nieuwsbriefvolkskrant ochtend

Volkskrant Ochtend: Nieuwe polio-achtige verlammingsziekte baart artsen grote zorgen | Vier doden bij schietpartij

Redactie
Een Franse politieagent in Straatsburg houdt de wacht vlakbij de plek waar de schietpartij plaatsvond. Beeld AFP
Een Franse politieagent in Straatsburg houdt de wacht vlakbij de plek waar de schietpartij plaatsvond.Beeld AFP

Terwijl u sliep

Schietpartij Straatsburg: klopjacht op dader, vier doden, zaak behandeld als terreur
Straatsburg is dinsdagavond opgeschrikt door een schietpartij waarbij vier doden en tenminste tien gewonden zijn gevallen, waarvan zeven zeer ernstig. Tijdens de klopjacht op de schutter werd de binnenstad hermetisch afgesloten en moesten burgers binnen blijven. De Franse politie gaat uit van een terreuraanslag.

Nieuwe polio-achtige ziekte in opmars - vooral kinderen onder negen jaar worden getroffen
Een nieuwe, polio-achtige ziekte is aan een opmars bezig. Deze is genaamd ‘acute slappe verlamming’, of AFM. In de VS hebben sinds 2014 al zo’n vierhonderd mensen de diagnose gekregen, voornamelijk kinderen. In Europa gaat het om zeker enkele tientallen.

Geuko van Lang heeft een zeer zeldzame polio-achtige ziekte. Op de foto wordt hij op de staantafel gelegd door zijn ouders.  Beeld Marcel van den Bergh
Geuko van Lang heeft een zeer zeldzame polio-achtige ziekte. Op de foto wordt hij op de staantafel gelegd door zijn ouders.Beeld Marcel van den Bergh

Scandinavische schuldenindustrie richt zich met woekerrentes op Nederlandse zzp’er
Scandinavische kredietverstrekkers ontdekken Nederlandse zzp’ers als klant voor woekerleningen. Zonder deugdelijke controle van bedrijfsplannen of -cijfers lenen het uit Zweden afkomstige Yeaz en het Finse OPR en Ferratum in kleine brokjes miljoenen euro’s uit aan kleine ondernemers die nergens anders terecht kunnen. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant en De Groene Amsterdammer.

Echtscheiding? Voortaan wordt nog vaker het pensioen verdeeld, als het aan Koolmees ligt
Bij echtscheidingen moet in de toekomst ook het pensioen worden verdeeld. Beide ex-partners krijgen dan een eigen pensioen, zodat zij in dat opzicht niets meer met elkaar te maken hebben. Minister Koolmees van Sociale Zaken hoopt zo vooral de financiële positie van veel vrouwen te verbeteren.

Vandaag in het nieuws

De rechter doet uitspraak in de zaak tegen Michael Cohen, de voormalige advocaat van president Trump. Jos B. staat voor de rechter in de strafzaak over de dood van Nicky Verstappen. In een kas van de Wageningen Universiteit wordt de eerste tros Nederlandse bananen geoogst.

Aanraders van de redactie

Hoe de politie na 25 jaar de zaak-Milica van Doorn alsnog kon oplossen
Hüseyin A. werd dinsdag veroordeeld tot twintig jaar cel voor het verkrachten en doden van Milica van Doorn in 1992. Een grootschalig dna-onderzoek bracht vorig jaar de doorbraak. ‘We hebben een hit op het Y-profiel. We zijn echt heel dichtbij.’

Een pasfoto van Milica van Doorn. Beeld ANP
Een pasfoto van Milica van Doorn.Beeld ANP

Zzp’er leent moeiteloos. Tegen 200 procent rente, dat wel
Fikse leningen, zonder lastige vragen, maar met een torenhoge rente. Kredietcowboys richten zich hiermee op kwetsbare zpp’ers. Zelfs schulden stapelen is geen probleem, blijkt uit een aantal eigen aanvragen.

Bedelmissie May stuit op irritatie in Brussel
De Brexitbedeltour van de Britse premier May eindigde dinsdagavond in Brussel zonder applaus. Na een ontbijt in Den Haag met premier Rutte, lunch met bondskanselier Merkel in Berlijn en thee met EU-president Tusk in Brussel, schoof de Britse premier tot slot aan voor een aperitiefje met voorzitter Juncker van de Europese Commissie. Een volle werkdag maar de door May vurig gehoopte concessie – een aangepast Brexitakkoord – bleef uit.

Minister-president Mark Rutte ontvangt zijn Britse ambtsgenoot Theresa May voor een werkontbijt over de brexit op het Catshuis. May wil vooral concessies op het het gebied van de Noord-Ierse grens. Beeld Freek van den Bergh
Minister-president Mark Rutte ontvangt zijn Britse ambtsgenoot Theresa May voor een werkontbijt over de brexit op het Catshuis. May wil vooral concessies op het het gebied van de Noord-Ierse grens.Beeld Freek van den Bergh

En dan begint het malen: als je kunt beslissen over je eigen longkankerbehandeling
Wel of geen chemo? Meneer Van der Vlis krijgt de tijd om zijn keuze te maken. Want in het Elisabeth-Twee Steden Ziekenhuis in Tilburg mogen longkankerpatiënten meebeslissen over hun behandeling. En ze kiezen opvallend vaak iets anders dan wat de artsen als het meest passend beschouwen.

Caspar Liep - Een wandeling van anderhalf jaar door de landschappen van Nederland
Verslaggever Caspar Janssen wandelde zo’n anderhalf jaar lang door heel Nederland, en beschreef de planten, dieren en landschappen die hij tegenkwam. In deze speciale, lange aflevering blikt hij terug én bezoekt hij nog twee laatste gebieden: de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug.

Caspar Janssen Beeld
Caspar Janssen

Hoe verpleegkundigen ondanks personeelstekort de zorgkwaliteit bewaken
Het personeelstekort in ziekenhuizen is nijpend, waardoor persoonlijke aandacht voor patiënten een sluitpost aan het worden is. Op de afdeling neurologie en neurochirurgie in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam probereren ze er desondanks het beste van te maken. Verslaggever Marjon Bolwijn steelt, met bezwaard hart, een beetje van hun tijd. ‘Elke ochtend is het weer spannend: zijn er voldoende handen aan het bed?’

Meer over