Volkskrant Ochtend: Ook tweedejaarsstudent minder vaak op kamers | Waarom de spindoctor meer macht heeft dan het Kamerlid

Goedemorgen. De film Brimstone is gisteravond met zes Gouden Kalveren de grote winnaar geworden van het Nederlands Film Festival. En op kamers gaan wordt minder vanzelfsprekend. En dat komt door het leenstelsel, zo blijkt uit cijfers van kenniscentrum voor studentenhuisvesting Kences. Ook tweedejaars studenten gaan minder vaak op kamers wonen. En vergeet op uw vrije zaterdagochtend ons interview met de mediaschuwe Da Vinci Code-auteur Dan Brown niet.

Redactie
null Beeld Robin de Puy
Beeld Robin de Puy

Terwijl u sliep

Ook tweedejaarsstudent minder vaak op kamers, stijging thuiswoners zet door
Ook tweedejaars studenten blijken door de invoering van het leenstelsel minder vaak op kamers te gaan wonen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van kenniscentrum voor studentenhuisvesting Kences. De druk op het openbaar vervoer dreigt verder toe te nemen.

Beste film, beste regie: Brimstone grote winnaar Gouden Kalveren
Met zes Gouden Kalveren is Brimstone de grote winnaar geworden van het Nederlands Film Festival. De western van Martin Koolhoven won onder meer in de categorie beste film, beste regie, beste camera en beste muziek. Acteursprijzen gingen naar het Zuid-Afrikaanse Bram Fischer en het jihaddrama Layla M, de Nederlandse Oscarinzending.

VS roepen deel ambassadepersoneel Cuba terug wegens gezondheidsproblemen
De Verenigde Staten hebben plotseling geadviseerd niet naar Cuba te reizen en besloten het aantal personeelsleden op de ambassade in Havana met de helft terug te brengen. Dit in reactie op recente 'mysterieuze aanvallen' die de gezondheid van Amerikaanse diplomaten in gevaar zouden hebben gebracht.

Amerikaanse minister van Volksgezondheid Price stapt op na rel rond privéjets
De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Tom Price is afgetreden. Dat heeft het Witte Huis vrijdagavond bekendgemaakt. Price kwam onder druk te staan nadat hij dure privévluchten maakte op kosten van de belastingbetaler.

Regisseur Martin Koolhoven van Brimstone. Brimstone is de grote winnaar bij de Gouden Kalveren. Beeld Arie Kievit
Regisseur Martin Koolhoven van Brimstone. Brimstone is de grote winnaar bij de Gouden Kalveren.Beeld Arie Kievit

Vandaag in het nieuws

De eerste mariniers die hebben geholpen op Sint-Maarten nadat het eiland was getroffen door orkaan Irma, keren terug naar Nederland. Ruim 17.500 huizen doen mee aan de Open Huizen Dag. En The Rolling Stones treden vanavond voor het eerst in drie jaar tijd weer op in Nederland.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Aanraders van de redactie

Waarom de spindoctor meer macht heeft dan het Kamerlid
Vier spindoctors spelen al maandenlang een cruciale rol in de Haagse machinekamer: invloedrijker dan de meeste parlementariërs, onzichtbaarder dan Kamerbodes, alleen verantwoording verschuldigd aan hun politieke bazen. Een portret van de echte bruidegoms van het Binnenhof. (+)

Het geheugen verzint dingen en voegt zaken samen in tijd en plaats: vertrouw het niet
'Het geheugen is geen opnameapparaat en ook geen digitale camera. Het is onbetrouwbaar, het verzint dingen, het voegt zaken samen in tijd of plaats, het vergeet naar believen, het onderdrukt of filtert. Het construeert gewenste waarheden', schrijft Bert Wagendorp in zijn column. (+)

'Ik vergeet vaak dat ik De Da Vinci Code heb geschreven'
Dan Brown is de Da-Vinci-Code-man. Wereldwijd werden van de bejubelde en bekritiseerde roman 81 miljoen exemplaren verkocht. Bij het uitkomen van zijn nieuwe boek, Oorsprong, doet de teruggetrokken schrijver een boekje open over zijn leven. (+)

'Ik vergeet vaak dat ik De Da Vinci Code heb geschreven', zegt Dan Brown in Volkskrant Magazine. Beeld Robin de Puy
'Ik vergeet vaak dat ik De Da Vinci Code heb geschreven', zegt Dan Brown in Volkskrant Magazine.Beeld Robin de Puy
De val van olympisch kampioen Sanne Wevers in Duiven, begin september. Beeld Jiri Buller
De val van olympisch kampioen Sanne Wevers in Duiven, begin september.Beeld Jiri Buller

Zonder risico geen goud op de balk
Driemaal is olympisch kampioen Sanne Wevers afgelopen maand van de balk gevallen. Nooit eerder gebeurd, zegt ze. Wat betekent dat wankele evenwicht voor haar kansen bij de WK turnen, komende week? (+)

Monsters van nu doen Dracula verbleken in zijn graf
Griezelen is het thema van de 63ste Kinderboekenweek, die woensdag begint. Meestergriezelschrijver Paul van Loon buigt zich over de vraag of we nog wel genoeg griezelen. Plus: hoe gezond is griezelen eigenlijk? (+)

In ruil voor 20 euro, cola en sigaretten seks met een oude man
Het worden er steeds meer en ze worden ook steeds jonger: minderjarige migranten, jongens vooral, die in Griekenland geen kant meer op kunnen. Voor oudere mannen een uitgelezen kans op seks in ruil voor wat geld. (+)

Meer over