Volkskrant Ochtend: ‘Nederlandse staat doodde kapers De Punt opzettelijk’ | De strijd om het geel brandt los in een korte, explosieve Touretappe

Goedemorgen. De Nederlandse regering heeft bij de beëindiging van de Molukse treinkaping in 1977 bewust gekozen voor excessief geweld, met de intentie om alle kapers te doden. Dat concludeert Ingo Piepers, oud-marinier, na eigen onderzoek. Verder in de Volkskrant Ochtend: naar verwachting zal de strijd om het geel woensdag in de Tour in volle hevigheid ontbranden. En wel na een bijzondere start, die volgens de parcoursbouwer garant staat voor spektakel.

Terwijl u sliep

Geletruidrager Geraint Thomas en Peter Sagan op weg naar Bagnères-de-Luchon, tijdens de 16e etappe van de Tour de France. Beeld Getty Images
Geletruidrager Geraint Thomas en Peter Sagan op weg naar Bagnères-de-Luchon, tijdens de 16e etappe van de Tour de France.Beeld Getty Images

Oud-marinier na eigen onderzoek: ‘Nederlandse staat doodde kapers opzettelijk’ De Nederlandse regering heeft bij de beëindiging van de Molukse treinkaping in 1977 bewust gekozen voor excessief geweld, met de intentie om alle kapers te doden. Dat concludeert Ingo Piepers, oud-marinier en gepromoveerd op oorlogsdynamiek, na eigen onderzoek. Hij gaat zelfs zover dat hij de handelwijze van de regering ‘terreur’ noemt.

Een slopende flitsetappe met Formule 1-achtige start: spektakel gegarandeerd
Liefhebbers van het peloton krijgen woensdag in de Tour de France een voorproefje te zien van het nieuwe wielrennen. In het kuuroord Bagnères-de-Luchon, in het hart van de Pyreneeën, staan ’s middags bij de start van de zeventiende etappe renners in het gelid opgesteld naar het model van de startgrid in Formule 1.

VS: Hereniging van immigrantenkinderen met hun ouders nog niet op de helft
De hereniging van immigrantenkinderen met hun ouders in de VS verloopt moeizaam, terwijl dit proces volgens de rechter donderdag moet zijn voltooid. De regering-Trump heeft al een nieuw plan om de toestroom in te dammen.

Trump bespreekt in opgenomen gesprek betaling om Playboymodel te laten zwijgen In een opgenomen gesprek tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn voormalige advocaat Michael Cohen, is te horen hoe Trump met zijn raadsman praat over een artikel waarin een Playboymodel een boekje opendoet over een affaire die het tweetal zou hebben gehad.

Vandaag in het nieuws

De Haagse rechtbank doet uitspraak in de zaak-De Punt: is bij de beëindiging van de treinkaping proportioneel geweld gebruikt? De voorzitter van de Europese Commissie, Juncker, probeert de handelsrelatie met de VS te verbeteren. In Amsterdam vindt fakkeloptocht Positive Flame plaats, om aandacht te vragen voor hiv. Met burgemeester Halsema.

Aanraders van de redactie

‘Aan plan B zie je dat de kapers dood moesten’ Het was de bedoeling dat de kapers van de trein bij De Punt, in 1977, niet zouden overleven. Die stelling van oud-officier Ingo Piepers is fel tegengesproken. Daarop besloot hij extra onderzoek te doen om zijn uitspraken te staven.

Het is geen oplossing voor oorlog en hongersnood, maar onze eigen kinderen helpt het wel: leg die telefoon weg
Er is vrij eenvoudig iets te doen aan kinderleed, schrijft columnist Robert van de Griend. ‘Je hebt er niet eens een hashtag voor nodig. Leg. Die. Telefoon. Weg. Maar serieus: leg die telefoon weg.’

Een aanhanger kust de hand van Imran Khan in Islamabad. Beeld AFP
Een aanhanger kust de hand van Imran Khan in Islamabad.Beeld AFP

In Pakistan kan er maar een de verkiezingen winnen, en het leger weet wie
De verkiezingen in Pakistan vandaag zijn de derde op rij zonder militaire coup, een record. Maar vrij en eerlijk verlopen ze volgens velen allerminst. ‘Het establishment’ doet er alles aan om de uitkomst te beïnvloeden. Toch wijzen de polls nog op een nek-aan-nekrace.

Huntelaar over fit blijven op zijn leeftijd en CL-plaatsing: ‘Het is net als met mijn groente, alles moet op de juiste spanning staan’
Met de komst van Blind en Tadic is Ajax rijper maar nog best jong, vindt Klaas-Jan Huntelaar. Woensdagavond beginnen de Amsterdammers aan een lange mars die moet leiden naar de Champions League.

null Beeld

De Volkskrant kantoortuin concerten
Een intiem, live concert midden op de redactievloer van de Volkskrant, tussen de bureaus en keuken in: dat is het idee van de populaire reeks Volkskrant Kantoortuin Concerten. Op dinsdag 7 augustus komt deze echte Americana artiest haar country geluid ten gehore brengen. Courtney Marie Andrews hoort tot een generatie jonge, belangwekkende Amerikaanse vrouwen en u kunt haar live gaan horen. Wilt u aanwezig zijn bij dit concert? Abonnees maken kans op een gratis kaartje.

Nico Dijkshoorn vraagt zich af waar zijn kolkende haat richting de pleziervaart vandaan komt
Eerst een beetje zwaaien. Even later een duim. Na 20 minuten begon Nico Dijkshoorn dingen te roepen naar de mensen die langsvaarden. Dat viel minder in de smaak. ‘Na een half uur vroeg ik mij af waar dat sadisme vandaan kwam.’

Meer over