Volkskrant OchtendDonderdag 19 december

Volkskrant Ochtend: Nederland wil Europees verbod op gewraakte pfas-verbindingen | Wat u moet weten over het impeachmentproces van president Trump

Exterieur van Chemieconcern DuPont, nu bekend onder de naam Chemours, in Dordrecht. Beeld ANP
Exterieur van Chemieconcern DuPont, nu bekend onder de naam Chemours, in Dordrecht.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Nederland wil Europees verbod op gewraakte pfas-verbindingen
Nederland wil een Europees verbod op vrijwel alle producten waarin pfas-verbindingen zitten. De populaire chemicaliën worden onder meer gebruikt in teflonpannen, waterafstotende kleding, bakpapier en pizzadozen maar vormen een risico voor de gezondheid. Onlangs lagen bouw- en baggerwerken in Nederland maandenlang stil omdat de grond te hoge pfas-concentraties zou bevatten.

Het debat over Trumps impeachment is een rituele cirkeldans van Democraten en Republikeinen
Stevig ingegraven in hun stellingen voerden de partijen gisteren debat over Trumps impeachment. Na een stemming bleek dat de Democraten hun zin krijgen: de impeachment van president Donald J. Trump wordt doorgezet.

Naar aanleiding van liquidatieproces Marengo zijn richtlijnen voor persoonsbeveiliging aangepast
Als gevolg van het liquidatieproces Marengo heeft de overheid haar richtlijnen voor het beveiligen van bedreigde personen ingrijpend veranderd. Alleen functionarissen die voor de democratische rechtsorde en persvrijheid van belang zijn, kunnen nog persoonsbeveiliging krijgen.

Kabinet maakt weg vrij voor tips burgemeesters over verkassende criminelen
Burgemeesters mogen elkaar voortaan waarschuwen voor criminele ondernemers. Zij schenden dan niet hun geheimhoudingsplicht of de privacywetgeving. Gemeenten die vergunningen of transacties weigeren, krijgen een tipbevoegdheid bij het vermoeden dat kwaadwillenden hun activiteiten bewust verleggen naar een andere gemeente.

Burgemeesters Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Femke Halsema (Amsterdam) wachten op Prinsjesdag bij het Mauritshuis op de Glazen Koets. Beeld ANP
Burgemeesters Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Femke Halsema (Amsterdam) wachten op Prinsjesdag bij het Mauritshuis op de Glazen Koets.Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

In het Poolse parlement is een debat over een omstreden wetsvoorstel dat ontslag van rechters door de regering mogelijk maakt. Moskou beleeft naar verwachting zijn warmste winterochtend sinds 1886, met 6 graden boven nul. En koningin Elizabeth presenteert de beleidsplannen van Boris Johnson, die aanblijft als premier.

Aanraders van de redactie

Acteurs, fans, regisseurs, George Lucas, Disney: het Star Wars-universum is een beetje van iedereen
Wie is de baas over het Star Wars-universum? George Lucas? Disney? De fans? De acteurs? De regisseurs? Met Episode IX sluit ’s werelds bekendste sciencefictionvertelling af, na ruim veertig jaar. Dat het slot voor iedereen bevredigend is, lijkt onwaarschijnlijk.

Daisy Ridley is Rey and Adam Driver is Kylo Ren in de nieuwe Star Wars. Beeld K2 - Lucasfilm Ltd.
Daisy Ridley is Rey and Adam Driver is Kylo Ren in de nieuwe Star Wars.Beeld K2 - Lucasfilm Ltd.

De force is bijzonder sterk, in de afsluiting van George Lucas’ ruimtesaga Star Wars: The Rise of Skywalker ★★★☆☆
The Rise of Skywalker hecht de saga naar behoren af, zij het met grote steken en veel overtreffende-trap-force-inzet.

Wat u moet weten over het impeachmentproces van president Trump
Een telefoontje van de Amerikaanse president Donald Trump aan zijn Oekraïense collega kan hem zijn presidentschap kosten. Wat besprak Trump met Zelenski? Is er sprake van een serieuze schending van de wet door de president? En wat is impeachment eigenlijk?

Stalins prestigesteden sterven een stille dood
Rusland kent 321 steden die gebouwd zijn rondom één fabriek. Ze vormden het fundament onder Jozef Stalins grootse Sovjet-droom. Maar de steden kwijnen weg. En dat komt door de buitenlandse sancties, fulmineren ze in aluminiumstad Nadvoitsy.

Een vervallen pand in Nadvoitsy, met de aluminiumfabriek in de achtertuin. Beeld Emile Ducke
Een vervallen pand in Nadvoitsy, met de aluminiumfabriek in de achtertuin.Beeld Emile Ducke

Column: Algemene waarschuwing: als Rob belt, niet opnemen. Hij zoekt een nieuwe staatssecretaris
Sheila Sitalsing heeft wat berichtjes over en weer onderschept uit de whatsappgroep ‘Sociaalliberaaltjes Wadinxveen, D66 4ever’. Er is een waarschuwing afgegeven: ‘Als Rob belt, niet opnemen. Hij is op zoek naar een nieuwe staatssecretaris. Voor belastingdingen. Hij is al negen kwartier aan het rondbellen. Iedereen drukt hem panisch weg. Hij is bijna bij de W van Waddinxveen!’

Penklikkers en appelknagers op kantoor: waarom de één zich wel ergert en de ander niet
Collega’s die maar tegen je aan blijven praten, smakkend appels weghappen of luidkeels meezingen met kerstliederen op Sky Radio. Hoe ga je om met al die storende geluiden op kantoor? En waarom ergeren we ons er eigenlijk zo aan?

null Beeld

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over