NieuwsVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Nederlandse jeugd is best gelukkig, maar wel een beetje druk | Een jaar na orkaan Irma is Sint Maarten nog steeds verlamd

Goedemorgen. Ze roken nog zelden, drinken minder frisdrank en worden minder vaak gepest. Nee, zedelijk verval onder ‘de jeugd van tegenwoordig’ is nergens te bekennen. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: het boek Fear, van journalist Bob Woodward, biedt een inkijkje in het leven in het Witte Huis: ‘Het voelde alsof we continu langs de rand van de afgrond liepen.’ 

Terwijl u sliep

De jeugd van tegenwoordig over druk, roken en seks
Nederlandse jongeren roken nog zelden, drinken aanzienlijk minder frisdrank, worden naar eigen zeggen minder vaak gepest en kunnen steeds beter praten met hun vader. Nee, verzuchtingen over zedelijk verval onder ‘de jeugd van tegenwoordig’ zijn niet op hun plaats na bestudering van de studie Gezondheid en welzijn van jongeren in Nederland.

Baankansen voor arbeidsgehandicapten kelderden na het sluiten van sociale werkplaatsen
Arbeidsgehandicapten zagen na 2014 hun kansen op de arbeidsmarkt kelderen. Met het sluiten van de sociale werkplaatsen slonk hun kans om in de twee jaar daarna een baan te vinden van ruim 50 naar slechts 30 procent. Dit concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau in een woensdag gepubliceerd rapport.

Zuid-Amerika vraagt internationale hulp bij opvang Venezolaanse vluchtelingen
Elf Latijns-Amerikaanse landen hebben de internationale gemeenschap opgeroepen om hen beter te ondersteunen bij de opvang van de honderdduizenden Venezolanen die de afgelopen maanden het land zijn ontvlucht vanwege de economische en politieke crisis. 

Labour toch akkoord met internationale antisemitisme-definitie (met een maar)
Na een pittig debat heeft het hoofdbestuur van de Britse Labour Party de antisemitisme-definitie van de International Alliantie ter Herinnering van de Holocaust dinsdag aangenomen. Dat had eerder deze zomer al moeten gebeuren, maar Jeremy Corbyn en zijn volgelingen vreesden dat de vrijheid om kritiek te leveren op Israël zou worden ingeperkt.

Vandaag in het nieuws

 In Amsterdam vindt het ‘Gevaarlijk of zinvol?'-debat plaats, over de Nederlandse vertaling van Hitlers Mein Kampf. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo bezoekt Pakistan. De VS hebben net 260 miljoen euro aan hulp stopgezet. Voeren de VS nieuwe importheffingen tegen China in? De inspraakprocedure eindigt vandaag. En minister Blok wacht in de Tweede Kamer een zwaar debat. Hij moet zich verantwoorden voor zijn uitspraken over de multiculturele samenleving.

Aanraders van de redactie

Een jaar na orkaan Irma, maar van wederopbouw is nog nauwelijks sprake op Sint Maarten
Er is nog niet veel gebeurd, een jaar na de verwoestende orkaan Irma. Het wantrouwen tussen Sint Maarten en Nederland, dat een half miljard euro opzij heeft gezet voor de wederopbouw, zit diep.

De schade op Sint-Maarten, ongeveer 3 weken nadat orkaan Irma het eiland in puin heeft gelegd.Beeld Hollandse Hoogte / Joris van Gen

Gelukkig neemt ING keiharde maatregelen om overtredingen in de toekomst te voorkomen
‘Anderen zullen wel weer mede de schuld krijgen van de apologeten uit de bancaire sector. Toezichthouders DNB en AFM die een en ander met zijden handschoentjes zouden hebben aangepakt. Rekeninghouders die wel lopen te schelden maar niet hun geld weg halen. Politici die te laat de verkeerde vragen gaan stellen. Want het is in de mode om van daders slachtoffers te maken en omgekeerd’, schrijft Sheila Sitalsing. ‘Bij ING beseffen ze gelukkig wel waar de schuldigen zitten: in de boardroom.’

‘Assad moest dood na gifgasaanval’: hoe Trumps adviseurs zijn gevaarlijkste impulsen dwarsbomen
De entourage van de Amerikaanse president probeert hem continu, voor zover dat gaat, te weerhouden van onbekookte daden. Dat blijkt uit het boek Fear van Bob Woodward, een journalist met een rotsvaste reputatie.

Het boek Fear van Bob Woodward.

In Perm verenigt het verzet zich tegen Poetins pensioen: ‘Onze bevolking is geduldig, maar geduld is eindig’
Vladimir Poetin staat op het punt om de pensioenleeftijd in Rusland te verhogen. Aarzelend staat het volk tegen hem op. ‘Wij zullen sterven naast de machine.’ 

Met deze vier – Nederlandse – ontwerpers zou de Amsterdam Fashion Week perfect zijn
De Amsterdam Fashion Week wordt steeds beter, maar het blijft moeilijk de interessantste Nederlandse ontwerpers voor het evenement te strikken. Wat zou de ideale line-up zijn?

Uit de collectie van Ninamounah.Beeld Piet Oosterbeek

Waarom advocaat Erik Thomas Mijn strijd leest, of niet leest
Het meest verguisde boek aller tijden ligt nu vijf dagen in de winkels. Is er een run gaande? Daar lijkt het niet op.

Meer over