Volkskrant Ochtend: Omgeving Chemours blijkt sterk vervuild | Krachtige aardbeving Turkse kust: 2 doden, 120 gewonden

Goedemorgen. Omwonenden van het bedrijf Chemours (het vroegere DuPont) doen er goed aan geen fruit en groenten meer uit eigen tuin te eten. De omgeving van de Dordtse teflonfabriek is namelijk veel sterker verontreinigd met het giftige GenX dan werd verondersteld. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: zo wordt u creditcardfraudeur en hoe Anne Fleur Dekker de nieuwe favoriete vijand van rechts Nederland werd.

Exterieur van chemiebedrijf Chemours in Dordrecht, een afsplitsing van chemieconcern Dupont. Beeld anp
Exterieur van chemiebedrijf Chemours in Dordrecht, een afsplitsing van chemieconcern Dupont.Beeld anp

Terwijl u sliep

Omgeving chemiefabriek Chemours blijkt sterk vervuild
Omwonenden van het bedrijf Chemours - het vroegere DuPont - doen er goed aan geen fruit en groenten meer uit eigen tuin te eten. De omgeving van de Dordtse teflonfabriek is namelijk veel sterker verontreinigd met het giftige GenX dan werd verondersteld. Dat zeggen toxicologen van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam die oppervlakten in de buurt van de fabriek bemonsterden en analyseerden.

Overmacht politie voorkomt massademonstratie in Al Hoceima
Tot een massademonstratie komt het donderdag niet in de Marokkaanse stad Al Hoceima. Daarvoor is de overmacht van de politie te groot. De leuzen klinken steeds weer op een andere plek.

Twee doden en 120 gewonden na krachtige aardbeving Turkse en Griekse kust
Bij een krachtige aardbeving tussen de Turkse kust en het Griekse eiland Kos zijn donderdagnacht twee mensen om het leven gekomen. Kos werd het zwaarst getroffen door de beving. Behalve de twee doden vielen er zeker 120 gewonden, zo meldt burgemeester Giorgos Kyritsis van Kos.

Straf Harm Fitié valt lager uit: 4,5 jaar in Chinese cel
De Nederlander Harm Fitié, die in China vastzit voor de dood van zijn Chinese buurman, is in hoger beroep veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Dat is een aanzienlijk lagere straf dan de 12 jaar die de rechtbank hem eerder had opgelegd. Fitié komt nu in november 2019 vrij. Verderop in deze nieuwsbrief vindt u het achtergrondartikel, dat uitlegt hoe deze zaak aan alle kanten rammelt.

Vandaag in het nieuws

Vandaag komt de uitspraak in hoger beroep tegen de voormalig minister-president Gerrit Schotte van Curaçao.

In de Tour de France vandaag de laatste heuvelachtige etappe, met drie bergen van de derde categorie. Wie waagt zich in etappe 19 nog aan een aanval op geletruidrager Chris Froome?

En in Nijmegen komen de deelnemers aan de 101ste Vierdaagse aan op de 'Via Gladolia'.

Aanraders van de redactie

Walgend van de corruptie, maar verliefd op het volk
De Nederlandse Karim was ooit een geharde straatcrimineel. Nu wil hij anderen helpen. Door een groot rechtvaardigheidsgevoel raakte hij betrokken bij demonstraties tegen corruptie in Marokko. Sinds het uitbreken van de volksopstand verblijft hij in Al Hoceima. (+)

Prachtig, dachten ze, een Syrisch meisje dat aan oer-Nederlands festijn meedeed
Het leukste aan Loujein, het 12-jarige Syrische meisje dat na één keer op tv een beroemdheid was, is dat ze er alles aan doet om het niet te zijn. Dacht ze vóór de Vierdaagse nog dat het 'leuk' zou worden, na één dag wandelen wist ze beter. Ze had spierpijn, het was saai, ze vond wandelen stom. Zoals bijna elk kind. 'Is het nog ver?' jengelde ze. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Hoe de zaak tegen Harm Fitié in China aan alle kanten rammelt
De Nederlander Harm Fitié heeft van de Chinese rechter zijn vonnis te horen gekregen. Lees hier hoe de zaak tegen hem dusdanig rammelt dat Nederland voor het eerst in China het proces laat volgen door een vertrouwensadvocaat. (+)

Anne Fleur Dekker: de nieuwe favoriete vijand van rechts Nederland
Ze groeide op in het Gooi, in een gezin waar de keuze voor links niet direct voor de hand lag. Toch belandde de 23-jarige Anne Fleur Dekker in het links activisme, en vervolgens in een safehouse. (+)

Harm Fitié en zijn vrouw. Beeld
Harm Fitié en zijn vrouw.Beeld

In tien stappen van amateur naar fraudeur
In Russische onlinecursussen leren aspirant-criminelen de kneepjes van het vak: de nieuwste technieken, hoe en waar ze creditcardgegevens kunnen kopen en vervolgens hoe ze fraude kunnen plegen en geld kunnen innen. (+)

Ik heb al 200 van dit soort lulverhalen voor de Volkskrant gemaakt
Peter Buwalda komt er op het podium van een festival achter dat hij niet geïnterviewd wordt, maar een speech moet geven. Met The Beatles, Erben Wennemars en wat lulverhalen probeert hij zich eruit te redden. (+)

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over