Volkskrant Ochtend: Obama laat klokkenluider Manning vervroegd vrij en Trump zou Makkum ook 'great' maken

Goedemorgen. Obama laat WikiLeaks-klokkenluider Chelsea Manning vervroegd vrij, drie dagen voor de inauguratie van zijn opvolger Donald Trump. Egypte zet nationale voetbalheld Mohamed Aboutrika op de terreurlijst wegens vermeende banden met de organisatie Moslimbroeders. Verder in dit ochtendoverzicht: de vijf belangrijkste punten van de Brexit-toespraak van premier May en het verhaal over het Friese superjacht van Trump dat er nooit kwam.

Chelsea Manning Beeld reuters
Chelsea ManningBeeld reuters

Terwijl u sliep

Obama laat WikiLeaks-klokkenluider Chelsea Manning vervroegd vrij

Chelsea Manning, die in de Verenigde Staten een gevangenisstraf van 35 jaar uitzit wegens het lekken van militaire geheimen, komt over vijf maanden vrij. Barack Obama heeft dit dinsdagavond bekendgemaakt, drie dagen voor het einde van zijn presidentschap. Vorige week werd al bekend dat zij op de kandidatenlijst was gezet voor vrijlating.

Trump aangeklaagd wegens laster
Een voormalig kandidate van de tv-show The Apprentice, die Donald Trump in oktober al beschuldigde van seksuele intimidatie, klaagt de aanstaande president aan wegens laster.

undefined

Egypte zet nationale voetbalheld op terreurlijst
De Egyptische regering heeft oud-voetballer Mohamed Aboutrika op de terreurlijst gezet. Volgens zijn advocaat verdenkt het regime Aboutrika, een van de beste voetballers die het land ooit heeft voortgebracht, van banden met de verboden organisatie Moslimbroeders.

Onderzoek naar twee doden tijdens stroomstoring Amsterdam
De gemeente Amsterdam onderzoekt de dood van twee inwoners tijdens de stroomstoring, die dinsdag de stad en omgeving trof. Een 83-jarige vrouw overleed nadat haar zoon geen contact kon krijgen met de meldkamer toen hij 112 belde. Het noodnummer was korte tijd overbelast door de vele telefoontjes.

Mohamed Aboutrika (links) met Frederick Kanoute bij de Afrika Cup in 2015. Beeld epa
Mohamed Aboutrika (links) met Frederick Kanoute bij de Afrika Cup in 2015.Beeld epa

Vandaag in het nieuws

Samsung topman Lee Jae-yong staat voor de rechter; hij hoort of hij wordt gearresteerd voor omkoping.

De termijn van de Gambiaanse president Yahya Jammeh loopt officieel af, maar de grote vraag is: gaat hij ook weg? De president heeft de noodtoestand uitgeroepen om de inauguratie van zijn opvolger te voorkomen.

In Noordlaren vindt de eerste schaatsmarathon op natuurijs plaats.

President Yahya Jammeh (op de foto) voorkomen dat donderdag de inauguratie plaatsvindt van Adama Barrow. Beeld afp
President Yahya Jammeh (op de foto) voorkomen dat donderdag de inauguratie plaatsvindt van Adama Barrow.Beeld afp

Aanraders van de redactie

Waarom het Friese superjacht van Trump er nooit kwam

Een superorder was het voor scheepswerf Amels in Makkum, het 'luxer dan luxe' jacht van 126 meter lang dat de destijds 42-jarige Donald Trump liet bouwen. Het kwam er nooit. 'Trump kocht de werf om de order te annuleren.' (+)

Column Sheila Sitalsing: Wat er met de EU gebeurt maakt Trump weinig uit

Dat de aankomende Amerikaanse president er een overzichtelijk
wereldbeeld op nahoudt, was bekend. Niettemin blijft het grote
Europa-interview met Donald Trump, door Brexit-leider Michael Gove
en Bild-kopstuk Kai Diekmann, een onuitputtelijke snoepdoos vol
verrassingen. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Vijf belangrijkste punten uit de toespraak van premier May

Great Brexpectations. Met deze dickensiaanse woordspeling vatte The Sun de grote Brexit-toespraak van Theresa May treffend samen. Hoop en optimisme kenmerken de toekomstvisie van de Britse premier, een visie waarin het Verenigd Koninkrijk het beste van alle werelden krijgt. De hand van haar minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson was duidelijk zichtbaar. (+)

Zijn de gemeenten een proeftuin voor het Binnenhof?

Nieuwe politieke partijen beschouwen directe democratie als panacee voor de klagende burger. Kunnen plaatselijke initiatieven landelijk worden toegepast? (+)

Premier Theresa May Beeld afp
Premier Theresa MayBeeld afp

Wat heeft Oezbekistan met de jihad van Islamitische Staat?

De aanslagpleger van Istanbul komt uit Oezbekistan. Hoe komt het dat het jihadvuur de voormalige Sovjet-republiek heeft bereikt? Over een vergeten bloedbad uit 2005, en de islam in de zachte onderbuik van Rusland. (+)

Toine Heijmans in Haarlem: 'Alleen de SP en 50Plus nemen het voor ons op.'

Sinds de outsourcing zijn de brugwachters overgeleverd aan de markt. Dat ging een paar jaar goed, maar de laatste aanbesteding drijft ze in de armen van beveiligingsbedrijf Trigion, dat geen enkele ervaring heeft met bruggen en sluizen. Maar wel lekker goedkoop is: het scheelt de provincie drie ton per jaar, zegt Daan Troost van vakbond Nautilus. Waarom de brugwachters geen PvdA meer stemmen. (+)

De vijf brug- en sluiswachters. Beeld
De vijf brug- en sluiswachters.Beeld
Meer over