Volkskrant Ochtend: Nigeriaanse weduwen klagen Shell aan wegens rol bij executies | Een terugblik op het Passageproces

Goedemorgen. Shell wordt in Nederland door vier weduwen voor de rechter gedaagd in verband met medeplichtigheid aan de executies van negen Nigeriaanse activisten in 1995. Een van hen vertelt aan de Volkskrant haar verhaal. Verder in dit ochtendoverzicht: de advocaten van Dino S. blikken terug op het Passageproces en de aardbevingen in Groningen veroorzaken 'scheuren in de ziel'.

null Beeld anp
Beeld anp

Terwijl u sliep

Shell in Nederland voor rechter gedaagd wegens executie 'Ogoni 9'

Oliebedrijf Shell wordt in Nederland voor de rechter gedaagd in verband met medeplichtigheid aan de executies van negen Nigeriaanse activisten in 1995. Vier weduwen van de activisten, die internationaal bekend werden als de Ogoni 9, hebben Shell woensdag gedagvaard. Ze eisen publiekelijke excuses en compensatie voor de aangerichte schade.

'Elk kind in de jeugdzorg onderzoeken op trauma'

Kinderen in de jeugdzorg moeten standaard worden onderzocht op een posttraumatische stressstoornis. Dat stellen wetenschappers en psychologen tegenover de Volkskrant. Nu gebeurt dat niet. Daardoor modderen kinderen soms lang door en ontwikkelen ze allerlei gedragsproblemen. Dit is onnodig, aldus psychologen, omdat ptss goed behandeld kan worden.

Amsterdam stemt in met eeuwigdurende afkoping erfpacht

Meer dan honderdduizend Amsterdamse huizenbezitters kunnen per 1 oktober voor eeuwig de erfpacht afkopen die zij aan de gemeente betalen voor de grond onder hun woning. Na een lange dag met een kort geding en twee slepende debatten, stemde de coalitiepartijen in de gemeenteraad daar woensdagavond mee in.

Gezaghebbende Australische kardinaal vervolgd voor kindermisbruik

In Australië wordt kardinaal George Pell vervolgd voor kindermisbruik. Dat bevestigt de politie van de Australische deelstaat Victoria. Pell is een van de belangrijkste financiële adviseurs van paus Franciscus. Hij geldt officieus als de nummer drie binnen de katholieke kerk.

Paus Franciscus en George Pell in oktober 2015 Beeld epa
Paus Franciscus en George Pell in oktober 2015Beeld epa

Vandaag in het nieuws

Met steun van het Hooggerechtshof begint de regering-Trump vandaag met het weigeren van reizigers uit zes moslimlanden. Het Belgische popfestival Rock Werchter gaat van start, met onder meer de Foo Fighters en Radiohead. In Rotterdam komt de gemeenteraad bijeen, nu de coalitie plots haar meerderheid kwijt is.

Aanraders van de redactie

'Het stormde, hagelde en bliksemde in dit proces'

Donderdag komt na tien jaar een eind aan het geruchtmakende Passsageproces. Is hoofdverdachte Dino S. schuldig aan een reeks liquidaties in de onderwereld? Zijn advocaten Nico Meijering en Christian Flokstra kijken terug. Hun oordeel: de politieke cultuur van koste wat het kost scoren is leidend geweest in deze zaak (+).

Informateur Gerrit Zalm gaat het klusje klaren

Gerrit Zalm is gisteren meteen aan de slag gegaan als de nieuwe informateur. De eerste overeenkomst tussen de vier partijen VVD, CDA, D66 en CU ramde hij er meteen even doorheen: de laatste week van juli en de eerste van augustus gaan de onderhandelaars met vakantie. Dat was al meteen een veelbelovend succesje. Met de komst van Zalm naar het Binnenhof heeft een nieuw optimisme zich van de formatie meester gemaakt: Zalm gaat het klusje klaren, schrijft Bert Wagendorp (+).

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Afrikaanse migranten maken zich in Rome geliefd als straatvegers

In Rome duiken Afrikaanse migranten op als vrijwillige straatvegers (+). Het is een sympathieke manier om aan geld te komen. En ze helpen zo ook nog mee aan de bestrijding van de vuilniscrisis die de hoofdstad teistert.

Hoe schuldig is Shell aan de executie van activist Barinem?

Haar man was een van de Ogoni 9, negen activisten die hun verzet tegen de oliewinning in de Nigerdelta in 1995 met de dood moesten bekopen. Samen met drie andere weduwen daagt Esther Kiobel Shell nu voor de rechter. Dit is haar verhaal (+).

Osara (21), migrant uit Nigeria. Beeld Nicola Zolin
Osara (21), migrant uit Nigeria.Beeld Nicola Zolin

Dit zijn de drie beste afstudeerfilms van 2017

De 76 afgestudeerden van de Filmacademie presenteren zich. Veelbelovend en jong, erg jong. De Volkskrant kiest een drietal hoogtepunten en spreekt met de makers (+).

Verslaggeverscolumn: Scheuren in Groningse gebouwen veroorzaken scheuren in de ziel

Scheuren in de ziel, dat vinden ze in Groningen een goede term. De bevingen maken nog andere scheuren zichtbaar. Die tussen macht en onmacht, kansrijk en kansarm, fossiele energie en duurzaamheid. Tussen Randstad en achterland vooral. De Kamercommissie bezoekt het aardbevingsgebied (+).

Afgestudeerde filmmakers Zara Dwinger en Randy Oost. Beeld Jan Mulders
Afgestudeerde filmmakers Zara Dwinger en Randy Oost.Beeld Jan Mulders
Meer over