Ochtendnieuwsbrief2 maart 2019

Volkskrant Ochtend: Oud-minister Els Borst helpt postuum mee aan terugkeer kankermedicijn | Wordt astmamedicatie gebruikt als doping door schaatsers?

Sjaak Neefjes (midden) in India. De chemicus heeft dankzij de nalatenschap van Els Borst de productie van een beloftevol kankermedicijn op gang gebracht. Beeld Archief Sjaak Neefjes
Sjaak Neefjes (midden) in India. De chemicus heeft dankzij de nalatenschap van Els Borst de productie van een beloftevol kankermedicijn op gang gebracht.Beeld Archief Sjaak Neefjes

Terwijl u sliep

Oud-minister Els Borst helpt postuum mee aan terugkeer kankermedicijn
De dochter van de in 2013 vermoorde oud-politicus Els Borst heeft haar erfenis aangewend om een beloftevol kankermedicijn, dat van de Europese markt is verdwenen, op eigen kosten opnieuw te laten maken. Chemicus Sjaak Neefjes, hoogleraar in het LUMC en schoonzoon van Borst, heeft dankzij haar nalatenschap de productie van het geneesmiddel in India op gang gebracht. ‘Wij vinden dit een mooi gebaar ter nagedachtenis’, zegt hij zaterdag in de Volkskrant.

Opvallend veel schaatsers gebruiken astmamedicijnen − ook als ze die niet nodig hebben
Er worden opvallend veel astmamedicijnen en andere middelen voorgeschreven aan schaatsers, soms ook als ze die niet nodig hebben. Is er sprake van doping? ‘Bij een pijntje ging de spuit erin.’

El Negro, zwartwit foto Beeld
El Negro, zwartwit foto

‘El Negro’ werd geroofd uit het graf, opgezet als een dier en in het verkeerde land begraven
El Negro, de in 1831 opgezette Afrikaan die in 2000 uit een Catalaans museum werd gehaald en in Botswana werd herbegraven, blijkt uit de buurt van Kaapstad te komen. Zijn stoffelijke resten zijn derhalve in het verkeerde land ter aarde besteld. Dat schrijft journalist Frank Westerman in een nieuwe editie van zijn boek El Negro en ik die dinsdag zal verschijnen.

Trump: Noord-Korea wel degelijk verantwoordelijk voor dood Amerikaanse student
Noord-Korea is volgens de Amerikaanse president Donald Trump wel degelijk verantwoordelijk voor de dood van Otto Warmbier, een Amerikaanse student die stierf nadat hij een jaar lang in Noord-Korea gevangen werd gehouden. Dat schreef Trump vrijdag op Twitter.

Vandaag in het nieuws

Grote delen van Nederland vieren vanaf vandaag carnaval. De ANWB verwacht vandaag lange files op de snelwegen naar de wintersportgebieden. De VVD trapt de campagne voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen af in Putten.

null Beeld Rein Janssen
Beeld Rein Janssen

Aanraders van de redactie

Puffen voor een podiumplek: wordt astmamedicatie gebruikt als doping door schaatsers?
Er worden opvallend veel astmamedicijnen en andere middelen voorgeschreven aan schaatsers, soms ook als ze die niet nodig hebben. Is er sprake van doping?

Hoe de erfenis van Els Borst mogelijk kankerpatiënten kan helpen
Een Nederlandse chemicus probeert met de erfenis van zijn schoonmoeder – wijlen oud-minister Els Borst – een veelbelovend kankermedicijn terug te halen dat van de markt is verdwenen. ‘Goed dat we van tevoren niet wisten hoe moeilijk het zou worden. Anders hadden we het misschien niet aangedurfd.’

Yezidi’s in Nederland: ‘Vervolg Syriëgangers voor genocide op onze mensen’
Nederlandse Syriëgangers moeten worden vervolgd voor de moord op en de marteling van duizenden yezidi’s door Islamitische Staat. Dat stellen twee Nederlandse yezidi’s in een vraaggesprek. Van terugkeer van Syriëgangers kan daarom geen sprake zijn. ‘Anders ontlopen zij hun verdiende straf: levenslang.’

Bo Van Spilbeeck: ‘Mijn vrouw is de werkelijke heldin van dit verhaal’
Sinds een jaar gaat de Vlaamse verslaggever Bo Van Spilbeeck fulltime als vrouw door het leven, waar ze dat voorheen alleen af en toe heimelijk deed.

Sally Rooney, schrijfster van het boek Normale mensen. Beeld Jonny Davies
Sally Rooney, schrijfster van het boek Normale mensen.Beeld Jonny Davies

Schrijfster Sally Rooney: ‘Ik wil dat de pagina’s in mijn boeken schoon zijn’
Hoe schrijft de schrijver? Sally Rooney (haar roman Normale mensen domineerde alle bestsellerlijsten) over pen of laptop, hoe om te gaan met recensies en het zoeken van een eerste zin.

Hoe kun je influencer zijn zonder te willen beïnvloeden?
Lisa Bouyeure wilde zich even heerlijk gaan ergeren aan Instagram-clichés van influencers, maar moest haar verwachtingen bijstellen: ook minder voordelige foto’s worden gedeeld. Hoewel, enige scepsis is op zijn plaats: leuk, zo’n onderkinfoto, maar online echtheid kent zo zijn grenzen.

Meer over