Volkskrant OchtendDonderdag 4 juni

Volkskrant Ochtend: Nederlander heeft zich lang vrij gewaand van racisme | De lucht boven China is weer even vuil als vóór corona (en Europa zal snel volgen)

Redactie
In Shanghai liggen de laatste niveaus nu al weer 9 procent hoger dan vorig jaar. Beeld EPA
In Shanghai liggen de laatste niveaus nu al weer 9 procent hoger dan vorig jaar.Beeld EPA

Terwijl u sliep

De lucht boven China is weer even vuil als vóór corona (en Europa zal snel volgen)
De corona-uitbraak en maatregelen als lockdowns hebben geleid tot een schonere lucht, maar die opleving was slechts tijdelijk. Boven China is de lucht weer even zwaar vervuild als een jaar geleden. Nu veel landen weer langzaam hun activiteiten hervatten, vermoeden wetenschappers dat voor Europa hetzelfde zal gelden.

Minderjarige migranten opvangen? Urgenter zijn huizen voor statushouders
In een zes uur durend debat besprak de Tweede Kamer woensdag met staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie) een reeks uiteenlopende onderwerpen op het terrein van asiel en migratie. Drie sprongen eruit.

Oud-defensieminister Mattis: ‘Trump is gevaar voor de grondwet’
De voormalige Amerikaanse minister van Defensie James Mattis heeft woensdag hard uitgehaald naar president Donald Trump in een verklaring die is gepubliceerd door The Atlantic. Mattis noemt Trump ‘een gevaar voor de grondwet’ en hij beschuldigt de president ervan dat hij al sinds zijn verkiezing in 2016 opzettelijk verdeeldheid zaait.

Live: Tekort aan handschoenen in zorg | Recordaantal doden in Brazilië
Zorgverleners hebben momenteel een tekort aan handschoenen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Het aantal doden door het coronavirus is in Brazilië gestegen 1.349. Dat is voor de tweede dag op rij een recordaantal doden. Volg de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.

Vandaag in het nieuws

Suriname stelt vanaf vandaag tot en met 12 juni een lockdown in om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Minister Grapperhaus overlegt met vakbonden voor de boa’s, die vinden dat ze over te weinig beschermingsmiddelen beschikken. En Tweede Kamerleden worden opnieuw bijgepraat door deskundigen over de stand van zaken met betrekking tot het coronavirus in Nederland.

Aanraders van de redactie

Nederlander heeft zich lang vrij gewaand van racisme
Eerst was er geen racisme, toen was het iets voor een onverbeterlijke minderheid, vervolgens werd erover gezwegen en nu zou het een alledaags verschijnsel zijn. Racisme is tastbaar en ongrijpbaar tegelijkertijd.

Demonstranten trekken woensdag door de Rotterdamse binnenstad na afloop van een manifestatie tegen racisme en politiegeweld in de VS voor de Erasmusbrug. Beeld ANP
Demonstranten trekken woensdag door de Rotterdamse binnenstad na afloop van een manifestatie tegen racisme en politiegeweld in de VS voor de Erasmusbrug.Beeld ANP

Kamer richt pijlen alvast op handelsverdrag met Latijns-Amerikaanse landen
Nadat de Tweede Kamer begin dit jaar na een rumoerig debat ternauwernood zijn goedkeuring gaf aan een handelsverdrag met Canada (Ceta), nam het dinsdag een ander verdrag preventief onder vuur: het EU-handelsverdrag met Mercosur, een groep Latijns-Amerikaanse landen.

Het land van de rijzende zon is gebouwd op krediet, en dat bevalt prima
Geen land in de wereld heeft per inwoner zo’n hoge staatsschuld als Japan. Er wordt aan de lopende band nieuw geld gecreëerd om crises op te vangen. Hoe krijgt Japan het voor elkaar om met zo’n schuldenberg te leven? Andere rijke landen kijken plots met meer interesse naar het oosten.

Column: Rutte miste zijn kans de mensen in het land te verzekeren dat hij voor hun veiligheid en rechten staat
Het was weer tijd voor een persconferentie over corona, maar intussen spelen de protesten tegen racisme ook een grote rol in de samenleving. Dus Sheila Sitalsing was benieuwd of Rutte zijn kans zou grijpen de natie hierover toe te spreken. Maar dat deed hij niet. Hij liet het over aan de vragenstellers om ernaar vragen. Het antwoord beviel haar helemaal niet.

We lopen ons suf nu sportschool dicht is en voetbalveld verboden terrein
Hoe blijf je fit nu veel sporten nog taboe zijn? Ga hardlopen. Sinds de afkondiging van de lockdown wint de activiteit aan populariteit. Sporten in je eigen ruimte. Veel beter kun je het niet hebben op Global Running Day.

Hardlopen langs het Slotermeer op een warme lentedag. 
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Hardlopen langs het Slotermeer op een warme lentedag.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Verslaggeverscolumn: Broer en zus: Henk Krol en Femke Merel van Kooten denken over alles hetzelfde
Toch springen er als je de verkiezingsprogramma’s terugleest verschillen in het oog. ‘Bij 50Plus vind je amper iets over dieren of klimaat, bij de PvdD komen ouderen er bekaaid af’, schrijft Ariejan Korteweg op bezoek in Den Haag. Desondanks verzekert Krol: ‘Als je ons los ziet van de oude partijen, zijn we echt broer en zus’.

Meer over