Volkskrant OchtendDonderdag 20 augustus

Volkskrant Ochtend: Oudere loopt minder risico op dementie dan tien jaar geleden | 4.000 besmettingen in een week, maar in het ziekenhuis is het rustig. Hoe kan dat?

Een hoog opleidingsniveau, niet roken, goede sociale contacten, fysiek actief zijn, lage bloeddruk, gezond gewicht en een goed gehoor zijn factoren die de kans op dementie verkleinen. Beeld ANP XTRA
Een hoog opleidingsniveau, niet roken, goede sociale contacten, fysiek actief zijn, lage bloeddruk, gezond gewicht en een goed gehoor zijn factoren die de kans op dementie verkleinen.Beeld ANP XTRA

Nieuws

Oudere loopt minder risico op dementie dan tien jaar geleden
Het risico op dementie is te verkleinen door betere gezondheidszorg en leefstijlfactoren, blijkt uit een groot internationaal onderzoek onder leiding van het Erasmus MC in Rotterdam. Maar door de vergrijzing zal het absolute aantal patiënten met dementie blijven groeien.

Noodkreet provincies om culturele kaalslag
De niet-Randstadprovincies willen dat de minister van Cultuur en de Tweede Kamer de podiumkunsten in de regio redden. Ze voelen zich ernstig tekortgedaan door de subsidieadviezen van het Fonds Podiumkunsten.

Zo kritisch op zijn opvolger Trump was Barack Obama nog niet eerder
Op de derde avond van de Democratische Conventie in de Verenigde Staten schreef Kamala Harris geschiedenis, als eerste gekleurde vrouw met een (vice-)presidentsnominatie, maar was het oud-president Barack Obama die de meest historische speech uitsprak.

CBS: Meer vergunningen voor nieuwbouw, maar woningbouwrecord blijft uit zicht
Ook tijdens de coronacrisis willen we huizen blijven bouwen. In het tweede kwartaal van dit jaar werd voor bijna 15 duizend woningen een vergunning verleend. Dat is ruim 8 procent meer dan in het tweede kwartaal van vorig jaar.

Aanraders

4.000 besmettingen in een week, maar in het ziekenhuis is het rustig. Hoe kan dat?
Duizenden coronabesmettingen komen er wekelijks bij, maar in de ziekenhuizen en op de ic’s is het relatief stil. Wat is er nu zo anders dan tijdens de eerste golf?

Column: Bekken en schuren in Disco Dolly: niet het virus aan je handen, maar de schijt aan de regels
Dat tante Sjaan en ome Han beneveld zitten te rotzooien op familiefeestjes, snapt Jean-Pierre Geelen nog. ‘Schokkender vond ik de taferelen die verslaggever Ashwant Nandram optekende in de Amsterdamse Disco Dolly. Coronaregels werden er, zoals in meer tenten, vrijelijk overtreden.’

Voedselpolitiek in China: grote leider Xi wil dat Chinezen hun bord leeg eten
Voor de tweede maal voert de Chinese president Xi een legebordencampagne om voedselverspilling in zijn land tegen te gaan. Maar het ging toch al goed?

Thuiswerken: ‘Het Diederik-Gommers-effect is er wel een beetje af’
Thuiswerken is een marathon zonder eindstreep geworden, zo bleek dinsdag tijdens de laatste persconferentie. Wat zijn de uitdagingen nu we nog langer aan de keukentafel zitten?

Opinie: Alle Nederlanders hebben recht op kunst, ook buiten de randstad
De adviezen van het Fonds Podiumkunsten zijn een klap voor de provincies. Gedeputeerden reageren.

Toon Gerbrands: ‘Er liggen 25 duizend mondkapjes klaar, met PSV-logo’
In de besluiten die PSV-directeur Toon Gerbrands neemt, speelt het plastic mapje ‘Onbeheersbare Zaken’ een belangrijke rol. ‘Een tweede golf corona komt ook in dat mapje.’ Hoe loods je een topclub door deze crisistijd?

Meer over