is een tintje bleker, geen kind ligt er wakker van. Zelfs over de ‘feestdagenfolder’ van de Lidl is het wild geraas gestaakt.’

Als Zwarte Piet het moet hebben van hooligans en Pegida, is hij reddeloos verloren
Na de aanval op Kick Out Zwarte Piet in Den Haag boekte de beweging bij de Sinterklaasintochten afgelopen weekeinde een belangrijke morele overwinning. Door het geweld van de pro-Pieten lijkt de positie van Zwarte Piet verder af te kalven.

Ze vullen elkaar perfect aan bij de Running Blind: zij ziet voor hem, hij hoort voor haar
24 koppels deden mee aan het eerste Nederlands kampioenschap voor blinden en slechtzienden. Onze verslaggeefster Eline van Suchtelen liep mee.

‘Eenhoornpoep’, ‘alien snot’ of ‘galaxy slime’: wat is het beste slijm?
Geliefd bij kinderen, gehaat door ouders die het moeten opruimen: slijm is een rage die blijft kleven. De Volkskrant test 23 soorten met tien paar handjes.

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

Verslaggeverscolumn: In dertig Indonesische films nog nooit een aardige Nederlander
Verslaggever Michel Maas droeg een opgeplakte baard en een rechterstoga. Het leek hem nog eens leuk: spelen in een Indonesische film. ‘Een keertje maar. Veel Nederlanders spelen in Indonesische films, en bijna altijd koloniale klootzakken. Want dat is wat wij Nederlanders zijn.’

Meer over