Volkskrant OchtendMaandag 12 augustus

Volkskrant Ochtend: Oudere werknemer loopt pensioen mis door rem op AOW-leeftijd | Getuige tramaanslag Utrecht: ‘Vanaf dag één heb ik haat over me heen gekregen’

Redactie
De oudere werkende kan duizenden euro’s mislopen door de verlaging van de AOW-leeftijd. Beeld Marcel van den Bergh
De oudere werkende kan duizenden euro’s mislopen door de verlaging van de AOW-leeftijd.Beeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep

Oudere werknemer loopt pensioen mis door rem op AOW-leeftijd
Het pensioenakkoord dat vakbonden, werkgevers en kabinet in juni sloten, blijkt een adder onder het gras te bevatten voor oudere werkenden. Doordat zij eerder stoppen met werken, teren ze in op hun pensioen en lopen ze gedurende hun oude dag geld mis, een bedrag dat kan oplopen tot duizenden euro’s.

CBS: zakkenrollers zoeken in de zomer zon, strand en zee op om toe te slaan
Wees gewaarschuwd: tijdens de zonnige zomermaanden over de strandboulevard flaneren is niet zonder risico. Juist in deze periode liggen vingervlugge zakkenrollers op de loer om er met je portemonnee vandoor te gaan. Dat stelt althans het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) op basis van een analyse van vermogensdelicten die in de zomers tussen 2016 en 2018 plaatsvonden.

Kiesraad Guatemala roept conservatieve Giammattei uit tot nieuwe president
De nieuwe president van Guatemala staat direct flink onder druk. Zijn voorganger heeft het met een impopulaire maatregel makkelijker gemaakt voor mensen uit Honduras en El Salvador om asiel aan te vragen, in een omstreden migratiedeal met de Amerikaanse president Donald Trump. Aan Alejandro Giammattei de taak het akkoord uit te voeren.

Onderzoek naar oorzaak instorten tribunedak AZ-stadion, twijfels over veiligheid
Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV uit Amersfoort gaat onderzoek doen naar het instorten van een deel van het tribunedak van het Afas Stadion in Alkmaar, waar eredivisieclub AZ zijn thuiswedstrijden afwerkt. Volgens een deskundige zou het dak zijn opgebouwd uit te lichte stalen profielen en was er daardoor altijd een gevaar dat het naar beneden zou kunnen vallen.

Vandaag in het nieuws

Wielerwedstrijd de BinckBank Tour, de enige UCI WorldTour ronde van de Lage Landen, gaat van start. De meteorenzwerm Perseïden bereikt vannacht zijn maximum. En het hoger beroep van Bill Cosby tegen zijn veroordeling wegens misbruik wordt vandaag behandeld.

Aanraders van de redactie

‘De haat die ik vanaf dag één over mij heen kreeg heeft de grootste impact gehad’
Nicky van Grinsven (21) stond met zijn neus boven op de tramaanslag in Utrecht eerder dit jaar. Hij sleepte een gewonde vrouw in veiligheid, zag een man sterven, werd beschoten, en kreeg vervolgens een bak haat over zich heen.

Nicky van Grinsven: ‘Op het politiebureau zat er nog bloed op mijn kleren en mijn schoenen.’ Beeld Linelle Deunk
Nicky van Grinsven: ‘Op het politiebureau zat er nog bloed op mijn kleren en mijn schoenen.’Beeld Linelle Deunk

Waarom het pensioenakkoord niet alleen de minister geld kost
Eerder stoppen met werken kan zomaar duizend euro pensioen per jaar schelen. Daar was bij alle vreugde over het pensioenakkoord eerder dit jaar weinig oog voor.

Column Nadia Ezzeroili: Let je even niet op, blijk je onbewust white genocide te hebben gepleegd
Nadia Ezzeroili ziet overeenkomsten tussen nationalistische omvolkingstheorieën in het westen en de radicaliseringsgolf onder islamitische jongeren. ‘Bij beide radicaliseringsgolven kon en kan ik vanwege mijn afkomst, omvolkingspraktijken, feminisme en afvalligheid een potentieel doelwit zijn. Maar de tijd dat ik wakker lag van een samenleving die straks mogelijk gerund en geruïneerd wordt door anonieme radicalen en populistische politici heb ik achter me gelaten.’

Hoe een onopvallende Vlaming in één klap miljonair werd dankzij een duif. En wat een steenrijke Chinees daarmee te maken had
In maart dit jaar werd de Vlaming Joël Verschoot (62) miljonair, dankzij de verkoop van een vogel: de superpostduif Armando. De Volkskrant ging langs bij Verschoot en zocht uit hoe het zover kwam.

Joël Verschoot in zijn woning in het Belgische Ingelmunster, bij de trofeeën die hij won met zijn duiven. Beeld Hilde Harshagen
Joël Verschoot in zijn woning in het Belgische Ingelmunster, bij de trofeeën die hij won met zijn duiven.Beeld Hilde Harshagen

Hoe (on)veilig is het wielrennen? ‘De schrik zit in de benen en het hoofd’
Door de tragische dood van de 22-jarige Belgische renner Bjorg Lambrecht is het peloton extra waakzaam. Renners hadden veel kritiek op het parcours van de EK in Alkmaar. In allerijl werden 200 extra dranghekken besteld.

De reis voerde kriskras over het continent, Zomergast Nina Jurna achterna
‘Nina Jurna’s avond was er een van Zomergasten nieuwe stijl’, schrijft tv-recensent Frank Heinen. ‘Het was een reis over het continent waar een deel van Jurna’s achtergrond ligt en waar ze al jaren werkt, in het kielzog van een ervaren correspondente die duidelijk maakte dat ze niet alleen de grote nieuwsverhalen persoonlijk maakt, maar dat veel van die verhalen haar ook persoonlijk treffen.’

Zomergast Nina Jurna tijdens de uitzending zondag. Beeld VPRO
Zomergast Nina Jurna tijdens de uitzending zondag.Beeld VPRO
Meer over