NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Onderzoekers: registreer etniciteit van verdachte, arrestant of veroordeelde | Is dit de laatste dalai lama?

Glennis Grace bereikte vannacht de finale van het programma America's Got Talent. Beeld ANP Kippa
Glennis Grace bereikte vannacht de finale van het programma America's Got Talent.Beeld ANP Kippa

Terwijl u sliep

Onderzoekers: politie en justitie moeten etniciteit registreren van elke arrestant, verdachte en veroordeelde
Van elke arrestant, verdachte en veroordeelde zouden politie en justitie de etniciteit moeten registreren. Dat zegt onderzoeker jeugdpsychiatrie Albert Boon van de Universiteit Leiden. Volgens hem is deze registratie de enige manier om ‘gericht beleid te maken en te evalueren’.

Gehandicapte werknemer is verstrikt in ‘wildgroei’ aan dienstverbanden
Arbeidsgehandicapten zijn sinds het sluiten van de sociale werkplaatsen in 2015 terechtgekomen in een ‘wildgroei’ aan onzekere dienstverbanden. Dit blijkt uit onderzoek van SBCM, een fonds van gemeenten, sociaal werkbedrijven en vakbonden. Ondernemingslobby VNO-NCW en de SP pleiten voor heropening van sociale werkplaatsen.

Het Klimaatakkoord wordt gesaboteerd, zegt oud-kroonlid van de SER: ‘Stop met polderen. Je laat de kalkoen toch ook niet meebeslissen over het kerstdiner?’
Bedrijven en andere belanghebbenden onderhandelen met de overheid over het Klimaatakkoord. Dit wordt helemaal niks, verwacht oud-kroonlid van de SER Klaas van Egmond. Zijn boodschap aan voorstanders van een betekenisvol akkoord: ‘Stop ermee’.

Glennis Grace stoot door naar finale America's Got Talent
De Amsterdamse zangeres Glennis Grace is woensdagavond doorgedrongen tot de finale van het programma America’s Got Talent. Volgende week dinsdag dingt ze met twee komieken, een koppel trapezewerkers, een goochelaar, een acrobatiek showballet, een violist, een operazanger en nog twee zangers naar de hoofdprijs van 1 miljoen dollar, verspreid over veertig jaar.

Vandaag in het nieuws

Tegenstanders van de megastal in Oisterwijk, die naast natuurgebied Kampina is gepland, stappen naar de rechter. Het kabinet lanceert een campagne over het gevaar van telefoongebruik in het verkeer. En de zware orkaan Florence komt naar verwachting aan land in het zuiden van de Verenigde Staten. Verschillende staten hebben de noodtoestand al afgekondigd.

Aanraders

Etnisch registreren: de voors en tegens ontleed
Moeten we etniciteit nou wel of niet registreren? Zonder data geen onderzoek, zeggen voorstanders. Tegenstanders vrezen voor politiek misbruik. ‘Het is natuurlijk koren op de molen van de ‘minder minder Marokkanen-types’, zegt criminoloog Jan Dirk de Jong. En wat heeft de aanpak van risicogroepen in het verleden opgeleverd?

Jean-Claude Juncker: ‘Als je populisten volgt als traditionele partij, dan kiezen de mensen het origineel’
Jean-Claude Juncker is begonnen aan zijn laatste jaar als voorzitter van de Europese Commissie. Hij trad aan in november 2014. Wat volgden waren roerige jaren, met de opmars van het anti-Europese populisme en het besluit van Groot-Brittannië om als eerste lidstaat in de geschiedenis de Europese Unie te verlaten. Het gebeurde mede onder Junckers leiding. Hoe kon dat en rekent hij dat zichzelf aan?

Klimaatdeskundigen: regering, stop met polderen over het Klimaatakkoord
De overheid zou er goed aan doen het polderoverleg over het Klimaatakkoord stop te zetten. Door te onderhandelen met belanghebbende grote bedrijven is het in de ogen van oud-kroonlid van de SER Klaas van Egmond onmogelijk de ambitieuze klimaatdoelstellingen te halen. Hij krijgt bijval van diverse klimaatdeskundigen.

Is dit de laatste dalai lama?
De belangrijkste figuur binnen het Tibetaans boeddhisme: de dalai lama. Maar als hij overlijdt, wie wordt het dan?

Opnieuw Spaanse politica weg vanwege gesjoemel met masterdiploma
De Spaanse minister van Volksgezondheid, Carmen Montón, is dinsdagavond afgetreden vanwege een onrechtmatig behaalde mastertitel. Het is de zoveelste aanwijzing dat een Madrileense universiteit politici op een soepele manier aan een diploma hielp.

Rungano Nyoni maakte een film over heksenkampen in Zambia: ‘Traditie wordt gebruikt om misogynie te verbergen’
Vrouwen verbannen vanwege hekserij, in Zambia gebeurt het nog. Rungano Nyoni debuteerde met de humoristische en tegelijk woedende film I Am Not a Witch.

Meer over