nieuwsbriefvolkskrant ochtend

Volkskrant ochtend: Overheid VS ‘op slot’| Dirkje (3) kan lopen door peperdure medicijnen

De Amerikaanse president Donald Trump wil miljarden dollars vrijmaken in de begroting om de muur aan de grens met Mexico te bekostigen. Daarover is nog geen overeenstemming in het Congres. Beeld Reuters
De Amerikaanse president Donald Trump wil miljarden dollars vrijmaken in de begroting om de muur aan de grens met Mexico te bekostigen. Daarover is nog geen overeenstemming in het Congres.Beeld Reuters

Terwijl u sliep

Geen akkoord over begroting VS, overheid zaterdag ‘op slot’
De Amerikaanse overheid gaat vanaf zaterdag ‘op slot’. Het Congres en het Witte Huis hebben geen overeenstemming bereikt over een nieuwe staatsbegroting. Daardoor zal vandaag een groot aantal overheidsdiensten moeten sluiten omdat daar geen geld voor is.

Echte beproeving komt nog voor ‘groenste kabinet ooit’
Na ruim negen maanden praten, polderen en onderhandelen is er een aanzet voor een Klimaatakkoord. Een compromis dat nu al onder vuur ligt, maar de broze coalitie achter Rutte III is overeind gebleven. De echte beproeving wacht volgend jaar.

VN-rapport: detentiecentra Libië zijn ‘onmenselijk’, zelfs na miljoenen van EU
Ondanks Europese miljoeneninjecties is de situatie van migranten in Libië niet verbeterd. Moord, marteling, verkrachting, slavernij en mensensmokkel zijn nog aan de orde van de dag. Dat blijkt uit een onderzoek van de VN, waarvoor in anderhalf jaar zeker 1.300 migranten zijn geïnterviewd.

Maatregelen klimaat: emissieloze auto’s, warmtepompen en groene waterstof
Het ontwerp-Klimaatakkoord dat oud-VVD-leider Ed Nijpels vrijdag aanbood aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat bevat een hele serie concrete maatregelen. Dit zijn de belangrijkste.

Vandaag in het nieuws

Het is de zesde grote nationale protestdag van de Franse gele hesjes. En de wereldbeker alpineskiën slalom voor vrouwen vindt plaats in Courchevel, Frankrijk.

Aanraders van de redactie

Flexitariër? Prima, maar niet met Kerst

In de winkelkarretjes liggen vlak voor Kerst nog traditioneel veel rollades en gourmetschotels. Maar een blik in de supermarktbladen van Albert Heijn, Jumbo en DekaMarkt laat een kentering zien richting vegetarische en zelf veganistische menu’s. Voorzichtig, dat wel, want voor veel Nederlanders zijn quinoa en pastinaak-truffelsoep nog een brug te ver.

Kersttafel in Museum van Loon, Amsterdam. Beeld Oof Verschuren
Kersttafel in Museum van Loon, Amsterdam.Beeld Oof Verschuren

Column Bert Wagendorp: Onvoorziene omstandigheden zijn nou eenmaal niet te voorzien

De toekomst is op 17 maart niet onzekerder dan op 31 december, maar toch neemt onze behoefte aan prognoses toe wanneer het jaar zijn einde nadert. Althans, het aantal prognoses stijgt, en dat komt doordat er vraag naar is. Niet dat de toekomst zich iets van de datum aantrekt, maar wij wel. Op 1 januari begint een nieuwe episode van de soap waaraan we met z’n allen meedoen en we willen dolgraag weten wat die voor ons in petto heeft.

Een dakloze met vele levens – op zoek naar de man bij wie ik nooit stil bleef staan

Ineens was hij weg, de buurtzwerver met wie correspondent Michael Persson weleens een praatje maakte. Waar was hij? Hoe heette hij eigenlijk? Bestond die Italiaanse vriendin? En had hij echt in Vietnam gediend?

De definitieve doorbraak van tv-presentator Nadia Moussaid

Deze zomer verving journalist en presentator Nadia Moussaid (34) haar collega Eva Jinek bij het actualiteiten-programma Laat op één. Het betekende Moussaids definitieve doorbraak: in vijf weken tijd veroverde ze de harten en hoofden van tv-kijkend Nederland.

Banksy voor bij de borrel

Met de versnippering van zijn Meisje met ballon liet Banksy iedereen in verwarring achter. Wat vindt u? Wieteke van Zeil helpt u aan argumenten voor als het ter sprake komt tijdens de feestdagen.

Dirkje kan nu lopen, maar goedkoper worden haar geneesmiddelen er niet op

Het verhaal van Dirkje, nu 3, die geholpen kon worden met peperdure medicijnen, vat in grote lijnen de ontwikkelingen samen rond de farmaceutische industrie van afgelopen jaar.

Dirkje, fotografeerd thuis in Ulvenhout. Beeld Henk Wildschut
Dirkje, fotografeerd thuis in Ulvenhout.Beeld Henk Wildschut
Meer over