Volkskrant Ochtend: Pechtold moet afschaffing referendum uitleggen aan achterban | Zijn Herman en Dolly de bejaarde witteboordenversie van Bonnie en Clyde?

Italië gaat vandaag naar de stembus. Extreem-rechts en populistisch links gooien hoge ogen. Het land kampt met immigratie maar vooral ook met armoede. We gingen op bezoek bij een 15-koppig gezin dat van 45 euro per dag moet rondkomen. Verder in de ochtendnieuwsbrief: het wonderlijke verhaal van Herman (81) en Dolly (61), de bejaarde Bonnie en Clyde.

Redactie
In Sicilië was het leven al zo moeilijk mét de dagelijkse 45 euro. Laat staan zonder. Beeld Nicola Zolin
In Sicilië was het leven al zo moeilijk mét de dagelijkse 45 euro. Laat staan zonder.Beeld Nicola Zolin

Terwijl u sliep

Op het D66 partijcongres moet Pechtold de afschaffing van het referendum uitleggen
Alexander Pechtold heeft bij het partijcongres van D66 uitleg gegeven over de afschaffing van het raadgevend referendum. Hij noemt het, na één poging met het Oekraïnereferendum, 'een schijnoplossing, ontoereikend, verwarrend en vals in gebruik'. Nee, een écht referendum, vindt Pechtold, is bindend.

Vrees voor handelsoorlog stijgt nu Trump EU ook dreigt met belasting op auto's
Eerst dreigde Donald Trump met importheffingen op staal en aluminium, nu gaat de Amerikaanse president nog een stapje verder. Als de Europese Unie met tegenmaatregelen komt, dan overweegt hij invoerheffingen op Europese auto's, zo twitterde hij zaterdag. Zie hier de tweede kiem voor een mogelijke handelsoorlog.

Dit gebeurde er op dag vier van de WK baanwielrennen in Apeldoorn (met veel succes voor Oranje)
Dit was wat ze nodig had, zei ze. Elis Ligtlee, 23, regerend olympisch kampioen op de keirin, reed zaterdagavond voor eigen publiek op de WK in Apeldoorn niet op de nummers die haar zo lief zijn, niet op de keirin, niet op de sprint. Maar op de 500 meter tijdrit, geen olympische discipline, greep ze het brons, achter de Duitse Miriam Welte en de Russin Daria Sjmeleva, die haar titel kwijtraakte. 'Ik zie dit als een nieuw begin.'

Forum-lid Ramautarsing trekt zich na omstreden uitspraken terug als kandidaat voor gemeenteraad Amsterdam
Nadat hij dit weekend opnieuw in opspraak was geraakt, heeft Yernaz Ramautarsing, de nummer twee op de Amsterdamse kieslijst voor Forum voor Democratie, zich zaterdagmiddag teruggetrokken als kandidaat-raadslid.

Vandaag in het nieuws

Er wordt gestemd vandaag in Europa. Zwitserland spreekt zich uit over de toekomst van de publieke omroep. In Italië zijn er parlementsverkiezingen. Ook een belangrijke dag in Duitsland. Vandaag wordt bekend of de SPD-leden voor de coalitie met de CDU hebben gestemd. Lees de voorbeschouwing van correspondent Sterre Lindhout.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Aanraders van de redactie

De Oostvaardersplassen zijn een toonbeeld van de bureaucratisering van wilde natuur op z'n Hollands
Vandaag verzamelen dierenvrienden zich bij de Oostvaardersplassen om te protesteren. Volgens Bert Wagendorp is het grote probleem dat het gebied is afgesloten: 'een dierentuin, een safaripark met wilde natuur'. Het zou eerlijker zijn als de dieren verwarmde verblijven hadden met goede faciliteiten. Maar, schrijft Wagendorp: 'dat willen we niet, want dan moeten we toegeven dat wilde natuur in onze stadstaat een illusie is.' (+)

Leven van 45 euro per dag maakt de lokroep van Noord-Europa groot
Zaterdag is de laatste dag dat de man van Katya Di Maria (44) nog werk heeft als banketbakker; de laatste dag dat hij 45 euro verdient om hun acht kinderen en vier kleinkinderen te voeden. Zondag houdt dat op. Dan hebben ze niets meer. (+)

Is dit stel de bejaarde wittenboordenversie van Bonnie en Clyde?
Justitie verdenkt hen van belastingfraude, witwassen, valsheid in geschrifte en illegaal bankieren. Zijn Herman (81), rijk geworden in de legerdumphandel, en zijn Chinese partner Dolly (61) de bejaarde witteboordenversie van Bonnie en Clyde? (+)

Henry van Loon: 'Je kunt in het leven alleen maar je best doen, lief zijn voor anderen, het leuk hebben. Meer niet'
Cabaretier Henry van Loon trekt volle zalen, maar in de publiciteit staan gaat hem niet altijd even makkelijk af. 'Mensen schrikken vaak: O, hij is helemaal anders dan op het podium.' (+)

Henry van Loon Beeld Cornelie Tollens
Henry van LoonBeeld Cornelie Tollens

Scheidingsloket was voor mij geschenk uit de hemel geweest
Als gescheiden moeder weet Phaedra Werkhoven: je moet het allemaal zelf uitzoeken met je scheiding en je kinderen. Echte hulp is er niet. Ze is dan ook dolblij met het voorstel van André Rouvoet. (+)

De Jeugd van Tegenwoordig gidst ons langs Japanse animatie, nare schilderijen en Arnold Schwarzenegger
De leukste rapcrew van Nederland heeft kinderen op de wereld gezet en daar maken ze zelfs liedjes over. De Jeugd Van Tegenwoordig gidst ons langs nare schilderijen, insane tekeningen en Schwarzeneggers dirtbike. (+)

De Jeugd van Tegenwoordig Beeld Els Zweerink
De Jeugd van TegenwoordigBeeld Els Zweerink
Meer over