Volkskrant OchtendVrijdag 4 december

Volkskrant Ochtend: Payrollbedrijven kunnen miljoenen incasseren aan coronasteun – die daar niet voor is bedoeld | De vier horden die Nederland moet nemen, voor we kunnen vaccineren

Nieuws

Payrollbedrijven hebben voor miljoenen onbedoeld coronasteun kunnen incasseren. Dat is het gevolg van wetgeving die payrolling onaantrekkelijker moest maken.

Waldemar Post werkte vijftig jaar voor de Volkskrant als illustrator en art-director. Hij overleed donderdag op 84-jarige leeftijd.

Polen is bereid zijn veto tegen de EU-begroting en het Europese herstelfonds te laten vallen in ruil voor een ‘interpretatieve verklaring’ van de Europese regeringsleiders over de koppeling tussen EU-subsidies en rechtsstaat.

De leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat die betrapt zijn aan boord van een partybus zijn voorlopig niet meer welkom op de sociëteit aan de Grote Markt in Groningen.

Het aantal nieuwe besmettingen daalt weliswaar op weekbasis, maar het is nog de vraag of dat in de nabije toekomst tot een versoepeling van de beperkende maatregelen gaat leiden. Volg het laatste nieuws over het coronavirus in dit liveblog.

Joe Biden hoopt dat Donald Trump in januari naar zijn inauguratie komt. Volgens Biden zou de aanwezigheid van de uittredend president een boodschap van kracht en stabiliteit naar de rest van de wereld sturen.

De meeste Europese landen beginnen in januari met vaccineren. Vrijwel alle landen kiezen voor een vergelijkbare strategie: eerst komen de meest kwetsbaren aan de beurt.

Aanraders

Over precies een maand moeten de eerste Nederlanders ingeënt worden tegen het coronavirus. Of dat gaat lukken, is allerminst zeker.

In de VS hebben de voormalige presidenten Obama, Bush en Clinton aangekondigd dat zij zich live op tv zullen laten vaccineren. Bert Wagendorp vraagt zich af wie bij ons het volk over de streep moet trekken.

Onder hoge druk komt vandaag de partijraad van de SP bijeen: is de breuk met de jongerenafdeling een aanzet tot een scheuring in het socialistische bolwerk?

Test uw kennis met onze nieuwsquiz: met vragen over Thierry Baudet, de toeslagenaffaire en Diego Maradona.

Slechts twee stagiairs van de oncologie afdeling van het Erasmus MC mogen meehelpen op de ic. Een van hen vanwege een bijzondere reden.

Verslaggever Toine Heijmans ging op bezoek in Poortugaal. Daar ligt de straat Forum, waar een kwart van de inwoners op Forum voor Democratie stemde. Nu wachten ze er vooral op een nieuwe Pim.

Meer over