Ochtendnieuwsbrief4 juli

Volkskrant Ochtend: Onderwijsraad: 'gebrekkig inzicht' in inkomsten en uitgaven scholen | Zo lukt het voetballers wél hun penalty succesvol te nemen

Goedemorgen. Het is een raadsel waaraan scholen hun geld besteden en waarom, concludeert de Onderwijsraad. Gaat het naar lerarensalarissen, gebouwen, iPads of vooral naar geldverslindende onderwijsvernieuwingen? Niemand die het precies weet. Verder in de Volkskrant Ochtend: Waarom de superslimme Laurent (8) almaar interviews geeft.

Redactie

Terwijl u sliep

‘Je kunt het onderwijs niet aansturen als een centraal geleide planeconomie’
Er is ‘gebrekkig inzicht’ in de inkomsten en uitgaven van scholen, concludeert de Onderwijsraad. Dat moet beter, al mag het niet ten koste gaan van de vrijheid van scholen.

Senaatscommissie VS: Rusland mengde zich in verkiezingen

Een Senaatscommissie in de Verenigde Staten sluit zich aan bij de bevindingen van de inlichtingendiensten dat Rusland zich in de presidentsverkiezingen van 2016 heeft gemengd om de verkiezingen in het voordeel van Donald Trump te laten uitvallen.

Terugkeer Syriëgangers in stroomversnelling

De terugkeer van Nederlandse Syriëgangers, al dan niet met hulp van de overheid, lijkt in een stroomversnelling te komen. Dinsdagochtend liet Syriëganger Victor D. (30) tegenover RTV Oost weten dat de kans op zijn terugkeer naar Nederland ‘aanzienlijk vergroot’ is nu justitie in Rotterdam zes jaar celstraf tegen hem eist wegens deelname aan een terroristische organisatie.

4.

Vandaag in het nieuws

Mag het kabinet een referendum over de afschaffing van het referendum blokkeren? Een tussenvonnis. De leden van het Haarlemse chapter van de Hells Angels en de motorclub zelf staan voor de rechter. En de Raad van Staten bepaalt of LHBTI’ers uit Cuba een asielvergunning mag worden geweigerd.

Aanraders van de redactie

Transitcentra zijn eerder een oplossing voor een Duits politiek probleem dan voor het migratievraagstuk
In Duitsland is een regeringscrisis afgewend maar daarmee is het Europese migratievraagstuk nog niet opgelost. De nieuwe transitcentra aan de grens tonen eerder het ‘failliet van Dublin’ dan dat er een stap voorwaarts wordt gemaakt.

null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant

Het simuleren van druk tijdens trainingen verbetert de strafschop
Hoe komt het dat spelers zo vaak falen bij het nemen van een strafschop? En hoe dat te voorkomen? De druk nabootsen en daarnaast ‘herhalen, herhalen, herhalen, herhalen’, zoals Gary Lineker deed.

Groenten uit blik wint het niet meer van vers
Onze eetcultuur is totaal veranderd. Vers is de nieuwe standaard en dat zet de krimpende conservenindustrie aan het denken. Het imago moet veranderen. En bonen hebben het weer helemaal.

Waarom de superslimme Laurent (8) almaar interviews geeft
Onze zoon ‘is een wereldwonder’, zeggen Alexander en Lydia Simons tegen Toine Heymans. Laurent is superslim. Begon op zijn zesde aan de middelbare school, en slaagde anderhalf jaar later. ‘We willen echt een mondiale jongen van hem maken.’

Fotograaf Jos Jansen legde ‘de magie’ van wetenschap op het Science Park in Amsterdam vast: ‘Dit park is een playground’
Twee jaar lang had fotograaf Jos Jansen onbeperkt toegang tot het Amsterdamse Science Park. Zijn doel: een ‘breed, associatief verhaal’ over deze playground. Maar ja, fundamentele wetenschap –probeer daar maar eens overtuigende foto’s van te maken.

null Beeld Jos Jansen
Beeld Jos Jansen

De allerbeste manier om je energie te gebruiken? Iets bijzonders doen met de surrogaatkleinkinderen
In de afgelopen weken heb ik mijn door de immunotherapie toegenomen kracht en energie, naast huishoudelijk gedoe en klusjes in de tuin, vooral gestopt in sociale activiteiten. Uit eten met vrienden, de zomerborrel van het werk, een haringparty bij het buurtrestaurant van mijn zus in Rotterdam, een barbecue bij mijn broer. We zijn naar het Blues Festival in Grolloo geweest waar onder anderen Joe Bonamassa speelde, en naar Roger Waters in de Ziggo Dome.

Meer over