Volkskrant Ochtend: Nepnieuws fabriceren is eenvoudiger dan ooit | Merkel wiebelt plots aan rand van ravijn

Goedemorgen. Asielzoekers die inburgeren stuiten op een merkwaardig fenomeen: ze moeten examen doen, maar de uitslag ervan laat maanden op zich wachten. Verder in de Volkskrant Ochtend: het fabriceren en verspreiden van nepnieuws is eenvoudiger dan ooit. Op internet barst het van de handige hulpmiddeltjes.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Terwijl u sliep

Onrust onder inburgeraars over wachttijden
Asielzoekers die inburgeren stuiten op een merkwaardig fenomeen: ze moeten examen doen, maar de uitslag ervan laat maanden op zich wachten.

Nepnieuws produceren en verspreiden is makkelijker dan ooit: hulpmiddelen liggen voor het oprapen
Het fabriceren van nepnieuws op bedrieglijk echt ogende nieuwssites is eenvoudiger dan ooit. En ook het verspreiden ervan is kinderspel. Op internet barst het van de handige hulpmiddeltjes.

Grande dame van de Duitse stabiliteitspolitiek wiebelt plots aan de rand van het ravijn
Nog vier jaar Merkel, reageerde Europa opgelucht op de uitslag van de Duitse verkiezingen. Na het mislukken van de 'Jamaica-coalitie' wankelt de grande dame van de stabiliteitspolitiek. Waar ging het mis?

Regering Trump stuurt 60 duizend Haïtianen terug naar huis
De regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft besloten dat 60 duizend Haïtianen die in de de afgelopen jaren in VS mochten wonen en werken, binnen anderhalf jaar terug moeten keren naar hun thuisland. Zij kregen een beschermde status nadat Haïti in 2010 werd getroffen door een verwoestende aardbeving.

Vandaag in het nieuws

De NS hoort de strafeis in de zaak over fraude bij de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg. President Trump toont zich van zijn vergevingsgezinde kant: hij verleent gratie aan een kalkoen ter gelegenheid van Thanksgiving. En het gerechtshof Den Bosch buigt zich over de zaak-Willy. Eerder kreeg hij 2,5 jaar voor vleesfraude met paardenvlees.

Aanraders van de redactie

Agent Sarah Izat mag haar politie-uniform met hoofddoek dragen, maar dit geldt niet voor iedereen
'We won!', schreef Sarah Izat na het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens dat ze een hoofddoek met haar politie-uniform mag dragen. Voorbarig, want het geldt alleen voor haar zeer specifieke situatie. (+)

Binnenhalen van Europees Geneesmiddelenbureau was als een bloedstollende voetbalwedstrijd
'Maandagmiddag werd in zaal S.7 van het EU-hoofdkwartier in Brussel gestemd over welk land het Europees Geneesmiddelenbureau EMA mag overnemen van Groot-Brittannië. Hoewel ik me eerder niet erg had verdiept in de kwestie, greep het gevecht me gaandeweg de middag toch bij de keel. Het was bloedstollend', schrijft Bert Wagendorp in zijn column. (+)

Nederlandse en Franse vissers zijn verwikkeld in een visoorlog
Franse en Nederlandse vissers voeren een fel gevecht over de pulskorvisserij. Vandaag spreekt het Europees Parlement zich uit. (+)

'Je kunt niet beweren dat je de wereld van nu begrijpt als je die niet integreert in je eigen bedrijf'
Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt de Volkskrant in een reeks interviews. Ondernemer Melanie Bosveld (39): 'De drugshandel is eigenlijk hetzelfde als een boardroom.' (+)

null Beeld ap
Beeld ap

Zou de 'MeToo-oorlog' ook zo fel woeden als Hillary Clinton nu in het Witte Huis had gezeten?
Bill Clintons achterlijke gedrag jegens vrouwen werd beschermd vanwege een progressief vrouwenbeleid. Maureen Dowd doet in de New York Times een oproep seksuele intimidatie niet politiek te relativeren - niet wéér. (+)

'Ik heb al vier keer verkering gehad'
Portret van een kind in zijn slaapkamer. Dit ben ik: Sijmen Kalf (9) (+)

Meer over