VK Ochtend28 september 2020

Volkskrant Ochtend: NYT: Trump betaalde in 20 jaar tijd weinig of helemaal geen belasting | ‘Ook na corona wordt het openbaar vervoersysteem nooit meer zoals het was.’ En Sharon Dijksma vindt dat prima

President Donald Trump. Beeld AP
President Donald Trump.Beeld AP

Nieuws

NYT: Trump betaalde in 20 jaar tijd weinig of helemaal geen belasting
De Amerikaanse president Donald Trump heeft dankzij soms enorme aftrekposten jarenlang nauwelijks federale inkomstenbelasting betaald. Hij gebruikt zijn presidentschap om extra inkomsten te genereren. En hij moet de komende vier jaar zo’n vierhonderd miljoen dollar afbetalen aan schuldeisers. Dat maakt The New York Times op uit bijna twee decennia aan belastingaangiften, documenten waar Amerika vier jaar op heeft gewacht.

Overheid komt armlastige ov-bedrijven te hulp met aankoop duurzame bussen
De Vervoerregio Amsterdam gaat fors extra investeren in het mobiliteitsbeleid. Een ‘coronapakket’ moet het kwakkelende openbaar vervoer een impuls te geven. Nu commerciële vervoersbedrijven op omvallen staan, neemt de overheid weer het heft in handen.

Rechter VS blokkeert voorlopig ban op TikTok in Amerikaanse appstores
Een Amerikaanse rechter heeft zondag voorkomen dat de populaire app TikTok per direct wordt verboden in de VS. President Trump wil het videoplatform uit de Amerikaanse appstore weren, omdat het Chinese moederbedrijf ByteDance te veel gegevens van Amerikanen zou opslaan.

Sinds de coronacrisis importeren we flink meer bananen en avocado’s – drie grafieken
Het coronavirus heeft geen invloed gehad op de invoer van fruit per zeecontainer. De import van bananen en avocado’s was in de eerste zes maandag van 2020 zelfs hoger dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Liveblog: Toerisme hard getroffen door coronacrisis: aantal buitenlandse bezoekers daalt met ruim 70 procent
De invloed van de coronacrisis op het reisgedrag van bezoekers treft de toeristische sector in Nederland ongekend hard dit jaar. Het aantal internationale toeristen daalt naar verwachting met 70 procent ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast vieren een derde minder Nederlanders vakantie in eigen land. Volg de laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus in ons liveblog.

Aanraders

‘Ook na corona wordt het openbaar vervoersysteem nooit meer zoals het was.’ En Sharon Dijksma vindt dat prima
Commerciële partijen in het openbaar vervoer kunnen niet meer voldoen aan hun verplichtingen. De Vervoerregio Amsterdam (VRA) gaat nu financieel bijdragen aan het verduurzamen van hun busvloot. Het einde van de marktwerking? Sharon Dijksma, voorzitter van de Vervoerregio Amsterdam: ‘Ik ben altijd voorstander geweest van grote overheidsbemoeienis.’

Sharon Dijksma, wethouder verkeer en vervoer: ‘Bij een crisis als deze zie je hoe iedereen op de overheid leunt.’ Beeld Kiki Groot
Sharon Dijksma, wethouder verkeer en vervoer: ‘Bij een crisis als deze zie je hoe iedereen op de overheid leunt.’Beeld Kiki Groot

Column: Het wordt weer corona deze winter: scenario’s en koffiedikkijkerij
Het wordt binnen een maand of drie winter, dat staat wel vast, stelt Bert Wagendorp. Maar wát voor winter is nog onduidelijk. ‘Met corona dreigt een lange, hete winter,’ stond zaterdag boven een stuk van Maarten Keulemans in de Volkskrant. ‘Wacht ons een winter vol rampspoed of valt het mee?’ Het kan trouwens ook nog iets tussen rampspoed en meevallen in worden.

Zoveel dna-sporen op de onderbroek van Nicky Verstappen, maar is dat ook voldoende bewijs tegen Jos B.?
Ruim 22 jaar na de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen en ruim twee jaar na de arrestatie van verdachte Jos B. in de heuvels bij Barcelona begint vandaag de inhoudelijke rechtszaak tegen de Limburgse bushcrafter. Vijf vragen over een beladen zaak.

Vier vragen over Roland Garros: wie kan het beste tegen kou, regen en zware ballen?
Alles is anders dit jaar op het uitgestelde Roland Garros, dat vanwege het coronavirus het laatste grote tennistoernooi van dit jaar is. De weersomstandigheden gaan het tennis onvoorspelbaar en zwaar maken. Vier vragen over het eerste grandslamtoernooi in de herfst.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Quiz: Test uw kennis over de Amerikaanse verkiezingen
Op 3 november gaan Amerikanen naar de stembus voor wat wel de belangrijkste verkiezingen in de moderne geschiedenis van de VS worden genoemd. Wat weet u ervan?

Verslaggeverscolumn: Hoe de zoektocht naar een antikoloniale naam voor museum Witte de With almaar ingewikkelder wordt
Drie jaar nu is het museum Formerly Known As Witte de With (FKAWdW) bezig van naam te veranderen, omdat het af wil van de koloniale geschiedenis die het ongewild meedraagt. Lopend door de straat op weg naar een publieke verantwoording van dat transformatieproces doemen vanzelf wat alternatieven op, merkte Toine Heijmans. Museum Zonder Naam (MZN, de Hollandse oplossing) of Zwarte de Zwarth (statement), bijvoorbeeld.

Meer over