Volkskrant Ochtend: Noord-Korea stuurt delegatie naar Spelen | Kunnen we 7 miljoen liter water per seconde aan?

Goedemorgen. Ghb-verslaafden gedijen als ze zijn afgekickt beter in een andere regio, maar gemeenten voelen er weinig voor daarbij te helpen. We spraken twee ghb-verslaafden die dit aan den lijve ondervonden. Verder in de Volkskrant Ochtend: Na de stormvloed van vorige week aan de kust komt er dit keer extreem veel water via de rivieren. Rijkswaterstaat is erop bedacht. 'We zijn in Nederland nooit klaar met waterveiligheid.'

Redactie
Theresa May en leden van haar nieuwe kabinet voor 10 Downing Street. Beeld reuters
Theresa May en leden van haar nieuwe kabinet voor 10 Downing Street.Beeld reuters

Terwijl u sliep

Ghb-verslaafde gedijt eenmaal afgekickt het beste in nieuwe regio, maar gemeenten werken niet mee

Gemeenten voelen er weinig voor ghb-verslaafden van elders op te vangen. Daarmee frustreren zij volgens twee verslavingsinstellingen de succesvolste aanpak tegen de drug: na het afkicken verkassen naar een andere regio.

Onderzoek: vrouwen overlijden vaker na hartaanval, waarschijnlijk door subtiel seksisme

Vrouwen die een hartaanval hebben gehad, hebben in het jaar daarop meer kans om aan de gevolgen ervan te overlijden dan mannen na een zelfde crisis.

Noord-Korea stuurt delegatie naar Winterspelen Pyeongchang

Noord-Korea stuurt volgende maand atleten, officials en een groepje cheerleaders naar de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Dit heeft een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse regering dinsdag gezegd. Het is het eerste resultaat van het overleg tussen de twee Aziatische buurlanden bij de grens.

Theresa May had behoefte aan een nieuwe ploeg ministers. Dit is wat ze daadwerkelijk veranderde

Met een nieuw elan zou Theresa May het nieuwe jaar beginnen, het cruciale Brexit-jaar. Na het Annus Horribilis 2017 had ze behoefte aan een nieuwe ploeg ministers en meer diversiteit, zo had Downing Street laten doorschemeren. Het liep maandag anders. De beloofde herschikking toonde vooral Mays zwakte.

Vandaag in het nieuws

EC-voorzitter Juncker ontvangt vandaag de Poolse premier om te praten over de juridische hervormingen in Polen. In Eindhoven wordt de deels ingestorte parkeergarage op Eindhoven Airport gesloopt. Dat duurt drie maanden. En Noord- en Zuid-Korea praten over gezamenlijke deelname aan de Olympische Spelen.

Aanraders van de redactie

Vertrek uit de regio was haar redding: 'Geen prikkelingen meer die de zucht naar ghb doen herleven'

Gemeenten voelen er weinig voor ghb-verslaafden van elders op te vangen. Daarmee frustreren zij volgens twee verslavingsinstellingen de succesvolste aanpak tegen de drug: na het afkicken verkassen naar een andere regio. Angela kon op die manier de ghb laten staan, terwijl Mira nog in haar oude omgeving tegen haar verslaving vecht. (+)

Had familie Nouri over hartafwijking moeten worden ingelicht? Niet volgens regels der wet: tiener van 16 is medisch volwassen

De familie van Abdelhak Nouri is geschokt dat zij nooit is geïnformeerd over de hartproblemen van de Ajax-voetballer. Had dit wel gemoeten? Niet volgens de regels der wet. (+)

Ajacied Abdelhak Nouri. Beeld anp
Ajacied Abdelhak Nouri.Beeld anp

Hetzelfde ritueel zal zich na elke beving herhalen, tot het gas echt op is

'Columns worden geschreven, fakkeloptochten worden georganiseerd en woedende bewoners zullen aanschuiven in talkshows.' Hetzelfde ritueel zal zich na elke volgende beving in Groningen herhalen, denkt columnist Bert Wagendorp. 'Intussen doet de NAM weinig anders dan een regeling voor de aangerichte schade traineren en frustreren.' (+)

Woensdag stroomt per seconde 7 miljoen liter water Nederland binnen - kunnen onze dijken dat aan?

Na de stormvloed van vorige week aan de kust komt er dit keer extreem veel water via de rivieren. Rijkswaterstaat is erop bedacht. 'We zijn in Nederland nooit klaar met waterveiligheid.'

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

De wonderlijke wording van Stefano Keizers: 'Ik ben niet Stefano Keizers'

Hij won de Wim Sonneveldprijs en ontregelde als finalist van tv-quiz De Slimste Mens, zoals hij nu verwarring sticht in het theater. 'Ik ben niet Stefano Keizers', zegt Stefano Keizers (30) in zijn debuutvoorstelling Erg Heel. Wie is hij dan wel? (+)

In hoeverre heeft de Navo schuld aan conflicten van Poetin in Georgië en Oekraïne?

De Russische inval in Georgië en Oekraïne is mede een gevolg van inschattingsfouten van de Navo, meent oud-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer. Is Poetin onbewust geprovoceerd? (+)

Kunstenaar Stefano Keizer. Beeld Ivo van der Bent
Kunstenaar Stefano Keizer.Beeld Ivo van der Bent
Meer over