Volkskrant OchtendVrijdag 14 februari

Volkskrant Ochtend: Nieuwe privacywetgeving leidt tot explosieve toename privacyklachten | Ga ik de liefde vinden op Bristlr? Een gids voor de online datingmarkt

null Beeld ANP
Beeld ANP

Terwijl u sliep

Nieuwe privacywetgeving leidt tot explosieve toename privacyklachten
De nieuwe privacywetgeving (AVG) heeft geleid tot veel meer klachten bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Maar dat is niet de enige verklaring voor de forse toename. ‘Nederlanders zijn privacybewuster geworden.’

Alcoholvrij bier gaat zo goed dat Heineken het in statiegeldflesjes bottelt
Begin maart gaat Heineken zijn flesjes 0.0 bier gaan verkopen in kratten, waarop ook een statiegeldregeling geldt. Nu verkoopt Heineken zijn eigen merk alcoholvrij bier nog in wat ‘single use flesjes’ wordt genoemd – flesjes die via de glasbak worden gerecycled en dus opnieuw worden geproduceerd.

Maximumsnelheid van 130 is in Duitsland winst voor het milieu
Auto’s zijn in Duitsland de spiegels van de ziel. En die ziel is al een poos gespleten. Want zelfs in het land waar het onbekommerd scheuren in je diesel met onzichtbare inkt was toegevoegd aan de verklaring van de algemene rechten van de mens, daagt nu het bewustzijn dat het verstandig is de vrijheden van autorijders aan banden te leggen, omwille van het klimaat en de veiligheid.

Defensie betaalt schadevergoeding na dood militairen in Afghanistan door eigen vuur
Defensie gaat schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van de in Afghanistan omgekomen militairen Aldert Poortema (22) en Wesley Schol (20). Zij kwamen in januari 2008 om door eigen vuur in Uruzgan. Dat bevestigt advocaat Sébas Diekstra na berichtgeving door De Telegraaf.

Vandaag in het nieuws

Premier Rutte heeft vandaag, op zijn verjaardag, een werklunch in Parijs bij president Macron. Na jaren voorbereiding wordt in Utrecht de ‘eerste steen’ verwijderd voor de restauratie van de Domtoren. En tussen Hoorn en Wognum maakt een museumtram zijn eerste rit op schone brandstof van biokool.

Aanraders van de redactie

De ene quarantaine is de andere niet
Elk land gaat anders om met het coronavirus, luister maar naar deze Nederlander, Belg en Rus in quarantaine. ‘Om de dag een virustest en pingpongen’

Schoolexamens Frans en Duits keer op keer slechtste cijfers: dan maar de toetsingseisen omlaag
De havo-eindexamens Duits en Frans bungelden in 2019 onderaan met de slechtste cijfers. Reden voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om het niveau van toetsing tijdelijk te verlagen. Docenten en leerlingen op het Odulphuslyceum in Tilburg pleiten voor een andere manier van toetsing.

Ik ben voor Ceta want het is tegen hormoonvlees en Herman moet Matthijs opvolgen
Hoe komt Bert Wagendorp tot een goed beargumenteerde mening over, noem ‘ns wat, het handelsverdrag Ceta? Zes uur lang alles erover lezen. Maar dan blijk je nog niet genoeg te weten, kwam hij achter: ‘Er bleken zowel voor- als nadelen te kleven aan Ceta. Dat compliceerde de zaak. Bovendien waren sommige voordelen tevens nadelen.’ Over de opvolging van Matthijs van Nieuwkerk hoefde hij gelukkig minder lang te denken.

Nederland en Frankrijk steeds nader tot elkaar
De verschillen tussen de Nederlandse en Franse politieke cultuur zijn groot. Net als de verschillen tussen de leiders Rutte en Macron. Maar binnen de EU zoeken ze elkaar steeds meer op. Vrijdag gaat Rutte in Parijs op bezoek.

Jacky heeft geen geld voor anticonceptie. Beeld Marjon Bolwijn
Jacky heeft geen geld voor anticonceptie.Beeld Marjon Bolwijn

Nog een kloof: vrouwen die wel en vrouwen die geen geld hebben voor beschermde seks
Een financiële drempel weerhoudt 8 procent van de vrouwen ervan zichzelf te beschermen tegen een ongewenste zwangerschap. Voor haar verslaggeverscolumn sprak Marjon Bolwijn af met de kunststudente Jacky, die zich geen anticonceptie kan veroorloven: ‘Had ik maar vóór mijn 18de verjaardag een gratis spiraaltje laten plaatsen.’

Ga ik de liefde vinden op Bristlr? Een gids voor de online datingmarkt
Online daten kan enorm frustrerend zijn. Eindeloos swipen, inhoudsloze gesprekjes die nergens toe leiden. Steeds meer datingsapps proberen daar tegenwicht aan te bieden door zich te richten op een nichedoelgroep. We zetten een aantal apps op een rij en bespreken de do’s-en-don’ts van online daten.

Meer over