Volkskrant OchtendDinsdag 5 november

Volkskrant Ochtend: Opbrengst van de afgeschafte basisbeurs gaat eindelijk naar onderwijs | Turkije pakt zus overleden IS-leider Al-Baghdadi op

Terwijl u sliep

Leden van studentenvereniging Phileas Fogg presenteren zich aan de nieuwe eerstejaars studenten op het HBO Introfestival in Breda Beeld Beeld Hollands Hoogte
Leden van studentenvereniging Phileas Fogg presenteren zich aan de nieuwe eerstejaars studenten op het HBO Introfestival in BredaBeeld Beeld Hollands Hoogte

Opbrengst van de afgeschafte basisbeurs gaat eindelijk naar onderwijs

Vier jaar na de invoering van het leenstelsel voor studenten krijgen hbo-opleidingen en universiteiten dan toch zicht op het toegezegde extra geld om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen. Minister Van Engelshoven informeert de Tweede Kamer vandaag over vijftien goedgekeurde plannen waar zij 216 miljoen euro in investeert, oplopend tot 663 miljoen in 2024.

Slome zondagsjogger net zo gezond als renfanaat

Ook de amateur die in het weekend in een sukkeldrafje twee rondjes door het park holt, blijkt het leven aantoonbaar te verlengen.Voor de gezondheidswinst maakt het niet veel uit of u meerdere keren per week uren rent, of eens per week een klein uurtje.

Geld, bloemen of helemaal niets: groot verschil tussen gemeenten in waardering mantelzorg

Mantelzorgers in De Wolden kunnen dit jaar 300 euro krijgen van deze Drentse gemeente, als blijk van waardering. Wie in de naastgelegen gemeente Hoogeveen intensief zorgt voor een hulpbehoevende naaste, ontvangt geen cent - en ook geen cadeaubon of een bosje bloemen.

Turkije pakt zus overleden IS-leider Al-Baghdadi op
Turkije heeft de oudere zus van de overleden IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi gevangengenomen. De 65-jarige Rasmiya Awad werd opgepakt in de Noord-Syrische stad Azaz, bevestigt een Turkse regeringsmedewerker.

Vandaag in het nieuws

Het Brits parlement komt voor laatste keer bijeen voordat het wordt ontbonden. Er is een uitspraak in een zaak over de gedwongen vroege pensionering van Poolse rechters. En wereldantidopingorganisatie Wada houdt een top over doping in de sport.

Aanraders van de redactie

De Syriërs gaan niet meer weg uit Turkije, maar dat kan Erdogan niet toegeven

Het gist in Turkije. De aanwezigheid van miljoenen Syrische vluchtelingen leidt tot onrust. President Erdogan dacht de ideale oplossing te hebben: een bufferzone in Noord-Syrië. Maar hij is iets cruciaals vergeten: de Syrische vluchteling is verknocht aan Turkije. Waarom eigenlijk?

Kamerleden zijn niet geschokt om de burgerdoden, maar omdat ze zijn voorgelogen

Aan het bezwaar tegen het ‘bovenmatig ontwikkelde morele besef’, wat Christ Klep noemde in een gesprek met Ariejan Korteweg over de zeventig burgerdoden in Irak, bleef Sheila Sitalsing haken. ‘Over de grote belangstelling voor de zeventig burgerdoden heb ik een andere theorie: de Kamerleden zijn niet diep geschokt. Ze zijn ontstemd dat het ministerie van Defensie ze niet serieus heeft genomen in hun controlerende taak.’

Krijgt het onderwijs genoeg geld?

Veel basisscholen gaan woensdag staken. Maar waarom eigenlijk? Is zo’n 11 miljard euro niet voldoende voor het primair onderwijs, zoals in Den Haag wordt gezegd? Of kijkt de politiek te veel naar de cijfers en is ze het zicht op de werkelijkheid kwijt?

Nederland verontwaardigd: ‘onze’ Clauscentrale wil stroom gaan leveren aan België

Nederland en België vechten om een elektriciteitscentrale, en het lijkt erop dat de Belgen onbedreigd gaan winnen. De strijd gaat om de Clauscentrale bij Maasbracht, met zijn 1.300 megawatt de op één na grootste centrale van Nederland.

Van deze ster keek Donna Summer disco af: Asha Puthli

Ze stond aan de wieg van de disco in Europa. Kwam over de vloer bij Andy Warhol. Beoefende opera en jazz. En zong voor Gorbatsjov en Ruud Lubbers. De Indiase Asha Puthli is een fenomeen, een cultster voor wie je wilt afreizen naar Le Guess Who.

Asha Puthli. Beeld Hilde Harshagen
Asha Puthli.Beeld Hilde Harshagen

Hoe Piet (82) en Ria (81) zich wapenen tegen oplichters met hun babbeltrucs

Om ouderen minder aantrekkelijk te maken voor oplichters stuurt de ouderenbond Anbo honderd vrijwilligers het land in om ze weerbaar te maken tegen dit soort lieden. Marjon Bolwijn ging met vrijwilliger Hans lang bij Ria en Piet, die een huisbezoek hadden aangevraagd. ‘We laten niet zomaar onze caravan onbeheerd achter.’

Meer over