Volkskrant OchtendZaterdag 27 april

Volkskrant Ochtend: Oranjeverenigingen houden het voor gezien, de koek is op

Redactie
Oranje Vereniging Lepelstraat maakt zich op voor de Koningsnacht en de vrijwilligers maken het gemeenschapshuis gezellig. Beeld Marcel van den Bergh
Oranje Vereniging Lepelstraat maakt zich op voor de Koningsnacht en de vrijwilligers maken het gemeenschapshuis gezellig.Beeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep

Oranjeverenigingen houden het voor gezien: de koek is op
In heel Nederland stoppen Oranjeverenigingen met het organiseren van Koningsdag. Geen bestuursleden meer, geen geld, te veel regels. ‘We waren meer een evenementenbureau geworden dan een Oranjevereniging.’

Henk Otten en Forum: een ‘greep in de kas’ of de partijcultuur?
Maakte Henk Otten zich schuldig aan een ‘greep in de kas’ van Forum voor Democratie, of blies de partij de interne kwestie op om definitief met het ruziënde bestuurslid af te rekenen?

Braziliaanse president onder vuur na omstreden uitspraak: ‘Land moet geen paradijs voor homo-toerisme worden’

De extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft zich de woede van de homogemeenschap, vrouwenorganisaties en de toeristische sector op de hals gehaald nadat hij tegen journalisten had gezegd dat Brazilië ‘geen paradijs moet worden voor homo-toerisme’.

Al meer dan 1000 studenten en medewerkers van universiteiten Los Angeles in quarantaine door mazelen

In de Amerikaanse stad Los Angeles zijn al meer dan 1000 studenten en medewerkers van twee universiteiten tijdelijk in quarantaine geplaatst omdat ze mogelijk besmet zijn geraakt met de mazelen. Het gaat om een van de omvangrijkste quarantainebevelen in de geschiedenis van Californië.

Vandaag in het nieuws

Het is Koningsdag, uiteraard, koning Willem-Alexander viert zijn 52ste verjaardag en doet dat, met zijn familie, in Amersfoort. Er zijn opnieuw protesten van de ‘gele hesjes’ aangekondigd in Frankrijk.

Aanraders van de redactie

Mette (19) doneerde na haar dood nieren, lever en hartkleppen. Haar nabestaanden zijn nu gedesillusioneerd
Ze doneerde haar nieren, lever en hartkleppen. De vorig jaar overleden Mette Groothuizen (19) was net als haar familie en vriend groot voorstander van de nieuwe wet op orgaandonatie. Maar de familie voelt zich inmiddels gedesillusioneerd. Er moet meer aandacht komen voor de nabestaanden, vinden ze. Juist nu die in de nieuwe wet geen veto meer hebben.

Mette (links) en haar familie. Beeld Pascale Hustings
Mette (links) en haar familie.Beeld Pascale Hustings

‘Hij was 13 en wist het zeker: in dat meisjeslichaam waarin hij was geboren hoorde hij niet thuis’
Medische experts over de patiënt die hun kijk op het vak veranderde. Deze week: medisch psycholoog Peggy Cohen-Kettenis (70).

Forum-kiezer: ‘Mensen vinden het wel lekker dat er ruzie is binnen Forum’
Het rommelt binnen Forum voor Democratie: partijarchitect Henk Otten stapte op na een graai uit de partijkas en op provinciaal niveau heeft Forum nog geen enkele coalitie gesmeed. Maar volgens de Forum-kiezers die de Volkskrant in maart portretteerde is er weinig aan de hand. ‘Echte Forum voor Democratie-stemmers kunnen hier wel overheen stappen.’

Je overtollige spullen slijten op Koningsdag? Zo pak je dat aan
Op Koningsdag kan iedereen even ondernemer zijn, gewapend met een kleedje en overtollig verklaarde huisraad. Voor wie komende zaterdag ook eens zijn handelsgeest wil aanspreken op de vrijmarkt, verzamelde Volkskrant-verslaggever en ervaringsexpert Jennie Barbier de beste tips.

null Beeld Guus Dubbelman
Beeld Guus Dubbelman

Zo slaat u deze Koningsdag op de vrijmarkt uw slag: vijf tips van professionele schatzoekers
Op de vrijmarkten ligt niet alleen maar rommel. Wie er oog voor heeft, stuit er ook op een kostbaar schilderij, een zeldzame game of een mooie broek. Vijf professionele schatzoekers vertellen hoe zij dat voor elkaar krijgen.

Meer over