Volkskrant OchtendWoensdag 28 oktober

Volkskrant Ochtend: Organisatie bron- en contactonderzoek rammelt aan alle kanten | Gratis af te halen: 1 miljoen bomen

Medewerkers van de GGD Brabant Zuidoost in een coronateststraat in Helmond. Beeld Hollandse Hoogte / Rob Engelaar
Medewerkers van de GGD Brabant Zuidoost in een coronateststraat in Helmond.Beeld Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Nieuws

Organisatie bron- en contactonderzoek rammelt aan alle kanten
Elk van de 25 GGD’s heeft zijn eigen werkwijze waardoor de extra ingeschakelde medewerkers, die landelijk kunnen worden ingezet, hun werk niet goed kunnen doen, vertellen direct betrokkenen.

D66 en CDA willen algoritmes verbieden in de strijd tegen desinformatie
Regeringspartijen D66 en CDA willen het groeiende probleem van desinformatie die via platformen als YouTube en Facebook worden verspreid, aanpakken. Eerste stap is een breed onderzoek naar algoritmes.

Familiebedrijf Trump verdient miljoenen aan luxe ontvangsten in Palm Beach – met dank aan de belastingbetaler
Het presidentschap heeft Donalds Trumps familiebedrijf geen windeieren gelegd. De bezoekjes van staatshoofden aan onder meer het luxe golfresort Mar-a-Lago hebben tenminste 8,1 miljoen dollar opgeleverd.

Ajax blijft kansrijk na 2-2 in Bergamo
Drie dagen na het schuttersfeest in Venlo landde Ajax in de bitterzoete realiteit van Europees topvoetbal. Ajax blijft wel volop kansrijk in de Champions League, na het gelijkspel in Bergamo (2-2) bij Atalanta, de verrassingsploeg van 2020.

Griffiekosten onder vuur: oppositie wil verdere verlaging van de drempel voor een rechtszaak
Politieke partijen en beroepsorganisaties noemen de door het kabinet voorgestelde aanpassing van de griffierechten nog geen voldoende garantie voor een evenwichtige toegang tot het recht. Oppositiepartijen SP en GroenLinks vinden de lagere tarieven in het nieuwe stelsel niet laag genoeg.

Wang Xiaoyan aan het livestreamen in Yiwu, China. Beeld Ruben Lundgren
Wang Xiaoyan aan het livestreamen in Yiwu, China.Beeld Ruben Lundgren

Aanraders

Chinese verkooprevolutie: eindeloos livestreamen tot je een rage ontketent
Nu de export door de coronacrisis is stilgevallen, storten Chinese ondernemers zich op een nieuw publiek: de Chinese thuismarkt via live­streaming. Keert het land zich, met de coronalessen in het achterhoofd, af van de wereld?

Column: Achter de lompe brutaliteit van de ‘granuliet-affaire’ kan maar een iemand zitten: Halbe Zijlstra
Halbe Zijlstra houdt zich na zijn aftreden op de achtergrond, maar niet op een positieve manier. Zembla ontdekte dat hij als lobbyist alweer een nieuwe schandaal ontketend heeft. Kon ook niet missen, dacht Bert Wagendorp.

Profiteren van de voortplantende natuur: gratis bomen voor iedereen
Nederland behoort tot de minst bosrijke landen van Europa. Om hier verandering in te brengen geven Franke van der Laan en stichting Urgenda 1 miljoen jonge boompjes weg aan iedereen die ze kan gebruiken. ‘Overheden denken te moeilijk.’

Nieuwe bestemming voor verdwenen rookpaal: laadpaal voor e-bikes
De sinds kort van alle stations verdwenen rookpaal is in een handomdraai getransformeerd tot laadpaal voor e-bikes. Van een iconisch product voor mensen met een ongezonde levensstijl naar een tweede leven als icoon voor groen, gezond en milieuvriendelijk gedrag.

Deze onderzoeker bracht de dieselfraude aan het licht: ‘Begrijp me niet verkeerd, maar wat Volkswagen doet is geniaal én simpel’
Het was in 2015 hét schandaal in de autowereld: de sjoemelsoftware van Volkswagen. De Volkskrant spreekt onderzoeker Arvind Thiruvengadam, die het machtige concern aan het wankelen bracht. Hoe kijkt hij terug op het belangrijkste onderzoek uit zijn carrière?

Verslaggeverscolumn: Orde der Transformanten ongebroken na arrestatie van hun ‘profeet’
Het café van het klooster Graefenthal, thuisbasis van de religieuze beweging / sekte de Orde der Transformanten, ontvangt Anneke Stoffelen alsof er niets is gebeurd. Terwijl hun ‘profeet’ vorige week is afgevoerd op verdenking van verkrachting.

Meer over