Volkskrant OchtendDonderdag 12 december

Volkskrant Ochtend: Noord-Zuidlijn doorgetrokken tot Hoofddorp | Britten staan vandaag voor onmogelijke keuze

 Het eindpunt van de Noord-Zuidlijn op station Amsterdam Zuid.  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Het eindpunt van de Noord-Zuidlijn op station Amsterdam Zuid.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Noord-Zuidlijn rijdt na investering van 3 miljard door tot Schiphol
De Noord-Zuidlijn in Amsterdam wordt het komende decennium vanaf station Amsterdam-Zuid doorgetrokken naar Hoofddorp. De metrolijn, die volgens schattingen minstens 3 miljard euro gaat kosten, gaat vrijwel overal bovengronds rijden, parallel aan de A4, en krijgt een eigen station bij luchthaven Schiphol.

Gaan deze zeven districten de koers van het Verenigd Koninkrijk veranderen?
De Britse verkiezingen van donderdag bepalen de koers die het Verenigd Koninkrijk de komende jaren gaat varen. Wel een innige band met de Europese Unie, of niet? Een meer socialistische koers binnenslands, of niet? Wie gaat winnen - premier Boris Johnson (Conservative Party) of oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) - hangt voor een groot deel af van de uitslag in deze zeven districten.

Gigantisch Amsterdams fantasiemonster van Keith Haring wordt opgeknapt
De kunstenaar gaf de muurschildering in 1986 ‘cadeau’ aan de stad.

Door fosfaatregels gedupeerde boeren klagen de Rabobank aan
Een groep van twaalf melkveehouders sleept de Rabobank voor de rechter. De boeren vinden dat de bank hen in grote financiële problemen heeft gebracht door niet te waarschuwen voor de risico’s van uitbreiding van hun bedrijf.

De muurschildering van Keith Haring in Amsterdam zoals die er nu uitziet. Beeld Els Zweerink
De muurschildering van Keith Haring in Amsterdam zoals die er nu uitziet.Beeld Els Zweerink

Vandaag in het nieuws

The Ocean Cleanup vertelt wat er gebeurt met het opgehaalde plastic. Algerijnen gaan naar de stembus voor een nieuwe president. Open Wings Alliance protesteert in Amsterdam tegen dieronvriendelijke broodjes bij Subway.

Aanraders van de redactie

Britten staan donderdag voor onmogelijke keuze
Ruim 45 miljoen Britten bepalen donderdag of premier Boris Johnson genoeg steun krijgt voor zijn Brexit. Of slaat het koninkrijk links af en wordt Labour-leider Jeremy Corbyn de nieuwe bewoner van 10 Downing Street? En dan?

Column: De WTO als laatste bastion voor barbarij? Zulke goede PR hebben ze jaren niet gehad
‘Nu is het niet ongebruikelijk dat er aardige woorden klinken op begrafenissen’ aldus columnist Sheila Sitalsing, ‘ook als de overledene een zakkenwasser was, maar serieus: de WTO als laatste bastion tussen ons en de barbarij? Zulke goede PR heeft de organisatie in geen jaren gekregen.’

Na Netflix-film breken yogascholen nu echt met goeroe Bikram
Ook Nederland is klaar met Bikram Choudhury, grondlegger van de naar hem vernoemde ‘hot yoga’, die in opspraak is geraakt wegens seksueel misbruik. Nederlandse yogascholen die deze vorm van yoga beoefenen, veranderen hun naam. ‘De yoga werkt, alleen de man deugt niet.’

Bouwvakkers in actie bij de constructie van de Cobana, een appartementencomplex op Katendrecht. Beeld
Bouwvakkers in actie bij de constructie van de Cobana, een appartementencomplex op Katendrecht.

Documentaire Jongens van de Bouw laat het rauwe leven in de bouwput zien
Documentairemaker Geertjan Lassche liep twee jaar mee in een bouwput in Rotterdam. Een keiharde wereld, waar het groeiend aantal buitenlandse arbeiders de communicatie bemoeilijkt: ‘Your lucht alcohol. Not do it.’

In de Sixtijnse Kapel eten de kibbelende pausen een pizza: ‘Oké, dat is wél verzonnen’
Ze zijn tegenpolen, de twee kerkleiders die het in de film The Two Popes tegen elkaar opnemen. De charmante paus Franciscus versus zijn voorganger, de knorrige Benedictus. Regisseur Fernando Meirelles legt uit hoe hij van dat misschien wat saaie gegeven een film met humor maakte.

Verslaggeverscolumn: Gogogo: een ‘vliegende start’ van Groep Otten in Rotterdam
Verslaggever Ariejan Korteweg was bij het eerste publieke optreden van Groep Otten, waar de woorden Baudet en Forum werden vermeden. Toch moest Korteweg aan Baudet denken. ‘Otten is geen Baudet. Hij kijkt de zaal niet aan, formuleert zoekend en een beetje nors en staat vaak met de armen over elkaar. Terwijl een politicus iedereen tegen de borst moet willen drukken, of minstens doen alsof.’

Meer over