Volkskrant Ochtend: Paniek op Hawaii door vals raketalarm | De dorpssuper verdwijnt, maar dat is geen reden tot wanhoop

Goedemorgen. De dorpssupermarkt verdwijnt, maar dat is niet per se een reden tot alleen maar verdriet. In dit stuk leest u over alternatieven. Ook in deze nieuwsbrief: hoe onthutsend weinig we weten over hersenletsel, en wat we daar aan kunnen doen. Plus een interview met psycholoog Bram Bakker, over zijn vrienden (die er niet meer zijn) en mannen (die nog veel te leren hebben).

Redactie
null Beeld
Beeld

Terwijl u sliep

Op Hawaii zorgde een vals raketalarm voor grote paniek
'Ballistische raketdreiging voor Hawaii. Zoek onmiddellijk dekking. Dit is geen oefening!' Die boodschap kregen de bewoners van Hawaii op hun telefoon en via radio en tv. Veel mensen dachten dat het om een raketaanval vanuit Noord-Korea ging, waarmee de Amerikaanse president Trump de afgelopen weken is verwikkeld in een hooglopende woordenoorlog.

Volgens Milieudefensie claimen buitenlandse multinationals massaal vanuit Nederlandse brievenbusfirma's
Vanuit de brievenbusfirma's klagen ze andere landen aan. De afgelopen 50 jaar claimden bedrijven vanuit Nederland voor minstens 100 miljard dollar (82 miljard euro) in het buitenland. Volgens Milieudefensie is Nederland een 'claimgigant': na de Verenigde Staten werden in de laatste dertig jaar vanuit Nederland de meeste claims naar andere landen gestuurd.

Chelsea Manning wil carrière als senator in Amerikaanse politiek
De 30-jarige klokkenluider die vorig jaar uit de militaire gevangenis werd vrijgelaten, wil de Amerikaanse politiek in. Ze wil senator voor de staat Maryland worden. Manning was voorheen inlichtingenanalist in het leger en maakte tijdens haar gevangenschap bekend transgender te zijn.

Gastcolumn: 'Onbegrijpelijk dat wij de problemen met integratie niet hebben zien aankomen'
Hoe houden wij de boel bij elkaar? 'Met onderwijs zonder segregatie, waarbij leerlingen uit alle lagen van de bevolking en met verschillende achtergronden regelmatig met elkaar samenwerken', stelt gastcolumnist en docent Annelien Jonkman.

undefined

Vandaag in het nieuws

Vandaag is de laatste dag van het EK shorttrack in Dresden, waar onder meer Sjinkie Knegt in actie komt. In de Premier League mag Virgil van Dijk, de duurste verdediger ter wereld, aan de bak bij Liverpool tegen Manchester. En in de hoofdstad wordt het Amsterdammertje van het jaar gekozen: een kind dat zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor een ander.

Aanraders van de redactie

Verliest uw dorp zijn supermarkt? Wanhoop niet: het ontstaan van 3 nieuwe initiatieven
Een krimpdorp dat zijn supermarkt verliest, hoeft niet te wanhopen. Steeds vaker openen de bewoners na verloop van tijd zelf een winkel: de coöperatieve super. (+)

Hoe het Odebrecht-schandaal het door en door corrupte systeem in Latijns-Amerika blootlegt
2018 is een belangrijk verkiezingsjaar in Latijns-Amerika. Mexico, Colombia, Cuba, Paraguay, Costa Rica, Brazilië, Venezuela, ze kiezen allemaal een nieuwe president. En overal hangt het de schaduw van het immense omkoopschandaal door bouwgigant Odebrecht boven de campagnes. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Adolf Schaap helpt in zijn rijdende winkel inwoners van Ulrum aan de dagelijkse boodschappen. Beeld Harry Cock
Adolf Schaap helpt in zijn rijdende winkel inwoners van Ulrum aan de dagelijkse boodschappen.Beeld Harry Cock

Eindelijk ons eigen puntje van de Trumptaart
De Betrouwbare Mannetjes hadden deze week al de nodige dosis wanhopige Groningers voorbij zien komen, toen ze geconfronteerd werden met de wanhopigste van allemaal. 'Pete Hoekstra, ooit als 3-jarige naar de Verenigde Staten vertrokken, werd op zijn eerste werkdag direct getrakteerd op wat Hollandse gezelligheid. Maar niks geen stroopwafel.' (+)

Niemand weet eigenlijk écht wat de beste behandeling is bij hersenschade
Pieter Naeyé liep ernstig hersenletsel op bij een mishandeling. Neurochirurg Wilco Peul dacht hem succesvol te hebben behandeld. Jaren later leerde hij dat Pieter er nooit bovenop was gekomen. Zo leerde hij ook dat niemand eigenlijk weet wat de beste behandeling is bij hersenbeschadiging. Nu werkt hij mee aan een groot onderzoek daarnaar. (+)

Pieter Naeyé. Beeld Margritta Van de Berge
Pieter Naeyé.Beeld Margritta Van de Berge

Wat fijn dat het leven mijn vooroordelen corrigeert
Esther Gerritsen schrijft in haar column over haar eigen ervaring met gender disappointment. 'Ik heb een zoontje gehad, dat met 26 weken werd geboren en niet meer leefde. Ik wilde heel graag een jongetje. Dat mag je niet hardop zeggen en in de magische wereld zelfs niet denken. Laat ik uit de magie ontsnappen: IK WILDE HEEL GRAAG EEN JONGETJE.' Jaren later kreeg Esther een meisje en heeft zij het 'geluk gehad om te ontdekken hoe leuk een meisje is, wat fijn dat het leven mijn vooroordelen corrigeert'. (+)

Psychiater Bram Bakker over de vijf vrienden die hij in twee jaar tijd verloor
In twee jaar tijd verloor hij vijf vrienden en nu ligt hij ook nog in scheiding. Als er meer was gepraat, had veel leed voorkomen kunnen worden, denkt psychiater Bram Bakker. (+)

Psychiater Bram Bakker. Beeld Imke Panhuijzen
Psychiater Bram Bakker.Beeld Imke Panhuijzen
Meer over