Volkskrant OchtendWoensdag 29 januari

Volkskrant Ochtend: Pijnlijke maatregelen nodig om ouderenzorg uitvoerbaar te houden| Druk op kabinet neemt toe: niet meer vliegen boven conflictgebieden

Ouderen in verpleeghuis Sonnevanck in ’s-Gravenzande spelen bingo.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Ouderen in verpleeghuis Sonnevanck in ’s-Gravenzande spelen bingo.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Pijnlijke maatregelen nodig om ouderenzorg uitvoerbaar te houden
Er zijn pijnlijke maatregelen nodig om de ouderenzorg in Nederland uitvoerbaar te houden. Door de vergrijzing zijn de huidige kwaliteitsnormen in verpleeghuizen binnen afzienbare termijn niet te handhaven. Daar is geld noch personeel voor. Dat zegt Ronald Schmidt van branchevereniging Actiz, namens de vierhonderd aangesloten ouderenzorginstellingen.

Druk op kabinet neemt toe: niet meer vliegen boven conflictgebieden
Het moet mogelijk worden vliegtuigen die vanaf Schiphol opstijgen, te verbieden daarna boven conflictgebieden te vliegen. Landen die hun eigen gevaarlijke luchtruim weigeren te sluiten, moeten dat financieel voelen met fikse boetes voor hun nationale luchtvaartmaatschappijen.

Peruaanse oppositieleider Fujimori moet terug de cel in
Een rechter in Peru heeft dinsdag bepaald dat oppositieleider Keiko Fujimori terug naar de cel moet. Ze gaat voor 15 maanden de gevangenis in om aanklagers de gelegenheid te geven het witwasonderzoek tegen haar verder uit te voeren.

Nederland kreeg in 2019 grootste aantal nieuwbouwwoningen sinds tien jaar
Nederland kreeg er vorig jaar bijna 71 duizend nieuwbouwwoningen bij. Dat is het hoogste aantal in tien jaar tijd en ruim 6 procent meer dan in 2018. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vandaag in het nieuws

Op de Weissensee in Oostenrijk wordt de alternatieve Elfstedentocht verreden. Voorman Farage van de Brexit Party houdt er waarschijnlijk mee op als Europarlementariër. De premier en de minister van Landbouw praten op de Veluwe met boeren en natuurclubs over stikstof.

Petra Donders tekent aan de hand van aanwijzingen het gezicht van Volkskrant-verslaggever Tjerk Gualthérie van Weezel. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Petra Donders tekent aan de hand van aanwijzingen het gezicht van Volkskrant-verslaggever Tjerk Gualthérie van Weezel.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Aanraders van de redactie

Hoe vang je de vergrijzing op? Met deze onorthodoxe maatregelen – die iedereen gaan raken
Niet alleen neemt het aantal ouderen vanaf nu snel toe, per oudere komen er ook minder ‘jongeren’ om voor hen te zorgen. Hoe vang je de vergrijzing op? Drie onorthodoxe maatregelen – die iedereen raken. ‘Ik word nu heel bot. Maar hoe rijk moet een interieur in een verpleeghuis eigenlijk zijn?’

Langzaam oog in oog met de verdachte
In het hoofd van het slachtoffer kruipen, dat is wat Petra Donders als compositietekenaar van de politie probeert. Ook al leunt de politie steeds meer op camerabeelden en dna-onderzoek, de tekenaars blijven vooralsnog onmisbaar. We nemen de proef op de som en laten Donders, aan de hand van onze beschrijving, een ‘verdachte’ collega tekenen.

Oegandezen voelen zich ongemakkelijk onder het toeziend oog van duizenden Huawei-camera’s
Vermoedelijk hangen er nergens in Afrika méér Huawei-bewakingscamera’s dan in Kampala. De autoriteiten installeerden er ruim tweeëndertighonderd. Je ontkomt er niet aan, bij hotels en ambassades, op campussen, in dure buurten en in sloppenwijken, of langs hobbelige uitvalswegen richting platteland. Een onbekend aantal werkt met gezichtsherkenning.

Hoe tientallen Nederlanders opeens hun wapenvergunning verliezen
Sinds kort wordt er met behulp van een ‘e-screener’ beoordeelt wie een wapen mogen dragen in Nederland. Niet iedereen komt door die screening heen: met name 60-plussers bleken plotseling niet de vereiste persoonlijkheid te bezitten. Margriet Oostveen was bij het kort geding in Den Haag, aangespannen door jagers- en schietverenigingen in Nederland.

Hans Sibbel: ‘Ik denk steeds vaker bij kleine dingen: waarom zou ik het doen als het niet echt hoeft?’ Beeld Ivo van der Bent
Hans Sibbel: ‘Ik denk steeds vaker bij kleine dingen: waarom zou ik het doen als het niet echt hoeft?’Beeld Ivo van der Bent

Cabaretier Lebbis is na dertig jaar ‘wel klaar met de critici’ (maar zij niet met hem)
In de aanloop naar zijn nieuwe solo laat Lebbis weten dat hij niet zit te wachten op recensies. Aan cabaretcritici Gidi Heesakkers en Joris Henquet legt hij uit waarom hij ze niet, of toch wél wil.

Daphne Bunskoek: ‘Ik hoef geen dierenleed op m’n bord’
Wat zeggen je eetgewoonten over wie je bent? De Volkskrant bespreekt het in een reeks interviews. Tv-presentator Daphne Bunskoek is een gourmand en kookt graag voor anderen.

Meer over