nieuwsbriefzaterdag 5 oktober

Volkskrant Ochtend: Nederlanders verklikken elkaar vaker bij de overheid | Landbouwexpert D66: ‘Er komen meer protesten van boeren’

null Beeld Marloes Haarmans
Beeld Marloes Haarmans

Terwijl u sliep

Nederlanders verklikken elkaar vaker bij de overheid, meldingen bijstandsfraude verdrievoudigd
Nederlanders klikken steeds meer over elkaar bij de overheid. Het aantal meldpunten voor bijstandsfraude is sinds 2013 verdrievoudigd, van 44 naar 149 nu. Daar komen jaarlijks minimaal negenduizend tips binnen.

Wint de vink zaterdag de trekvogelcup?
Het belooft zaterdag een vruchtbare dag te worden voor de vogelaars. Plensbuien blijven naar verwachting uit en de matige wind komt uit het oosten: ideale omstandigheden voor de 26ste editie van Euro Birdwatch, de jaarlijkse Europese vogeltelling.

Metro Hongkong blijft dicht na nieuwe rellen
Zaterdag zijn in Hongkong alle metroritten geschrapt vanwege ‘ernstig vandalisme’. Vrijdag kwam het in de stad tot nieuwe protesten, waarbij onder meer brand werd gesticht in stations en op het spoor. Ook zijn in stations vernielingen aangebracht.

Buitenlands stel mag nu ook samen op Saoedische hotelkamer
Saoedi-Arabië staat voortaan toe dat een buitenlandse man en vrouw samen een hotelkamer delen, ook als ze niet getrouwd zijn of een relatie hebben. Voor Saoedi’s geldt dit alleen als ze kunnen bewijzen dat ze een relatie hebben of familie zijn. Vrouwen mogen nu ook alleen een hotelkamer boeken. Die nieuwe regel geldt zowel voor toeristen als voor Saoedi’s.

Vandaag in het nieuws

Het is vandaag de internationale vogelteldag, in heel Europa worden op hetzelfde moment trekvogels geteld. Ook opent De Grote Suriname-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. KLM bestaat 100 jaar. En in Steenwijk vindt het Nederlands Kampioenschap Rolstoeldansen plaats, onze verslaggever gaat erheen.

Aanraders van de redactie

Tjeerd de Groot (D66): ‘Er zullen meer boerenprotesten komen’
Tjeerd de Groot was deze week de kop van Jut bij boeren. Dat zal hij voorlopig nog wel blijven. Meer pijnlijke beslissingen en demonstraties liggen in het verschiet, voorspelt de landbouwexpert van D66. ‘Verplichte sluiting van bedrijven moet je zeker niet uitsluiten.’

Landbouwexpert van D66 Tjeerd de Groot Beeld Freek van den Bergh
Landbouwexpert van D66 Tjeerd de GrootBeeld Freek van den Bergh

Klikken verliest zijn negatieve betekenis: wat zegt dat over Nederland?
Van het ongeoorloofd voederen van eenden tot bijstandsfraude: voor iedere misstand is er in Nederland wel een meldpunt. ‘Klikken’ lijkt sociaal geaccepteerd te zijn. Maar aan de toegenomen sociale controle kleeft een schaduwzijde.

Nieuw wapen in de strijd tegen gewelddadige protesten: Hongkong verbiedt maskers
De autoriteiten van Hongkong hebben een verbod op het dragen van maskers afgekondigd. Daarmee hopen zij een einde te maken aan de gewelddadige protesten tegen de invloed van Peking. Maar het kan ook een averechts effect hebben.

Smaak, avontuur en veilige gezelligheid: bij Suzie’s en Van Aken heb je op slag een goed humeur
Het restaurant in de hoofdstraat van Oegstgeest is er een om snel naar terug te gaan: pretentieloos maar avontuurlijk en oprecht gastvrij.

Frank Visser creëert zonder iets te kopen, op een potje verf na, een heel nieuw interieur
In een loods annex atelier in Broek in Waterland bouwt stylist Frank Visser zijn interieurdromen. Hij koopt oude meuk, haalt er iets af, of zet er iets aan, en met wat verf heeft hij opeens een heel ander object dat ook gerust in uw Vinex-huis past. En dan kan je zomaar vallen op een vliegengordijntje. Een vliegengordijntje!

Het atelier in Broek in Waterland van Frank Visser. Beeld Mirjam Bleeker
Het atelier in Broek in Waterland van Frank Visser.Beeld Mirjam Bleeker

Eva Hoeke gaat op vakantie en moet alleen nog even de laatste dingetjes wegwerken om lekker te kunnen ontspannen
Eva Hoeke gaat zonder man en zonder kinderen naar Mykonos. Nu houdt Hoeke eigenlijk niet zo van vakantie, maar goed het moest gebeuren. Ze hoefde nog maar een paar dingetjes te regelen toen het ondenkbare gebeurde: Hoeke werd ziek. ‘Wat begon met een kriebelhoest eindigde met een luchtweginfectie, en zo ging ik op vakantie, hoestend als een lepralijer’.

Meer over