Volkskrant OchtendDinsdag 14 april

Volkskrant Ochtend: Oostenrijk versoepelt maatregelen | Hoe gaan we de pandemiepuzzel oplossen?

Redactie

Terwijl u sliep

Live: Oostenrijk versoepelt maatregelen | Amerikaans inreisverbod voor Europeanen blijft van kracht
Terwijl de aantallen ziekenhuisopnames en doden zich in Nederland lijken te stabiliseren, blijven ze elders in de wereld oplopen. Volg de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in dit liveblog.

Oprichter supermarktketen Dirk van den Broek (96) overleden
Dirk van den Broek, de grondlegger van de gelijknamige supermarktketen, is op 96-jarige leeftijd overleden. Dat blijkt uit een overlijdensadvertentie in NRC Next.

Huisartsen gaan zelf niet-geteste coronapatiënten bijhouden: beter beeld van virus in Nederland
Nederlandse huisartsen slaan de handen ineen om de coronastatistieken te verbeteren. Ze gaan de ernstig zieke patiënten en over­ledenen in kaart brengen, die niet op corona zijn getest maar van wie vrijwel zeker vaststaat dat ze besmet zijn of waren met het ­virus. Gezondheidsdienst RIVM is blij met het initiatief.

Bernie Sanders spreekt steun uit voor Joe Biden als presidentskandidaat Democraten
Bernie Sanders heeft maandag formeel zijn steun betuigd aan de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Daarmee is een herhaling van de dynamiek van 2016 in theorie voorkomen, toen Sanders zich veel langer bleef verzetten tegen de nominatie van Hillary Clinton.

Biden (links) en Sanders vandaag tijdens hun 'persconferentie'. Beeld Getty Images
Biden (links) en Sanders vandaag tijdens hun 'persconferentie'.Beeld Getty Images

Vandaag in het nieuws

De Tweede Kamercommissie voor Sociale Zaken bespreekt het noodpakket van het kabinet voor de redding van banen en de economie. De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen besluit over een vergaande pandemiewet. En een mobiele ontmoetingsplek zonder fysiek contact wordt gepresenteerd onder de naam de Quarantainer.

Aanraders van de redactie

Hoe mijn opa de ambtsketting van Zwolle verloor – en nooit meer terugkreeg
Arnoldus van Walsum was de eerste burgemeester in Nederland die tijdens de Duitse bezetting werd ontslagen. Maar na de bevrijding werd dat ontslag niet ongedaan gemaakt. Zijn kleinzoon, Volkskrantjournalist Sander van Walsum, ondekt waarom.

Hoe gaan we de pandemiepuzzel oplossen?
In slechts een paar weken tijd zijn een lege evenementen­kalender, thuiswerken en anderhalve meter afstand houden al het nieuwe normaal geworden. Maar hoe zijn we eigenlijk in deze ‘intelligente lockdown’ beland en, belangrijker nog, hoe komen we daar de komende maanden stap voor stap weer uit?

In de strijd om de beeldvorming zijn de pakketbezorgers aan de winnende hand – en terecht
Niet lang geleden bracht de veelgeprezen film Sorry we missed you de misstanden omtrent het pakketbezorgen aan het licht. Ook in ons land: geen vergoeding als de klant niet thuis is, een bizar hoge werkdruk en lage tarieven. ‘Het zou dan nog maanden duren voordat massaal thuiszittend Nederland zich zou realiseren dat een quarantaine zonder de pakjesman of-vrouw niet te doen is’, schrijft Sheila Sitalsing.

Voor de Britten is de Nationale Gezondheidsdienst heilig, ook al rammelt-ie
Perfect is de gratis Nationale Gezondheidsdienst (NHS) allerminst. Ook in de coronacrisis loopt ze hijgend achter de feiten aan, al werd premier Johnson op het nippertje gered. Maar kom niet aan de NHS, een instituut gelijk het koningshuis.

In Paas-sferen wordt de NHS een hart onder de riem gestoken. Beeld REUTERS
In Paas-sferen wordt de NHS een hart onder de riem gestoken.Beeld REUTERS

Wie de huis-aan-huiskrant niet wil redden begrijpt niets van nieuws op microniveau
Voor huis-aan-huiskranten die afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten is corona de doodklap, ziet Margriet Oostveen bij familiebedrijf de Bunschoter in Bunschoten-Spakenburg. Daar is de maandageditie al gesneuveld en er wordt samengewerkt met de grootste concurrent. Om een ‘hoeksteen van de maatschappij te blijven’, zegt uitgever David zonder een spoor van modieuze ironie.

In bed 21 op de nood-ic in Breda ligt de favoriete patiënt van Caroline Bollen
Deze weken doet journalist Willem Feenstra verslag vanuit ziekenhuis Amphia in Breda, waar anesthesiemedewerker Caroline een band opbouwt met een 75-jarige patiënt, ondanks de moeilijke communicatie.

Meer over