Volkskrant Ochtend: Ondernemers steeds vaker opgelicht en Italiaanse maffia vervuilt platteland

Goedemorgen. Vooral kleine zelfstandige ondernemers zijn steeds vaker het doelwit van oplichters. Verder in deze ochtendnieuwsbrief: Trump trekt richtlijn voor gebruik genderneutrale toiletten in, en wat er valt te leren van het dankwoord van Meryl Streep.

null Beeld Jos Collignon
Beeld Jos Collignon

Terwijl u sliep

Ondernemers steeds vaker opgelicht, vooral kleine zelfstandigen zijn doelwit
Oplichters hebben het steeds vaker voorzien op ondernemers. Vorig jaar meldden ondernemers vijf keer zoveel fraudeschade bij het landelijk steunpunt Fraudehelpdesk als in 2013, blijkt uit cijfers die de Volkskrant heeft opgevraagd. Het schadebedrag dat privépersonen bij het meldpunt opgeven is in dezelfde periode juist licht gedaald.

Na overnamebod Kraft Heinz verandert ongerust Unilever radicaal van koers: alles voor de winst
Unilever, geschrokken van de overnamepoging door Kraft Heinz, luidt een radicale beleidswijziging in: het concern dat bekendstaat om zijn langetermijnstrategie, zet alles op alles om de winstgevendheid zo snel mogelijk op te voeren. Dit betekent mogelijk saneringen, het afstoten van minder winstgevende onderdelen zoals de margarinetak of de inkoop van eigen aandelen.

Het gaat stormen: wind kan aantrekken tot 130 km/u
Weggebruikers en reizigers met het openbaar vervoer moeten donderdag rekening houden met een zware storm die voor nogal wat hinder kan zorgen.

Trump trekt richtlijn voor gebruik genderneutrale toiletten in
In de reeks decreten waarmee de Amerikaanse president Trump beslissingen van zijn voorganger terugdraait, heeft hij nu zijn oog laten vallen op de regel dat transgenders op openbare scholen het toilet mogen gebruiken dat bij hun nieuwe sekse past. Persbureau Reuters heeft een concept van een decreet in die richting ingezien.

Op de fiets is het ook niet fijn. Beeld thinkstock
Op de fiets is het ook niet fijn.Beeld thinkstock

Vandaag in het nieuws

De verzekeraar Delta Lloyd, die momenteel bezig is met de overname door NN, presenteert vandaag voor het laatst zijn jaarcijfers. De Tweede Kamer debatteert intussen over het AIVD-rapport 'Terugkeerders in beeld', over uitreizigers die terugkeren uit het strijdgebied in Syrië en Irak.

En voor een plek bij de laatste zestien hoeft Ajax vanavond thuis slechts te winnen van Legia Warschau; AZ kijkt in Lyon tegen een 4-1 achterstand aan.

Aanraders van de redactie

Hoe de Italiaanse maffia het platteland vergiftigt (+)
De 'Driehoek des Doods' in het zuiden van Italië is mogelijk de grootste illegale vuilstortplaats van Europa. De camorra verdient er miljarden aan het lukraak dumpen van giftig afval. Ondertussen sterven er nergens in Italië zo veel kinderen aan kanker. 'Er bestaat een politieke omerta over dit schandaal.'

Als ik wiet wil roken, Van der Staaij, dan doe ik dat (+)
Het initiatief-wetsvoorstel van Vera Bergkamp (D66) 'Wet gesloten coffeeshopketen', nu al beter bekend als 'de wietwet', is aangenomen door de Tweede Kamer. Lees de column van Bert Wagendorp.

Het milieu: alles bij het oude of op de schop? (+)
Er valt veel te kiezen op 15 maart. Vandaag deel 1 van een serie: wat zijn de groene voorstellen van de partijen?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Wat valt er te leren van dankwoord koningin Streep (+)
Bij de Golden Globes deed Meryl Streep voor hoe je dat doet, speechen over Trump. Wat kunnen haar collega's ervan leren? De Volkskrant laat wetenschappers en experts aan het woord over de methode-Streep.

De schaduwzijden van de VOC (+)
In het Nationaal Archief opent vrijdag een kritische expositie over de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Met veel aandacht voor het geweld, de gruwelen en de onderdrukking door 's werelds eerste multinational.

Waarom geen partij voor mensen met verstandelijke beperking? (+)
Stemplezier bij mensen met een verstandelijke beperking. Lees de verslaggeverscolumn van Ariejan Korteweg in Huis ter Heiden.

Meryl Streep neemt haar oeuvreprijs in ontvangst bij de Golden Globes. Beeld getty
Meryl Streep neemt haar oeuvreprijs in ontvangst bij de Golden Globes.Beeld getty
Meer over